Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Σημεία συνέντευξης του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγα στην ΕΡΤ και την εκπομπή Απευθείας


Σημεία συνέντευξης του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγα
στην ΕΡΤ και την εκπομπή Απευθείας

.


8/6/18
: «Η διαπραγμάτευση στο Μακεδονικό στοχεύει να αποκαταστήσει λάθη και αδιέξοδα των τελευταίων 25 ετών.»

Για το Μακεδονικό
Με τη διαπραγμάτευση που κάνουμε προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και να αποκαταστήσουμε τα λάθη και τα αδιέξοδα των τελευταίων 25 ετών. Η ΝΔ καλό θα ήταν να μην κρύβεται, γιατί είναι γνωστό τι έχει συμβεί από το 1977 μέχρι σήμερα. Τη μακεδονική γλώσσα την είχαν ήδη δώσει και είναι κατοχυρωμένη στον ΟΗΕ ως επίσημη γλώσσα. Η σύνθετη ονομασία που διεκδικούμε -και απ’ ότι φαίνεται θα κατοχυρώσουμε - αποτελεί θετική εξέλιξη, γιατί η ΠΓΔΜ αναφερόταν μέχρι σήμερα ως Μακεδονία σε πολλά κράτη του ΟΗΕ.
Το σημαντικό εδώ είναι πως η επίτευξη συμφωνίας είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων που έχει υπάρξει πεδίο συγκρούσεων τα τελευταία χρόνια. Ελπίζω, λοιπόν, η ΠΓΔΜ να διανύσει τα τελευταία μέτρα αυτού του διαπραγματευτικού μαραθωνίου με σύνεση.
Για το προσφυγικό και τη στάση της Τουρκίας
Την τελευταία περίοδο, εν’ όψει των τουρκικών εκλογών, ο κ. Ερντογάν και άλλοι πολιτικοί παράγοντες έχουν εντείνει μια συγκριμένη, προκλητική ρητορεία. Αυτού του τύπου οι απειλές όμως, είναι εκτός πλαισίου σε έναν κόσμο που διέπεται από διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία οφείλει να συζητήσει με γνώμονα τη συμφωνία που ήδη υπάρχει με την ΕΕ. Οποιαδήποτε άλλη στάση τους φέρνει αντιμέτωπους με το σύνολο της Ευρώπης, γι’ αυτό και η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να κλιμακώσει την ένταση και να μπει σε μία προκλήσεων.
Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί πως δεν είναι δυνατόν οι προσφυγικές ροές να απορροφώνται μόνο από την Ελλάδα.
Στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρώπης υπάρχουν θετικές εξελίξεις, όπως η πρόσφατη κυβέρνηση της Ισπανίας, δυστυχώς όμως παραμένει ισχυρό και το συντηρητικό τόξο που αντιμετωπίζει διαφορετικά το προσφυγικό πρόβλημα και είναι υπέρ των κλειστών συνόρων. Θα δοθεί, λοιπόν, μία μάχη μεταξύ διαφορετικών κόσμων. Το ποιος θα κερδίσει τη μάχη αυτή και ποιες αξίες θα επικρατήσουν τελικά στην Ευρώπη είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