«Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν με "χτίσιμο" μηχανισμών που να περιορίζουν τις κοινωνικές ανισότητες»
Η αβεβαιότητα και η αστάθεια βρίσκονται πλέον πίσω μας-εμπεδώνεται αίσθημα εμπιστοσύνης και κυρίως αυτοπεποίθησης για μια νέα πορεία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής στο Ελληνο-Κορεατικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των «Ποσειδωνίων 2018», προσθέτοντας ότι η μεγάλη συμμετοχή πολλών εκθετών και αντιπροσωπειών στη φετινή ναυτιλιακή έκθεση, αντικατοπτρίζει την εκδήλωση εμπιστοσύνης στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Όλοι οι δείκτες δείχνουν πλέον στην Ελλάδα ότι η προσπάθεια είναι στη σωστή κατεύθυνση και ότι αυτός ο δρόμος θα συνεχιστεί αποφασιστικά σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, είπε ο υπουργός, επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη να «χτιστούν» μηχανισμοί που να περιορίσουν και τις κοινωνικές ανισότητες.
«Η Ελλάδα είναι εδώ και 2.500 χρόνια μία χώρα θέση και φύση ναυτιλιακή» τόνισε αναφέροντας ότι «εφοπλιστές και ελληνική ναυτοσύνη σε συνεργασία με το ελληνικό κράτος διαχρονικά κατέχουν την πρώτη θέση σε χωρητικότητα παγκοσμίως και το 50% της μεταφορικής δύναμης της Ευρώπης».
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες εφοπλιστές είναι οι σημαντικότεροι πελάτες των ναυπηγείων της Νότιας Κορέας και η σχέση μας με τη χώρα αυτή δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και ιστορική.
Αναφερόμενος στην υψηλή τεχνογνωσία των κορεατικών ναυπηγείων, είπε ότι αυτό ανάγκασε τον χώρο τη ναυτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα να τεθεί σε συναγερμό, προκειμένου, όπως εξήγησε, οι νέοι που αποφοιτούν από τις σχολές να μπορούν με άνεση και ευκολία να διαχειρίζονται τα νεότευκτα και σύγχρονα πλοία.
Τόνισε επίσης ότι σιγά σιγά και στη χώρα μας αφυπνίζεται ο ναυπηγοεπισκευαστικός τομέας και ήδη έχει ξεκινήσει η κατασκευή ενός μικρού αριθμού τύπου πλοίων. Δήλωσε ωστόσο ότι αυτό που μπορούμε να κάνουμε ως χώρα είναι να γίνουμε ένα διεθνές επισκευαστικό κέντρο.
«Υπάρχει βούληση και τεχνογνωσία και μπορούμε να το πετύχουμε» πρόσθεσε ο υπουργός, ενώ αναφερόμενος σε πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κορέας στην Αθήνα επανέλαβε ένα πάγιο αίτημα που του είχε θέσει προκειμένου η Κορέα να συμπεριλάβει στον κατάλογο των προμηθευτών της ελληνικές εταιρείες παραγωγής εξαρτημάτων για πλοία.
«Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει τη βιομηχανία που έχει η Νότια Κορέα στην κατασκευή πλοίων αλλά έχει ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο δυναμικής στην παραγωγή ναυτιλιακών εξαρτημάτων και μπορεί ένα ποσοστό από αυτά να παράγονται στην Ελλάδα ή να υπάρξει και συμπαραγωγή των δύο χωρών» πρόσθεσε ο κ.Κουρουμπλής.