Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Μ. Σπυράκη: Η κυβέρνηση δημιουργεί ακραία διχαστική ατμόσφαιρα

Συνέντευξη της Ευρωβουλευτή και Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κυρίας Μαρίας Σπυράκη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm»


ΔΗΜ.: Σκέφτομαι, κυρία Σπυράκη, ότι η Νέα Δημοκρατία που ασκεί μια κριτική ας πούμε σε σχέση με το αποτέλεσμα και την επόμενη μέρα του αποτελέσματος, στην πραγματικότητα έχει να διαχειριστεί και η ίδια με βάση την προοπτική να γίνει κυβέρνηση κ.λ.π. ένα πολύ συγκεκριμένο περιβάλλον, αν είναι έτσι τα πράγματα. Δηλαδή, θα πάρει μια χώρα στα χέρια της, η οποία δεν θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, η οποία θα είναι ασφυκτικά δεμένη όπως λέτε ας πούμε στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και μάλιστα με μια πάρα πολύ αυστηρή επιτήρηση που δεν είναι η ίδια που έχουν οι άλλες χώρες που βγήκαν από τα προγράμματά τους. Και επομένως οι δυνατότητες ας πούμε διαχείρισης των πραγμάτων θα είναι ελάχιστες, έως και μηδενικές.

Μ. Σπυράκη: Η ειδοποιός διαφορά είναι η  πολιτική βούληση και το σχέδιο που έχει η Νέα Δημοκρατία σε σύγκριση με το σχέδιο που έχει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να υπονομεύσει και άλλο την πορεία της χώρας. Αντίθετα, θα προσπαθήσει -πρώτα απ’ όλα- να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της και μετά να συζητήσει με τους πιστωτές τη δυνατότητα να μειωθούν σταδιακά οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Θα ξεκινήσει, όμως, γιατί αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα από την αποκατάσταση της αξιοπιστίας.

ΔΗΜ.: Γιατί υπάρχει έλλειμμα αξιοπιστίας κυρία Σπυράκη; Εγώ ακούω όλους τους ξένους και μπράβο και ζήτω και ολοκληρώσατε και μεγάλη επιτυχία και όλα καλά.

Μ. Σπυράκη: Είμαι όμως σίγουρη ότι διαβάζετε και τον ξένο Τύπο και είμαι ακόμη πιο σίγουρη ότι ξέρετε ότι ως το 2020 σε χώρες της Ε.Ε. θα έχουμε συνολικά 15 εκλογικές αναμετρήσεις. Και επειδή ζω το μισό χρόνο μου στο εξωτερικό μπορώ να σας βεβαιώσω ότι πια όλοι ενδιαφέρονται για την επανεκλογή τους και το τι θα γίνει στην πατρίδα τους. Άρα, είναι σαφές ότι το μόνο που δεν θέλουν να κάνουν  είναι να ξαναφέρουν στη συζήτηση μια άλλη κουβέντα για την Ελλάδα, για την επίδοση της Ελλάδος, για τα πόσα ακόμη πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα. Η πραγματικότητα είναι ότι πια πρέπει να βρεθούμε μόνοι μας, στα πόδια μας, αντιμέτωποι με τον καθρέφτη.

ΔΗΜ.: Κακό είναι αυτό;

Μ. Σπυράκη: Και αυτός ο καθρέφτης δεν επιτρέπει παροχολογίες. Αυτός ο καθρέφτης δεν επιτρέπει λαϊκισμό. Αυτός ο καθρέφτης δεν επιτρέπει κινήσεις που θυμίζουν το αμαρτωλό παρελθόν. Αυτός ο καθρέφτης επιβάλει μια καινούργια αρχή, μια νέα κυβέρνηση η οποία θα έχει δικό της πρόγραμμα για να αλλάξει τα πράγματα στην εκπαίδευση, στη δημόσια διοίκηση, στο επενδυτικό περιβάλλον, στη φορολογία, στις ασφαλιστικές εισφορές. Δεν επιτρέπει όμως την ίδια ώρα να δίνουμε την εντύπωση ότι η Ελλάδα θα γυρίσει πίσω στις παλιές κακές συνήθειες.

ΔΗΜ.: Μα δεν το λέει κανείς αυτό όμως.

Μ. Σπυράκη: Ο κίνδυνος της παροχολογίας είναι πολύ μεγάλος και σήμερα η εικόνα που έχουμε από όλα τα ρεπορτάζ που δημοσιεύονται στον Τύπο σε αυτόν τον κίνδυνο…

ΔΗΜ.: Η επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης είναι αυτή ακριβώς. Η επίσημη τοποθέτηση είναι ότι δεν θα ξαναγυρίσουμε πίσω στον τρόπο λειτουργίας. Ειδικά λέει αλλαγές εκεί που επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών, δηλαδή, να διορθώσουμε εκεί που υπάρχουν αδικίες, να δούμε τις δυνατότητες που έχουμε με βάση την επίτευξη των στόχων και την υπεραπόδοση ορισμένων εξ αυτών, να μοιράσουμε δίκαια το πλεόνασμα, να ενισχύσουμε…μιλάει ακόμα και για την ιστορία των εισφορών, για την ιστορία της φορολογικής πολιτικής. Γιατί αυτό είναι κακό; Και εσείς το λέτε.

