Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Θ. Θεοχαρόπουλος: Η έξοδος από την κρίση απαιτεί εθνική συνεννόηση σε προοδευτικό πρόγραμμα τομών

Θ. Θεοχαρόπουλος: Η έξοδος από την κρίση απαιτεί εθνική συνεννόηση σε προοδευτικό πρόγραμμα τομών

Στη παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Χρήστου Μέγα «Αναπιάσματα - Μιλώντας για την οικονομία με τα παιδιά μου», που έγινε απόψε στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, μίλησε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής.
«Πριν πω ορισμένα λόγια για το βιβλίο, πρέπει να επισημάνω ότι η συζήτηση η οποία διεξάγεται μέχρι τώρα, δείχνει ότι υπάρχουν περιθώρια στη χώρα μας, επιτέλους να μπορέσουμε να συζητήσουμε, να διαφωνήσουμε, να συμφωνήσουμε αλλά να μπορέσουμε να συζητήσουμε και να βρούμε κάποιες λύσεις. Είναι ένα ζήτημα που αφορά οριζόντια το πολιτικό σύστημα και δεν απασχολεί ένα κόμμα ή ένα χώρο», σημείωσε.
Ο κ. Θεοχαρόπουλος αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις για να βγει οριστικά η χώρα από τη κρίση, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Χρειαζόμαστε εκτός από ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα μεταξύ των γενεών, και ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα επιτέλους, να μην αλλάζει κάθε χρόνο - ούτε αυτό δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε - που θα ξέρουν και οι επιχειρηματίες και τα νοικοκυριά τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια. Τι λέω τώρα. Για να συμβούν όλα αυτά χρειάζεται συνεννόηση. Συνεννόηση που συζητάμε εδώ, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει στην ευρύτερη πολιτική ζωή».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επεσήμανε ότι θα πρέπει «να σταθούμε απέναντι σε λογικές του τύπου 'δεν γίνεται τίποτα, η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη και δεν αλλάζει'. Χρειάζεται επιτέλους να χαράξουμε με αποφασιστικότητα ένα σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, σχέδιο που απαιτεί αλλαγή πολιτικών και γενναίες τομές». Ο ίδιος επέκρινε τη κυβέρνηση, διότι με όσα έχει υπογράψει δεν τελειώνει η εποχή της λιτότητας, και τόνισε πως θα πρέπει να ειπωθούν αλήθειες στον κόσμο, όχι πάλι πράγματα που δεν θα ισχύσουν τα επόμενα χρόνια. Σημείωσε πως το χρέος, μετά και από το πρόσφατο Eurogroup, δεν διευθετήθηκε οριστικά και υποστήριξε πως «χρειαζόμαστε ένα αναπτυξιακό σοκ - ανάπτυξη αειφόρο που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας».