Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Σημεία της Ενημέρωσης Πολιτικών Συντακτών

Σημεία της Ενημέρωσης Πολιτικών Συντακτών
από την Εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας,
Ευρωβουλευτή κ. Μαρία ΣπυράκηH Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα είναι συνώνυμη με την πολιτική ανωμαλία και τη συναλλαγή. Οι 151 βουλευτές που του έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνη δεν είναι οι ίδιοι με αυτούς που ψήφισαν τις Πρέσπες. Τώρα ο κ. Τσίπρας βιάζεται να ξεχάσουμε ότι ακόμη και αυτό το κείμενο της κακής συμφωνίας που υπέγραψε στις Πρέσπες παραβιάζεται ήδη.

Ο κ. Τσίπρας βιάζεται να ξεχάσουμε ότι εκχώρησε «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα στους βόρειους γείτονες μας και ο κ. Ζάεφ πανηγυρίζει ξεχνώντας το πρώτο συνθετικό του ονόματος της χώρας του.

Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται  να ελέγχει αυστηρά την εφαρμογή αυτής της κακής συμφωνίας. Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται να αγωνιστεί ώστε να περιορίσει τις επιπτώσεις στην οικονομία και την επιχειρηματική δραστηριότητα της Βόρειας Ελλάδος. Για τον λόγο αυτό, ετοιμάζεται μάλιστα να ανακοινώσει σύντομα σχέδιο στήριξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης για τη Μακεδονία μας.

Η Νέα Δημοκρατία, ως αυριανή κυβέρνηση, διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα της να μπλοκάρει την πορεία των γειτόνων μας προς την Ε.Ε.  εφόσον κρίνει ότι θίγεται το εθνικό συμφέρον.

Για την κύρωση του Πρωτοκόλλου στο ΝΑΤΟ

Η Νέας Δημοκρατία θα πράξει ακριβώς ό,τι έπραξε και στη διαδικασία της κύρωσης της συμφωνίας. Η ΝΔ θεωρει ότι η συμφωνία είναι κακή και δεν είναι επωφελής για τα εθνικά συμφέροντα. Μόλις προ ολίγου σας είπα ότι παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ξεχάσουμε τι ακριβώς συμβαίνει, η ΝΔ είναι εδώ για να ελέγξει την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας, να φροντίσει τα εθνικά και τα οικονομικά μας συμφέροντα στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Μακεδονία, και να διατηρήσει στο ακέραιο το δικαίωμά της να μπλοκάρει την πορεία των γειτόνων προς την ΕΕ εφόσον κρίνει ότι θίγονται τα εθνικά συμφέροντα.

Για τον κατώτατο μισθό

Η Κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να ξεφύγει από τις Πρέσπες έβγαλε από το συρτάρι τη δυνατότητα για την προσαρμογή προς τα πάνω του κατώτατου μισθού. Σας θυμίζω ότι αυτό νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ.. Η Κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού ήδη από τον Σεπτέμβριο, αλλά περίμενε προφανώς να ωριμάσουν οι συνθήκες, δηλαδή να συνεννοηθεί με τους πιστωτές και, κυρίως, να περάσουν οι Πρέσπες. Όπως ξέρετε, η Ν.Δ. έχει μιλήσει για την αύξηση του κατώτατου μισθού και ο κ. Μητσοτάκης έχει πρώτος εξαγγείλει και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την σαφή πρότασή του να συνδεθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού με το διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας.  

Για όσα είπε ο κ. Καμμένος για τον κ. Τσίπρα

Ο κ. Καμμένος εμφανίζεται πολύ πικραμένος από το προσυμφωνημένο διαζύγιο με τον κ. Τσίπρα. Πιθανώς γιατί δεν τα βρήκε στη μοιρασιά με τον κ. Τσίπρα. Άλλωστε γι’ αυτό λέει και δημόσια ότι η σύμβουλος του Πρωθυπουργού παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη και ο Πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας, κάνει πως δεν ακούει. Γι’ αυτό λέει και δημόσια ότι θα τον οδηγήσει σε εκλογές, ενώ -όπως ξέρετε- δεν διαθέτει αυτή την κοινοβουλευτική δυνατότητα. Αν ξέρει πάντως κάτι παραπάνω ο κ. Καμμένος και δεν είναι απλά μια έξαψη του θυμού ενός απατημένου εταίρου, θα τον παρακαλούσαμε πολύ να τα πει δημόσια, να τα πληροφορηθούν και οι Έλληνες πολίτες.

Για την ενδεχόμενη έξοδο στις αγορές

Σε ό,τι αφορά την επιχειρούμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το ερώτημα είναι αν πρόκειται για μια πραγματική ή για μια συμβολική έξοδο. Σας θυμίζω ότι η Ελλάδα είχε προσεγγίσει σταδιακά τις αγορές από τον Απρίλιο του 2014 επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά. Η κυβέρνηση Τσίπρα και λοιπών προθύμων επιχειρεί να ξαναφέρει τη χώρα 4 χρόνια και μερικούς μήνες μετά στην κατάσταση που βρισκόταν τότε. Για την αξιολόγηση της κρίσης μας  θα ήθελα απλώς να σας παραθέσω το στοιχείο ότι το 5ετές ομόλογο της Πορτογαλίας έχει επιτόκιο 0,3%.

Για την τοποθέτηση του κ. Ν. Δένδια

Είναι σαφές ότι η Ν.Δ. στην υπόθεση της συζήτησης της συμφωνίας των Πρεσπών πήγε συντεταγμένη με στέρεη επιχειρηματολογία και καταψήφισε στο σύνολό της η Κοινοβουλευτική ομάδα την επικύρωση αυτής της συμφωνίας. Και αυτό το μήνυμα είναι καθαρό και βγήκε από τη Ν.Δ.

Για τις αποδοκιμασίες στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας

Όπως ξέρετε, η Ν.Δ. από το 2011 καταδίκασε απερίφραστα τα γεγονότα που έγιναν τότε σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. Με την ίδια ακριβώς ένταση και την ίδια αποφασιστικότητα, η ΝΔ καταδικάζει και σήμερα τα επεισόδια που είχαν στόχο τον ΠτΔ τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Για τον Μανώλη Πετσίτη και την έρευνα της Δικαιοσύνης.

Θα ήθελα να θέσω και ένα τελευταίο ερώτημα προς την κυβέρνηση, διότι ο γνωστός σε όλους μας ο κ. Μανώλης Πετσίτης, ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη για τη σχέση που μπορεί να έχει με τη ΔΕΠΑ και τις δικογραφίες που ήδη διερευνώνται. Και το ερώτημα είναι: Έχει καμία σχέση ο κ. Πετσίτης με την κυβέρνηση; Έχει καμία σχέση ο κ. Πετσίτης με το Μέγαρο Μαξίμου; Έχει καμία σχέση ο κ. Πετσίτης με υπουργούς της κυβέρνησης; Ενεργούσε ως εντολοδόχος της κυβέρνησης στη ΔΕΠΑ; Είναι ερωτήματα που περιμένουμε ακόμη να απαντηθούν και ελπίζουμε ότι η Δικαιοσύνη με την έρευνά της θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε απαντήσεις πολύ σύντομα.