Μ. Σπυράκη: Γιατί αν μπούμε σε κάθε μια λεπτομέρεια, τότε καταλαβαίνουμε το εξής: Ότι μια κυβέρνηση που δεν κατόρθωσε να λύσει βασικά διαρθρωτικά προβλήματα την περίοδο που υπερφορολογούσε και υπερφορολογεί τους Έλληνες επιστρέφει τώρα να μιμηθεί ένα πρόγραμμα που έρχεται από τη Νέα Δημοκρατία χωρίς παράλληλα να έχει την κατεύθυνσή του να ανοίξει τις αγορές και να μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα να έρθουν στην Ελλάδα ξένες επενδύσεις. Ποιος ξένος επενδυτής θα έρθει στην Ελλάδα αν μια κυβέρνηση ανοίγει μια προεκλογική περίοδο τη μέρα της Ιθάκης και την κλείνει, όπως οι ίδιοι προγραμματίζουν, στις 26 Μαΐου; Ποιος ξένος επενδυτής θα έρθει να βάλει τα λεφτά του αυτήν την περίοδο και δεν θα περιμένει να γίνουν εκλογές, για να δει την επόμενη κυβέρνηση και σε αυτήν την επόμενη κυβέρνηση να ξέρει και τι περιβάλλον θα δημιουργηθεί και πως θα επενδύσει.

ΔΗΜ.: Εννοείτε ότι με τον τρόπο που μίλησε στην Ιθάκη ας πούμε μπλοκάρισε επενδυτικά τη χώρα μέχρι τις εκλογές, επειδή ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία από τώρα;

Μ. Σπυράκη: Είναι προφανές αυτό. Αποτυπώνεται σε όλον το διεθνή Τύπο.

ΔΗΜ.: Από αυτήν την άποψη, θα μου επιτρέψετε να σας πω, ότι βάλατε το χεράκι σας ζητώντας κάθε τρεις και λίγο εκλογές. Γιατί και εσείς διαμορφώνετε ένα περιβάλλον ασάφειας.

Μ. Σπυράκη: Εμείς ζητάμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Δεν είναι ασάφεια οι εκλογές. Οι εκλογές είναι το κλειδί για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Όμως, την ίδια στιγμή, δημιουργείται με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης μια ακραία διχαστική ατμόσφαιρα. Μια ατμόσφαιρα που δείχνει ότι θα επικρατήσει μέχρι τις εκλογές ένα μπαράζ λαϊκισμού και θα διακατέχεται  όλος ο δημόσιος διάλογος από μια πρωτοφανή επιθετικότητα.

ΔΗΜ.: Και θα πάτε τώρα σε εκλογές με τον Τσίπρα να λέει θα κόψω τον ΕΝΦΙΑ, δεν θα κόψει τις συντάξεις, θα φέρω φοροαπαλλαγές, θα φέρω, θα κάνω, θα δώσω και εσείς θα λέτε είμαστε σοβαροί και δεν δίνουμε τίποτα και έτσι θα πάτε σε εκλογές; Χαιρετίσματα.

Μ. Σπυράκη: Ναι, έτσι θα πάμε σε εκλογές. Θα πάμε σε εκλογές απευθυνόμενοι στους πολίτες που ξέρουν, καταλαβαίνουν, πληγώθηκαν και πλήρωσαν πάρα πολύ ακριβά αυτό που συμβαίνει. Δεν θα μπούμε σε ένα μπαράζ παροχών. Είμαστε η πολιτική δύναμη εκείνη που επενδύει πια στη λύση των προβλημάτων και όχι στη δημιουργία καινούργιων. Είμαστε η πολιτική δύναμη εκείνη που θεωρεί πως το τέλος αυτής της κυνικής παρέας που κυβέρνησε τον τόπο αυτά τα χρόνια, μιας παρέας που εμφανιζόταν  να είναι μεταμφιεσμένη αριστερή την ώρα που συγκυβερνά χέρι – χέρι με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ ότι θα έρθει μέσα από σοβαρές, ορθολογικές προτάσεις που θα σηκώνουν ξανά τη χώρα. Σας λέω και πάλι, είμαστε μόνοι μας. Δεν υπάρχει κανενός είδους στήριξη πια, πρέπει να πορευθούμε με βάση τα δεδομένα της Πατρίδας μας.

ΔΗΜ.: Μα έτσι όπως το λέτε, είναι σαν να λέτε καλύτερα θα ήταν να μην είμαστε μόνοι μας. Να συνεχίσουμε με τα μνημόνια, να παίρνουμε φτηνό χρήμα από τους Ευρωπαίους και να εφαρμόζουμε τα απαιτούμενα μέτρα κάθε τρεις και λίγο.

