Hellenic Cypriot Press Agency

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, και τώρα τι κάνουμε?

Άρχισε στo Kατοβίτσε της Πολωνίας την 2α Δεκεμβρίου η 24η διακυβερνητική συνδιάσκεψη για το κλίμα (COP 24). Μια κρίσιμη συνάντηση της διεθνούς κοινότητας, που στόχο έχει να θέσει σε τροχιά υλοποίησης τη Συμφωνία του Παρισιού.

Η Συμφωνία του Παρισιού το Δεκέμβρη του 2015 είναι ένα θετικό βήμα διεθνούς συνεργασίας στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Η δέσμευση που προέκυψε από τη διεθνή κοινότητα για πολιτικές αποτροπής της αύξησης της θερμοκρασίας, πέραν των 2 βαθμών στο τέλος του αιώνα και εάν είναι δυνατόν 1,5 βαθμών, απαιτεί δραστικές πολιτικές σε πολλά επίπεδα.

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα, διεθνείς οργανισμοί, η Διακυβερνητική Επιτροπή για το κλίμα του ΟΗΕ (IPCC), εδώ και χρόνια προειδοποιούν για την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη και την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων. Οι ειδικοί επιστήμονες, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, «χτυπούν καμπανάκι» διαπιστώνοντας ότι το 2017 ήταν από τα θερμότερα έτη, ενώ εκτιμούν ότι το 2018 θα σημειωθούν θερμοκρασίες ρεκόρ, που δεν έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνουν, το διοξείδιο του άνθρακα κυμαίνεται γύρω στα 405,5 μέρη ανά εκ., την ίδια δε ανοδική πορεία ακολουθούν και τα οξείδια του αζώτου και το μεθάνιο, βασικά αέρια του θερμοκηπίου.

Η κλιματική αλλαγή επέρχεται γρηγορότερα, απ’ όσο υπολογιζότανε. Όλο και πιο συχνά κάνει την παρουσία της εμφανή με την έξαρση των ακραίων καιρικών φαινομένων και των φυσικών καταστροφών, που αυτά συνεπάγονται. Την χρονιά που διανύουμε γίναμε μάρτυρες των έντονων συνεπειών της. Δεν πρέπει, λοιπόν, να ξεχνάμε την ξηρασία με τις τεράστιες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, με τεράστιες ζημιές, την Πορτογαλία, την Αυστραλία, ακόμη και τη βόρεια Σουηδία, τις πρόσφατες πλημμύρες στη γειτονική μας Ιταλία, αλλά βέβαια και τη Μάνδρα και το Μάτι στην πατρίδα μας, που ο παράγοντας κλιματική αλλαγή ήταν καθοριστικός στην όλη δυσμενή εξέλιξη.

Μέχρι σήμερα 184 χώρες και μέρη έχουν επικυρώσει τη συμφωνία του Παρισιού. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα, η 139η Συνέλευση στη Γενεύη της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (ΙΡU) εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα των 149 χωρών που συμμετείχαν, με αίτημα τη δράση για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, από την οποία κινδυνεύουν πολλές περιοχές της γης, ακόμη και την επόμενη δεκαετία. Οι ηγέτες των G20, με θλιβερή εξαίρεση τον πρόεδρο των ΗΠΑ, επιβεβαίωσαν την πρόθεση τους να συνεχίσουν να είναι δεσμευμένοι με τις προβλέψεις του σύμφωνου του Παρισιού. Όμως θα πρέπει να λάβουν έντονες δράσεις και μέτρα, για να αποφευχθεί το δυσμενές σενάριο.

Το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθείται χρόνια τώρα, με υπερπαραγωγή, υπερκατανάλωση και καταλήστευση των φυσικών πόρων και υποβάθμιση του Περιβάλλοντος πρέπει να αλλάξει.
Ο περιορισμός, έως εξάλειψη, των ορυκτών καυσίμων, η ανάπτυξη ανανεώσιμων, ενεργειακών πόρων και η μετάβαση σε μια οικονομία απαλλαγμένη από τον άνθρακα αποτελεί στόχο, που απαιτεί συγκεκριμένες πολιτικές, διεθνή συνεργασία και αλληλεγγύη. Οι ισχυρές οικονομικά χώρες και οι επενδυτές οφείλουν να συνεισφέρουν στο διεθνές ταμείο για το κλίμα, ώστε να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες. Η συμφωνία του Παρισιού έθεσε το πλαίσιο των κινήσεων. Σαφώς και δεν πρέπει να χαθούν οι δυνατότητες που ανοίγονται, για ένα καλύτερο μέλλον. Όπως τονίζει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, «οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν κατά 45% μέχρι το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2010, και να εξισορροπηθούν μέχρι το 2050»

Υπενθυμίζουμε ότι, η κλιματική αλλαγή έχει σαφή ταξικό χαρακτήρα. Τις συνέπειες της την «πληρώνουν» κύρια οι φτωχές χώρες του πλανήτη, αλλά ακόμη και μέσα στις ίδιες τις χώρες, οι πιο φτωχές περιοχές και οι πιο ευαίσθητοι πληθυσμοί.

Στην «μικρή» μας χώρα μας γίνονται συντονισμένες προσπάθειες στην κατεύθυνση αυτή. Έτσι, είναι σε διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια το Κλίμα, όπου μπαίνουν συγκεκριμένοι στόχοι. Η πατρίδα μας, επιτέλους, αποκτά μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, συμβατό με τη Συμφωνία των Παρισίων, ενώ παράλληλα ο ενεργειακός τομέας κινητοποιεί την έρευνα και την καινοτομία συμβάλλοντας στην Ανάπτυξη και προσελκύοντας σημαντικές επενδύσεις.

ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ -Γεωλόγος
Βουλευτής Β’ Αθηνών
Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου