Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Επικίνδυνο τα εθνικά ζητήματα να μπαίνουν σε αρένα μικροπολιτικής

Επικίνδυνο τα εθνικά ζητήματα να μπαίνουν σε αρένα μικροπολιτικής


«Είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία, εθνικά ζητήματα να μπαίνουν στην αρένα μικροπολιτικής και προεκλογικών σκοπιμοτήτων» δήλωσε η βουλευτής Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με την πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τη συμφωνία των Πρεσπών.
«Η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από τη Βουλή με ενισχυμένη πλειοψηφία. Εξακολουθώ και το πιστεύω» είπε η κ. Καφαντάρη, εκτιμώντας πως «και με αυτό το οποίο συνέβη πριν δύο μέρες στη Βουλή της ΠΓΔΜ, με την τροπολογία που κατέθεσαν για την τροποποίηση του Συντάγματος, πλέον δεν έχει επιχειρήματα η ΝΔ -όπως είπε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή- να λέει ότι δίνουμε την εθνότητα, ότι δίνουμε τη γλώσσα, νομίζω ότι η αντιπολίτευση και η ΝΔ είναι γυμνή από επιχειρήματα πλέον».
«Η συμφωνία των Πρεσπών», συνέχισε, «έχει χαιρετιστεί από την ΕΕ, από ηγέτες πολιτικών κομμάτων και από το ΕΛΚ, στο οποίο ανήκει η ΝΔ» και «δεν μπορεί αυτά τα σημαντικά ζητήματα που θα βοηθήσουν και τη χώρα και τα Βαλκάνια στη λογική της συνανάπτυξης και της ειρηνικής συνεργασίας, να γίνονται προεκλογικά σποτ και προεκλογικές πολιτικές κινήσεις».
Κληθείσα να σχολιάσει τη διαφωνία που εκφράστηκε εκ μέρους της αντιπολίτευσης στην τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου ως νέας προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού η κ. Καφαντάρη παρατήρησε: «Η συγκεκριμένη επιτροπή είναι πάρα πολύ σημαντική. Πρέπει πολλά πράγματα να διερευνώνται, να λαμβάνονται αποφάσεις και να γίνονται οι έρευνες στην ώρα τους και το πρόσωπο της κυρίας Θάνου -πρώτα από όλα με τη θητεία της στον Άρειο Πάγο και δεύτερον σαν πρωθυπουργός υπηρεσιακή- εμπνέει ότι αυτά θα προχωρήσουν και η συγκεκριμένη επιτροπή θα λειτουργήσει όπως πρέπει. Η ΝΔ παντού βρίσκει προβλήματα, παντού δημιουργεί ζητήματα. Δεν θα δημιουργούσε ζήτημα και σε αυτά τα θέματα, στην κρίσιμη επιτροπή, στην οποία ορίστηκε επικεφαλής η κυρία Θάνου; Δεν μου έκανε εντύπωση προσωπικά».
Σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου του Ομίλου του ΣΚΑΪ, Γιάννη Αλαφούζου, περί ηθικής αυτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ στην βομβιστική επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό, η κ. Καφαντάρη είπε: «Μπαίνουμε σε επικίνδυνα μονοπάτια με τέτοιες δηλώσεις, επικίνδυνα μονοπάτια που δυναμιτίζουν το πολιτικό κλίμα και εντείνουν και τον διχασμό τον οποίο προσπαθεί να δημιουργήσει η ΝΔ με τις δηλώσεις και την πολιτική της. Η δημοκρατία είναι δυνατή, η δημοκρατία δεν κινδυνεύει [...] δεν πρέπει να ξεχνάμε και αυτό το οποίο δήλωσε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, ότι "αν πάθω τίποτε, θα το έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ" [..] αυτά δεν βοηθούν τον δημοκρατικό διάλογο, δεν βοηθούν το κλίμα συναίνεσης, το οποίο απαιτείται στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που η χώρα μας βγαίνει από τα μνημόνια και προσπαθεί να ανακάμψει».
Αναφερόμενη στον προϋπολογισμό του 2019, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό επεκτατικό, με την έννοια ότι έχει θετικά μέτρα ανακούφισης, που οφείλουμε να υλοποιήσουμε απέναντι στον ελληνικό λαό, που σήκωσε το κύριο βάρος της κρίσης [...] τώρα είμαστε σε μία φάση που και το ΑΕΠ σταδιακά ανακάμπτει και με μια σειρά δείκτες είναι βελτιωμένοι και εμπνέουν μία αισιοδοξία για το καλύτερο».
*Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης