Hellenic Cypriot Press Agency

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Φ. Γεννηματά στη ΔΕΘ: Προοδευτική αλλαγή με σαφή στρατηγική και νέους εθνικούς στόχους

Φ. Γεννηματά στη ΔΕΘ: Προοδευτική αλλαγή με σαφή στρατηγική και νέους εθνικούς στόχους


Η Φώφη Γεννηματά από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, μιλώντας απόψε στους οικονομικούς και παραγωγικούς φορείς της χώρας στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην 83η ΔΕΘ, διατύπωσε το σχέδιο του Κινήματος Αλλαγής για να βγει οριστικά η χώρα από την κρίση, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. Παράλληλα, περιέγραψε τη θέση του Κινήματος για την κυβέρνηση που θα πρέπει να σχηματισθεί μετά τις εκλογές με τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων.
Συγκεκριμένα η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι σήμερα η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν επιθυμεί επιστροφή της Δεξιάς και πρόσθεσε: «Αυτό το ρεύμα μπορεί και πρέπει να συναντηθεί στο Κίνημα Αλλαγής. Στη δύσκολη κατάσταση που βρισκόμαστε, με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο κ. Τσίπρας, με το εσωτερικό κλίμα πόλωσης και διχασμού που βιώνουμε, πώς είναι δυνατό να ορθοποδήσει ο τόπος; Πώς θα κυβερνηθεί η χώρα;».
«Εμείς χτυπάμε την καμπάνα της εθνικής αφύπνισης για να πάρει ο λαός την κατάσταση στα χέρια του. Να ανατρέψει τον σημερινό συσχετισμό δυνάμεων. Να δώσει ξανά στη δημοκρατική παράταξη πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Να μας δώσει ισχυρή εντολή. Στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από τη μια και από την άλλη πολιτικό αντίβαρο και εκλογικό ανάχωμα στον κίνδυνο δεξιάς παλινόρθωσης, χωρίς ισχυρό Κίνημα Αλλαγής, δεν υπάρχει. Είμαστε κόμμα δημιουργίας, και όχι διαμαρτυρίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Καθιστώντας σαφέστερη τη στάση του Κινήματος Αλλαγής, η επικεφαλής του τόνισε: «Δεν είναι δεδομένοι οι συσχετισμοί. Δεν υπάρχει δεδομένη κυβερνητική λύση πριν την ετυμηγορία του λαού. Καθαρές κουβέντες, καθαροί λογαριασμοί!
Αντιστρέφουμε λοιπόν το ερώτημα. Θέλουν ενωμένους τους Έλληνες πάνω σε μια νέα κοινωνική εθνική συμφωνία; Πάνω σε ένα νέο ριζοσπαστικό και προοδευτικό πλαίσιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα μας βγάλει με ασφάλεια στο ξέφωτο; Αν ναι και με όσους το εννοούν και το θέλουν εδώ είμαστε. Αν όχι εμείς δεν έχουμε την πείνα των κυβερνητικών αξιωμάτων. Δεν πρόκειται να συμμετέχουμε σε κυβέρνηση που θα συνεχίσει την ίδια αδιέξοδη συνταγή των φόρων και της διάλυσης της μεσαίας τάξης» είπε η κ. Γεννηματά για να ζητήσει «ισχυρή εντολή στο Κίνημα Αλλαγής» που «με τις αξίες της αλλαγής» μπορεί να ανοίξει «νέους δρόμους, τους οποίους «υπαγορεύει το χρέος προς την πατρίδα και οι ανάγκες του λαού, η διαδρομή και η κληρονομιά της παράταξης μας».
Αυστηρή ήταν στις επικρίσεις της για τη συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνοντας: «Η χώρα πορεύεται χωρίς πυξίδα, με μια κυβέρνηση σε αποδρομή, που υποχωρεί σε διεθνείς πιέσεις και επιχειρεί άρον άρον και με πρόχειρο τρόπο να κλείσει θέματα. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισαν και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Εμείς ξεκαθαρίσαμε από την αρχή ότι θέλουμε λύση, αλλά όχι οποιαδήποτε λύση. Οι παραχωρήσεις όμως της ελληνικής κυβέρνησης στα κρίσιμα ζητήματα της μακεδονικής εθνικότητας και της γλώσσας μας βρήκαν και μας βρίσκουν απέναντι, κάθετα αντίθετους. Αν ήταν έτσι θα είχε λυθεί το θέμα ήδη από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ».
Χρησιμοποιώντας αυστηρή γλώσσα, η Φώφη Γεννηματά άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υποστηρίζοντας ότι «οι άνθρωποι που μας κυβερνούν σήμερα δεν είναι ούτε αριστεροί, ούτε προοδευτικοί, ούτε αποτελεσματικοί. Είναι μια ομάδα καιροσκόπων χωρίς ιδεολογική ταυτότητα. Που κινείται τυχοδιωκτικά με ένα και μοναδικό κριτήριο: την παραμονή της στην εξουσία. Αυτή όμως είναι η τελευταία κυβέρνηση μιας ομάδας που καταπάτησε αρχές και αξίες».
Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «τους τελευταίους μήνες παραμονής του στην εξουσία» έχει ως στόχο «να παραμείνει μια υπολογίσιμη δύναμη που θα υπονομεύσει κάθε δημιουργική προσπάθεια στη χώρα. Με όπλο πάντα τον λαϊκισμό, τον κυνισμό, τη δημαγωγία. Γι' αυτό στις ερχόμενες εκλογές είναι ανάγκη να ηττηθούν στρατηγικά. Να κλείσει ο κύκλος του χθες. Να ηττηθεί οριστικά ο διχαστικός τους λόγος και οι καθεστωτικές τους λογικές».
Ταυτόχρονα η κ. Γεννηματά ανέβασε τους τόνους της κριτικής της και προς τη ΝΔ, καθώς υπογράμμισε ότι δεν αποτελεί λύση η επιστροφή της Δεξιάς, της παράταξης «που έχει τεράστιες ευθύνες για το ξέσπασμα της κρίσης. Ευθύνες που ποτέ δεν ανέλαβε. Με τη βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ, χέρι-χέρι καλύπτουν τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ από το 2004-09 που οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού».
«Κάτι συμβαίνει με αυτή την περίοδο. Ο Τσίπρας παθαίνει αφωνία, ο Μητσοτάκης αμνησία. Τους ενώνει η συνωμοσία της ένοχης σιωπής για τον εκτροχιασμό της οικονομίας και την εκτόξευση του δημόσιου χρέους. Συγκαλύπτουν τις ευθύνες τους» είπε για να προσθέσει «Δεν είναι τυχαίο ότι στον τελευταίο ανασχηματισμό το στίγμα της νέας κυβέρνησης το έδωσε η "Καραμανλική Δεξιά" που αποτελεί ισχυρή τάση του νέου ΣΥΡΙΖΑ».
«Ο δικός μας στρατηγικός, ιδεολογικός αντίπαλος είναι ο νεοφιλελευθερισμός και ο πολιτικός εκφραστής του η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας» τόνισε ζητώντας «ψήφο στο Κίνημα Αλλαγής που σημαίνει ένα ηχηρό όχι στις πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και της ΝΔ. Σημαίνει ένα ισχυρό ναι σε προοδευτική αλλαγή».
«Δεν είμαστε ο τρίτος πόλος. Είμαστε ο μόνος δρόμος για μια πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση. Η χώρα βρίσκεται σήμερα σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο. Χρειάζεται ξανά δημοκρατική και προοδευτική αλλαγή με σαφή στρατηγική και νέους εθνικούς στόχους. Χρειάζεται γι αυτό μια νέα διακυβέρνηση που ενώνει αντί να διχάζει. Εμείς μπορούμε. Σπάμε το δίπολο κάθε μέρα. Θα νικήσουμε και τους δύο εκφραστές της συντήρησης, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Έχουν κάθε λόγο να μας φοβούνται.
Όσο και αν μας πολεμούν η ώρα του Κινήματος Αλλαγής, της νέας Αλλαγής πλησιάζει», είπε σ΄άλλο σημείο της ομιλίας της η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κι επανέλαβε ότι ο τόπος χρειάζεται εκλογές τώρα!
Η κ. Γεννηματά έθεσε νέους στρατηγικούς στόχους για τη χώρα «την επιστροφή της» όπως είπε «στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων, τη θεσμική ανασυγκρότηση της Δημοκρατίας» μιλώντας για νέα μεταπολίτευση, το σύγχρονο κοινωνικό κράτος, τη ριζική αλλαγή του σημερινού μοντέλου παραγωγής με επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία θα αποδέχεται την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων με βάση το σχετικό ευρωπαϊκό κεκτημένο.
«Οι προτεραιότητες του Κινήματος Αλλαγής είναι μεταξύ άλλων οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης με επενδυτικό σοκ. Ξένες εμβληματικές επενδύσεις, αλλά και πολλές από ελληνικές μεγαλύτερες και μικρότερες επιχειρήσεις. Με κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων, με επέκταση των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και σε άλλους τομείς» υπογράμμισε.
Ειδικά για το ζήτημα της φορολογίας μίλησε για λιγότερους και δικαιότερους φόρους. Μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%, μείωση φόρων στην παραγωγή και επαναφορά του ΦΠΑ στον προηγούμενο χαμηλό συντελεστή για κρίσιμους τομείς όπως η εστίαση, ο τουρισμός, η ζυθοποιία, το κρασί.
Ειδικά για το Ασφαλιστικό η Φώφη Γεννηματά δεσμεύτηκε για ριζική αλλαγή του ασφαλιστικού νόμου (Κατρούγκαλου) που οδήγησε σε χρεοκοπία το ασφαλιστικό σύστημα.
«Ανοίγω μια παρένθεση γιατί δεν αξίζει στην Ελλάδα ένας πρωθυπουργός που ελπίζει ότι θα έρθει σύντομα το τέλος των συνταξιούχων για να λύσει τα προβλήματα του. Ο κυνισμός στο μεγαλείο του. Και μια αξιωματική αντιπολίτευση που αναζητά λύσεις τύπου Πινοσέτ», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι «χρειάζεται ένα νέο σύστημα βιώσιμο και δίκαιο, που σέβεται την αρχή της ανταποδοτικότητας των εισφορών».
Παρουσιάζοντας τις θέσεις του Κινήματος εξήγησε: «Μεταφέρουμε πόρους στο ασφαλιστικό από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, για να διασφαλίσουμε το μέλλον της νέας γενιάς, δίνουμε πρόσθετα κίνητρα για δημιουργία επαγγελματικών ταμείων, μειώνουμε τις εισφορές μικρομεσαίων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών. Θέτουμε ανώτατο μηνιαίο πλαφόν σε αυτές. Εν όψει της αλλαγής του νόμου, η διάταξη για τη μείωση των συντάξεων την 1/01/2019 πρέπει να καταργηθεί. να ψηφιστεί η πρόταση νόμου που ήδη έχουμε καταθέσει».
Τέλος, για τη Θεσσαλονίκη η κ. Γεννηματά πρότεινε ένα οιονεί Μεσογειακό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα. «Να διεκδικήσουμε ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα στο πλαίσιο της ΕΕ, ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας» κατέληξε.