Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: Κατέρρευσε η νεοφιλελεύθερη αντίληψη περί σχέσης μείωσης μισθών ανάπτυξης και θέσεων εργασίας




ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: Κατέρρευσε η νεοφιλελεύθερη αντίληψη περί σχέσης μείωσης μισθών ανάπτυξης και θέσεων εργασίας


Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» με την Κέλλυ Κοντογεώργη, στο Κανάλι της Βουλής.
«Η χθεσινή ημέρα ήταν πολύ σημαντική γιατί συντρίφθηκε η νεοφιλελεύθερη αντίληψη «ότι η μείωση των μισθών θα φέρει ανάπτυξη». Χθες στο Υπουργείο Εργασίας η αρμόδια Υπουργός υπέγραψε την επέκταση 4 κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, που πρακτικά σημαίνει για τους εργαζόμενους στους συγκεκριμένους κλάδους (τράπεζες, ναυτιλιακά γραφεία, πράκτορες ταξιδιωτικά γραφεία αυτές οι συμβάσεις εξετάστηκαν προς το παρών) ότι μπορεί να έχουν μια αύξηση μέχρι 200 ευρώ. Η Κυβέρνηση βγαίνοντας από τα μνημόνια αρχίζει να υλοποιεί κάποιες εξαγγελίες της, αυτό δεν αρέσει γιατί το νεοφιλελεύθερο αφήγημα της ΝΔ έχει καταρρεύσει έτσι ανασύρουν παλιότερες δημοσιεύσεις για να δημιουργήσουν ένα γενικότερο κλίμα. Πηγαίνοντας προς τη ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός συνεπής στις υποσχέσεις που έχει δώσει στον ελληνικό λαό, (μην ξεχνάμε ότι το 2015 ο Ελληνικός λαός ψήφισε αυτή την κυβέρνηση, έδειξε εμπιστοσύνη σε αυτή την Κυβέρνηση να μας βγάλει από τα μνημόνια και η κοινωνία να μην συντριβή) αρχίζει να υλοποιεί ένα αυτά τα οποία είχε εξαγγείλει. Η ΝΔ ενόψει της ΔΕΘ θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις, γιατί κατέρρευσαν τα επιχειρήματα της.
Σχετικά με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων: έχουμε μια διαδικασία και έναν οδικό χάρτη να ακολουθήσουμε. Πρέπει να γίνει το δημοψήφισμα πρώτα 30 Σεπτεμβρίου στη γείτονα και όταν έρθει στη Βουλή ο κάθε βουλευτής με βάση τη συνείδηση του γιατί υπάρχει και η προσωπική του ευθύνη θα τοποθετηθεί. Πιστεύω ότι η συμφωνία θα υπερψηφιστεί. Η Κυβέρνηση ακολούθησε την εθνική θέση που είχαμε τόσα χρόνια και πετύχαμε και κάποια πράγματα παραπάνω όπως είναι το erga omnes και η συνταγματική αναθεώρηση. Η μακεδονική γλώσσα είχε αναγνωριστεί από το ΟΗΕ το 1977, τώρα μπαίνει η διάκριση ότι πρόκειται για σλάβικη διάλεκτο, ακόμη ορίζεται με σαφήνεια η σχέση τους με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, δεν είναι πολιτισμός τους η Αρχαία Ελλάδα ή ο πολιτισμός του Μ. Αλεξάνδρου. Κάποια ζητήματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά, πρέπει να δούμε τι προοπτικές που ανοίγονται για τα Βαλκάνια, για την Ελλάδα και ειδικά για την Θεσσαλονίκη που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σαν πρωτεύουσα των Βαλκανίων.
