Hellenic Cypriot Press Agency

Στους 1.311 οι νεκροί από την έκρηξη βίας κατά αμάχων αλαουιτών στη Συρία * Το Ισραήλ θα σταματήσει να παρέχει ηλεκτρικό στη Γάζα * Η Ουάσιγκτον καλεί τις συριακές αρχές να καταδιώξουν τους "αυτουργούς των σφαγών" * Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε σήμερα με επιβολή νέων τραπεζικών κυρώσεων, άλλων κυρώσεων και δασμών στη Ρωσία έως ότου επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός και μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία. * Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν πως είναι «ιμπεριαλιστής» εμφορούμενος από «αναθεωρητισμό», προσάπτοντάς του πως έκανε «αντιστροφή της ιστορίας» συγκρίνοντάς τον με τον Ναπολέοντα *Η ΕΕ δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τις στρατιωτικές προσπάθειες της Ουκρανίας εφόσον η αμερικανική οικονομική βοήθεια δεν είναι πλέον εγγυημένη, υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν * Σφοδρές μάχες στη βορειοδυτική Συρία ανάμεσα σε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της de facto κυβέρνησης και μαχητών «πιστών» στον ανατραπέντα πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ άφησαν πίσω πάνω από 70 νεκρούς * «Όλοι θέλουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη μέσω της ισχύος κι αυτό είναι προς το συμφέρον και του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ», είπε αργά το βράδυ αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. * Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε σήμερα το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο τον Υφυπουργό για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Stephen Doughty.

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Ντ. Μπακογιάννη: Θα χρησιμοποιώ τον όρο Βόρεια Μακεδονία

Ντ. Μπακογιάννη: Θα χρησιμοποιώ τον όρο Βόρεια Μακεδονία


«Θα χρησιμοποιώ τον όρο Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7» και προσέθεσε: «Δεν θα μιλήσω ποτέ για Μακεδόνα πρωθυπουργό και Μακεδόνα υπουργό». Κατά την Ντόρα Μπακογιάννη με τη Συμφωνία των Πρεσπών «μακροπρόθεσμα, επειδή δεν έχει αντιμετωπιστεί το ταυτοτικό θέμα του αλυτρωτισμού, θα υπάρξουν προβλήματα και εντός της γειτονικής χώρας και εκτός».
Σε σχέση με την υποψηφιότητά της για ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης, η κυρία Μπακογιάννη δήλωσε ότι «θα κριθεί τον Ιούνιο από 670 βουλευτές απ' όλη την Ευρώπη», ενώ για ενδεχόμενη υποστήριξη από την κυβέρνηση και αν έχει κάποιο νέο σχετικά με το θέμα, είπε: «Οχι ακόμη. Θα δούμε ποια θα είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης».
Ερωτηθείσα για τη θεωρία περί «σικέ διαζυγίου Τσίπρα-Καμμένου», η πρώην υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Φαινόταν ότι είναι σικέ γιατί υπήρχε συμφωνία που δεν την τήρησε ο κ. Τσίπρας που πούλησε τον κ. Καμμένο ο οποίος τώρα κλαίει. Έτσι το διαζύγιο έγινε, από σικέ, πραγματικό».
Μιλώντας για τις εκλογές, τόνισε ότι «από την ώρα που θα στηθούν κάλπες στέλνεται ένα πολιτικό μήνυμα. Αν δεν γίνουν ταυτόχρονα οι εθνικές εκλογές, οι ευρωεκλογές θα είναι καθοριστικές. Το βράδυ των εκλογών όλοι θα ξέρουν ποιο είναι το μήνυμα, ο λαός θα εκφραστεί. Το μήνυμα θα είναι συντριπτικό. Υπάρχει οργή στον κόσμο».
Σχετικά με το ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ, η κ. Μπακογιάννη, αφού υπογράμμισε ότι η ΝΔ είναι μία μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, τόνισε: «Αν δεν καλύψει το πλήρες εύρος δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσει εκλογές. Πρέπει να συνδυάσει απόψεις που δεν είναι εύκολο να συνδυαστούν».
Τέλος, ερωτηθείσα για «τις απόψεις Μπογδάνου για την ΕΡΤ», η κ. Μπακογιάννη, στη ραδιοφωνική της συνέντευξη, δήλωσε: «Η ΝΔ είναι ένα βαθιά δημοκρατικό πατριωτικό φιλελεύθερο κόμμα. Όταν είπαμε ότι η ΕΡΤ είναι εργαλείο προπαγάνδας είχαμε δίκιο. Είχα διαφωνήσει με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Εγώ θέλω να δω μια ποιοτική ελεύθερη δημόσια τηλεόραση. Οι ακραίες φωνές (σ.σ.: για τανκς στην ΕΡΤ) δεν εκφράζουν τη θέση της ΝΔ».
Ευτυχία Αδηλίνη