Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Κυρ. Μητσοτάκης στο TASS: Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για ρωσικές επενδύσεις στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και των ακινήτων

Κυρ. Μητσοτάκης στο TASS: Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για ρωσικές επενδύσεις στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και των ακινήτων


Εν όψει της διήμερης επίσκεψης του στη Μόσχα που αρχίζει σήμερα Τετάρτη, ο Πρόεδρος της ΝΔ παραχώρησε συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο TASS. Στον πρόλογό του το ρωσικό πρακτορείο επισημαίνει ότι σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, οι επόμενες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν πριν από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους ενώ προβλέπει πως ο κ. Μητσοτάκης θα είναι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Στη συνέντευξή του ο Πρόεδρος της ΝΔ τονίζει πως στις επαφές που θα έχει, μεταξύ άλλων με τον πρωθυπουργό κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον υπουργό Εξωτερικών κ.Σεργκέι Λαβρόφ καθώς και με τον πρόεδρο της Δούμα κ. Βιατσεσλάβ Βολοντίν προσδοκά να έχει ουσιαστικές συζητήσεις για όλα τα θέματα των διμερών σχέσεων αλλά και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει πως ως κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία θα κάνει πράξη τις προγραμματικές της δεσμεύσεις για ένα φιλόδοξο και ρεαλιστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα αναζωογονήσουν την ελληνική οικονομία και ευρύτερα την γεωπολιτική βαρύτητα, το κύρος και τον περιφερειακό της ρόλο. "Πιστεύω σε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ανοικτών οριζόντων. Η Ελλάδα έχει σταθερό δυτικό προσανατολισμό ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ταυτόχρονα, ιστορικοί, θρησκευτικοί και πολιτιστικοί λόγοι, της επιτρέπουν να έχει λειτουργικές και παραγωγικές σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με τη Ρωσία. Θεμελιωτής αυτής της αντίληψης ήταν ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με την ιστορική επίσκεψή του στη Μόσχα το 1979. Για να παράγουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, οι Ελληνο-ρωσικές σχέσεις πρέπει να στηρίζονται πάντα στο Διεθνές Δίκαιο, τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση των αντίστοιχων θεμελιωδών προτεραιοτήτων, την ειλικρινή συνεργασία και την αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να τραυματίσουν όσα σημαντικά έχουν οικοδομηθεί μεταξύ των δύο κρατών. Στη βάση αυτών των θεμελιακών παραδοχών, πιστεύω ακράδαντα ότι η συστηματική επικοινωνία Ελλάδας-Ρωσίας σε όλα τα επίπεδα θα ενισχύσει τη δυναμική της συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς. Και με την ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω την βαθιά εκτίμησή μου για τη σταθερή και συνεπή στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό πρόβλημα" λέει χαρακτηριστικά.