Η κυβερνητική συνεργασία με τον κ. Καμμένο έγινε με βάση την έξοδο από τα μνημόνια, κάτι το οποίο επετεύχθη, και την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, που και εκεί βλέπουμε σημαντικά βήματα, θα πάμε μέχρι τέλους. Οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019. Η πολιτική αντιπαράθεση πηγαίνοντας προς τις εκλογές θα οξυνθεί πάρα πολύ και έχουμε και τα πρώτα δείγματα, εύχομαι όμως να είναι με βάση θέσεις και προτάσεις από την Αντιπολίτευση, γιατί η Αξιωματική Αντιπολίτευση ειδικά παίζει ένα σημαντικό θεσμικό ρόλο. Ας κάνουμε διάλογο συμπολίτευση_αντιπολίτευση με βάση τα πραγματικά προβλήματα και ζητήματα, με προτάσεις θέσεις και κριτική. Να μην αναλωθούμε σε «κοκορομαχίες» αντιπαραθέσεις με προσωπικές αιχμές και πολλές φορές fake news. Η φάση που διανύει η χώρα μας είναι πολύ κρίσιμη βγήκαμε από τις μνημονιακές πολιτικές γι’ αυτό χρειάζεται συνετή οικονομική πολιτική. Σταδιακά θα λυθούν τα διάφορα ζητήματα, όπως ξεκινάει τώρα η επίλυση του θέματος του κατώτερου μισθού ή οι φορολογικές ελαφρύνσεις για ελευθέρους επαγγελματίες (θα αναγγελθούν αυτά από τον Πρωθυπουργό) ή οι στοχευόμενες φοροαπαλλαγές. Σταδιακά θα αρχίσουν να ικανοποιούνται αιτήματα. Σε αυτήν τη φάση ο ρόλος της Αντιπολίτευσης είναι σημαντικός.
Απαιτούνται συναινέσεις και διάλογος. Ο ανασχηματισμός έδωσε ένα τέτοιο στίγμα, στη δύσκολη φάση που είναι η χώρα μας στην έξοδο από τα μνημόνια απαιτείται μια εθνική συστράτευση. Έγιναν κάποιες διευρύνσεις προς 2 κατευθύνσεις προς τα κεντροαριστερα και κέντροδεξιά. Το ζήτημα είναι τα μηνύματα που δίνονται και τι αντανακλαστικά δημιουργούνται σε συγκεκριμένους χώρους. Το αποτέλεσμα των συνεργασιών αυτών είναι πολλαπλασιαστικό δεν είναι αθροιστικό κι έτσι δημιουργείται ένα άλλο κλίμα. Όμοροι χώροι για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η κεντροαριστερά, μας ενδιαφέρει ο χώρος αυτός και μπορούμε μαζί να οικοδομήσουμε την Ελλάδα του αύριο. Η Ευρώπη και οι ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες έχουν δείξει τον δρόμο εδώ και ένα δύο χρόνια, απεγκλωβίζονται σταδιακά από τον φιλελευθερισμό. Να προβληματιστεί και η «ντόπια σοσιαλδημοκρατία» από τις κινήσεις που γίνονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Με το παράδειγμα της Ιταλίας αναδεικνύεται ότι οι δυνάμεις της ακροδεξιάς και του εθνικισμού σηκώνουν κεφάλι στη Ευρώπη, άρα ένας λόγος παραπάνω οι δυνάμεις της αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας να έρθουν πιο κοντά. Η συμφωνία των Πρεσπών προσπαθεί και επιδιώκει να πέσουν οι τοίχοι στα Βαλκάνια να συνεννοούνται, να συνεργάζονται, να αποκτήσουν τη δική τους φωνή, να συναπτυχθούν και αυτός είναι και πιο σημαντικός λόγος: να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες στα βόρεια σύνορα μας. Πρέπει να συμβαδίσουμε στην ανάπτυξη γιατί τα Βαλκάνια είναι γεωγραφικά και γεωπολιτικά καθοριστικός χώρος. Πρέπει να σκεφτούμε ότι η Τουρκία έχει συγκεκριμένη πολιτική στα Βαλκάνια και η συμφωνία των Πρεσπών δυσκολεύει την επίτευξη της στρατηγικής της στην περιοχή, άρα ένας λόγος παραπάνω να συναναπτυχθούμε, να ζήσουμε ειρηνικά και να λύσουμε διαφορές που βάζουν εμπόδια στο εμπόριο, στην οικονομία και στις μεταφορές. Όμορες δυνάμεις, αριστερά, σοσιαλδημοκρατία και οι πολιτικοί τους εκφραστές πρέπει να βρουν κοινό λόγο και σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε.




https://youtu.be/UcvdraD3b9Y