Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Λ. Αυγενάκης: Δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία εάν έρθει στη Βουλή

Λ. Αυγενάκης: Δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία εάν έρθει στη Βουλή


Τη ρητή δέσμευση τής ΝΔ ότι «δεν πρόκειται να ψηφίσει την συμφωνία όταν έρθει στην Βουλή των Ελλήνων» επανέλαβε ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης που ως επικεφαλής κλιμακίου της ΝΔ επισκέπτεται σήμερα την Φλώρινα.
«Προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε την συμφωνία καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Αυγενάκης και υπογράμμισε ότι «δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία» όταν έρθει στις ελληνικό Κοινοβούλιο υπενθυμίζοντας ότι σύμφωνα με τα κείμενα στα οποία έχουν δεσμευτεί και δύο πλευρές «η κύρωση τής πρέπει να γίνει χρονικά μέχρι τον Δεκέμβρη του 2018».
Δήλωσε ότι «οι 153 βουλευτές των Τσίπρα-Καμένου έχουν βαρύτατες ευθύνες, γιατί δεσμεύουν την Ελλάδα σε δεδικασμένα που είναι δύσκολο να ανατραπούν, δεσμεύουν την Ελλάδα σε μια συμφωνία που θίγει τα εθνικά μας συμφέροντα». Υπογράμμισε ότι η συμφωνία «συνιστά μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση» ότι περιλαμβάνει υποχωρήσεις «από τις πάγιες εθνικές μας θέσεις» και κατέληξε ότι «είναι μια προκλητική συμφωνία που θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στο μέλλον». Ειδικότερα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στην αποδοχή της γλώσσας και εθνότητας, που «συνιστά ανήκουστη υποχώρηση της χώρας», στην διευθέτηση των εμπορικών από επιτροπή που μετατίθεται στο μέλλον, «στην παραχώρηση της χρήσης των σημερινών κωδίκων που καθιστά το erga omnes άνεργό». Χαρακτήρισε ως προκλητικό γεγονός ότι προβλέπεται σύσταση κοινής επιτροπής που θα ασχοληθεί με την απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών στα βιβλία και αναρωτήθηκε εάν «θα δεχθούμε να απαλειφθούν τα λεγόμενα και οι περιγραφές της Πηνελόπης Δέλτα και οι αναφορές από τα βιβλία της ιστορίας στον μακεδονικό αγώνα και στον Παύλο Μελά».