Μ. Σπυράκη: Δεν μπορείτε να μου το αποδώσετε εμένα αυτό, όταν πολύ καλά ξέρετε ότι η δική μας κυβέρνηση, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, είχε φτάσει στο ‘14 ως στο τέλος σχεδόν μιας προσπάθειας, ότι πράγματι δεν έκλεισε η τελευταία αξιολόγηση εξαιτίας του ότι δεν υπήρχε συμβιβασμός για το περίφημο mail Χαρδούβελη, το οποίο περιλάμβανε περίπου 1 δισ. μέτρα. Και η επόμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση που ήρθε το ’15, η κυβέρνηση Τσίπρα-Βαρουφάκη, ήταν εκείνη που καταβύθισε τη χώρα και αναπτυξιακά, επέβαλε συνολικά μέτρα 14 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, όχι τις δικές μας, αλλά του E.S.M., του συστήματος που μας δίνει τα λεφτά, χρέωσε τη χώρα 100 δισ. ευρώ.

ΔΗΜ.: Δεν θα διαφωνήσω ότι υπήρξε επιβάρυνση. Λέω όμως, ίσα – ίσα ιδιαίτερα το πρώτο εξάμηνο υπήρξε σημαντικό θέμα- ότι μηδενίζετε το χρόνο. Λες, ας πούμε, και δεν βρεθήκαμε από το 8% της ανεργίας στο 27% στη δική σας διαδρομή, λες και δεν χάσαμε το 25% του εθνικού εισοδήματος στη δική σας διαδρομή, λες και δεν διαλύθηκε ο ιδιωτικός τομέας κυριολεκτικά στη δική σας διαδρομή. Και ξαφνικά μηδενίζεται ο χρόνος και η χώρα καταστράφηκε το ‘15 και το ’16. Ε, δεν είναι έτσι, είναι μια ολόκληρη πορεία.

Μ. Σπυράκη: Είμαστε οι τελευταίοι που θα αποστούμε οποιονδήποτε  ευθυνών  διαχρονικά, όχι ως φυσικά πρόσωπα προφανώς, το καταλαβαίνετε. Αλλά ως πολιτικοί.  Από εκεί και πέρα, όμως, είναι προφανές με βάση όλες τις εκτιμήσεις και των εταίρων και της ΕΛΣΤΑΤ και του Δ.Ν.Τ. ότι η Ελλάδα είχε πάρει πλέον την ανοδική πορεία στην ανάπτυξη, ότι οι απώλειες στην ανάπτυξη ήταν πολύ μεγάλες και ότι αυτή η γκρίζα περιοχή οφείλεται σε επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜ.: Άρα, λοιπόν, αλλάζεις την πολιτική αυτή; Την αλλάζεις. Μπορείς να την αλλάξεις αυτήν την πολιτική;

Μ. Σπυράκη: Βεβαίως μπορείς να την αλλάξεις αυτήν την πολιτική με ένα σοβαρό και συγκροτημένο σχέδιο, το οποίο θα παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης στην Έκθεση.  Θα είναι ένα ολιστικό, συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει εξειδικευμένες δράσεις ανά τομείς και θα έχει ένα βασικό στόχο: Η Ελλάδα να γίνει  ένας σταθερός επενδυτικός προορισμός, ένας προορισμός που θα δημιουργήσει δουλειές είτε με απευθείας ξένες επενδύσεις είτε με επενδύσεις εσωτερικές από το ιδιωτικό κεφάλαιο και με χρήση όλων των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων. Η Ελλάδα ταυτόχρονα να είναι μια χώρα, η οποία θα φροντίσει να μειώσει στο ελάχιστο τα προβλήματα που έχει ο δημόσιος τομέας και το περίφημο εμπόδιο της γραφειοκρατίας που συναντούν όλοι όσοι επιχειρούν να κάνουν κάτι. Να είναι μια χώρα που θα επενδύσει στο δυναμικό της στην ανώτατη εκπαίδευση, που έχει πάρα πολύ και πολύ ικανό. Να είναι μια χώρα που θα χρησιμοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στην ενέργεια, στον τουρισμό, στα logistics. Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική. Υπάρχουν δεκάδες μελέτες που συγκλίνουν στους τομείς που η χώρα έχει προστιθέμενη αξία. Θα μου επιτρέψετε να σας πω και κάτι. Θα κάνουμε ότι δεν έκανε αυτή η κυβέρνηση του λαϊκισμού, του κυνισμού, της τοξικής ατμόσφαιρας, αυτό που πάνε τώρα ξανά να αναβιώσουν με όλους τους τρόπους μέχρι το τέλος. Θα επενδύσουμε στους τομείς που η χώρα έχει προστιθέμενη αξία. Το έκανε η Πορτογαλία και έχει πάρει την ανηφόρα στην ανάπτυξη. Το έκανε εξ αρχής η Ιρλανδία και πήγε πολύ καλά. Δυστυχώς, η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα με μια μορφή ενισχυμένης εποπτείας και χωρίς να έχει κάνει εκείνες τις αλλαγές που θα τη βοηθήσουν ώστε να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Αυτό το χαμένο έδαφος μπορεί να το κερδίσει μόνο μια άλλη κυβέρνηση, γι’ αυτό πρέπει να γίνουν εκλογές το συντομότερο.