Hellenic Cypriot Press Agency

Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Συνέδριο «Ιόνιες ημέρες ανάπτυξης» της ΝΟΔΕ Κέρκυρας

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας
κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Συνέδριο
«Ιόνιες ημέρες ανάπτυξης» της ΝΟΔΕ Κέρκυρας
(20 Μαΐου 2018)



Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, σας ευχαριστώ γι’ αυτή τη πολύ θερμή υποδοχή σήμερα εδώ στη Κέρκυρα. Είναι πολύ μεγάλη η χαρά όταν επισκέπτομαι το όμορφο νησί σας το οποίο διαθέτει τόσες σημαντικές αναξιοποίητες αναπτυξιακές δυνατότητες. Θέλω ξεκινώντας να συγχαρώ τον Βασίλη Οικονόμου στον οποίο ανέθεσα με την ιδιότητα του Τομεάρχη Υγείας να αναλάβει τον συντονισμό και την εκπόνηση του Περιφερειακού Συνεδρίου για τα Ιόνια νησιά και να τον συγχαρώ γιατί πράγματι με πολύ μεγάλη επιμέλεια ασχολήθηκε με το αντικείμενο. Κάναμε τέσσερις συνδιασκέψεις όπως η σημερινή στα 4 μεγαλύτερα νησιά του Ιονίου. Ανοίξαμε τις πόρτες και τα παράθυρά της Νέας Δημοκρατίας σε νέο κόσμο. Μιλήσαμε με φορείς, με ειδικούς, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω ένα μικρό μέρος της σημερινής συζήτησης και εντυπωσιάστηκα από το επίπεδο των παρεμβάσεων, έτσι ώστε να έχουμε στη διάθεση μας ένα εξαιρετικά πλούσιο υλικό το οποίο θα μας βοηθήσει -καθώς πηγαίνουμε προς τις εκλογές- να διαμορφώσουμε τις τελικές μας προτάσεις σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Με το εθνικό μας σχέδιο -το γνωρίζετε ήδη, έχει κατατεθεί επανειλημμένως- νομίζω ότι αυτό που σας ενδιαφέρει είναι να αντιληφθείτε με ποιον τρόπο η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά αντιλαμβανόμαστε την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη.

Επισκέπτομαι, φίλες και φίλοι, την Κέρκυρα σε μια κρίσιμη συγκυρία. Είναι μια κρίσιμη συγκυρία και για τα εθνικά μας θέματα. Είναι μια κρίσιμη συγκυρία και για τα θέματα της οικονομίας. Για τα εθνικά θέματα θέλω να πω μια κουβέντα μόνο, για το ζήτημα του Σκοπιανού. Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή χάραξε με υπευθυνότητα την εθνική γραμμή για το ζήτημα αυτό. Την εθνική γραμμή η οποία προσδιόρισε ότι οποιαδήποτε λύση για το ζήτημα των Σκοπίων έχει ως αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, ώστε να απαλειφθεί οποιαδήποτε αναφορά αλυτρωτισμού μπορεί να υπάρχει και να δημιουργεί εθνικά προβλήματα στη χώρα μας. Όπως βέβαια και αυτό το οποίο αποκαλούμε erga omnes μια ενιαία ονομασία για εσωτερική και για εξωτερική χρήση.

Ο κ. Τσίπρας από την πρώτη στιγμή στο ζήτημα αυτό επεδίωξε να διχάσει τους Έλληνες και να δημιουργήσει προβλήματα στην Αντιπολίτευση και να μην ενδιαφερθεί τόσο για τη λύση του προβλήματος. Αντιμετώπισε -θα έλεγα με εμπάθεια- όλους όσοι εξέφρασαν μια ιδιαίτερη εθνική ευαισθησία για το ζήτημα του Σκοπιανού. Τους αποκάλεσε ακροδεξιούς, γραφικούς, τους λοιδόρησε αποξενώνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας το οποίο ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το ζήτημα αυτό και επιδεικνύει μια ιδιαίτερη εθνική ευαισθησία. Και μάλιστα τις τελευταίες μέρες ακούσαμε -και με ενημέρωσε και εμένα προσωπικά- ότι συζητάει ως ονομασία για τα Σκόπια το όνομα της “Μακεδονίας του Ίλιντεν”. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν εδώ ορισμένα ζητήματα για αυτούς οι οποίοι φαίνεται ότι δεν γνωρίζουν καλά την ιστορία μας. Η εξέγερση του Ίλιντεν και η ονομασία του Ίλιντεν είναι ταυτισμένη με τον Μακεδονικό αλυτρωτισμό. Είναι μια ονομασία η οποία ταυτίστηκε με μια εθνικιστική εξέγερση η οποία είχε τότε ως κεντρικό της σύνθημα η Μακεδονία στους Μακεδόνες και τη δημιουργία μιας μεγάλης Μακεδονίας με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη. Με άλλο λόγια το ίδιο το όνομα το οποίο συζητούσε και συζητάει ενδεχομένως ακόμα και σήμερα ο κ. Τσίπρας είναι η επιτομή του αλυτρωτισμού.

Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί αυτό το όνομα για τη γειτονική χώρα. Μου φαίνεται ότι κάθε φορά που ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται, ειδικά όταν διαπραγματεύεται νύχτα και μόνος του, είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα. Το όνομα αυτό δεν θα έπρεπε καν να μπει σε συζήτηση. Και ελπίζω πραγματικά -αν και δεν μας έχει ενημερώσει ακόμα ο κ. Τσίπρας- το όνομα αυτό να το έχει ήδη απορρίψει ως ένα όνομα απαράδεκτο το οποίο προσβάλει την Ιστορία της χώρας μας και το οποίο υπό οποιαδήποτε προϋπόθεση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Δυστυχώς το Σκοπιανό είναι ένα ζήτημα το οποίο εξάπτει τα πάθη και τα συναισθήματα και μερικές φορές προκαλεί και έντονες αντιδράσεις από τη μια και από την άλλη μεριά. Και δυστυχώς αυτή είναι μια συζήτηση η οποία τροφοδοτεί έναν λόγο μισαλλόδοξο, αλλά συχνά και πράξεις βίας και μισαλλοδοξίας.

Θέλω να καταδικάσω με τον πιο απερίφραστο τρόπο την άνανδρη επίθεση την οποία δέχθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο κ. Μπουτάρης από διάφορα ακραία στοιχεία τα οποία τον προπηλάκισαν με τρόπο απαράδεκτο. Στις Δημοκρατίες τα προβλήματα δεν λύνονται με γροθιές και με κλωτσιές. Λύνονται με τον δημοκρατικό διάλογο και οι ακραίες εκφράσεις απ’ όπου και αν προέρχονται τα φαινόμενα βίας -είτε προέρχονται από την άκρα δεξιά είτε από την άκρα αριστερά- είναι εξίσου κατακριτέα και καταδικαστέα για τη Νέα Δημοκρατία. Δεν ανεχόμαστε καμία έκφραση βίας υπό καμία προϋπόθεση.

Αναρωτιέμαι όμως, ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι στο δημόσιο διάλογο εξέτρεψαν τη βία και τη μισαλλοδοξία; Ποιοι ήταν αυτοί οι οποίοι μιλούσαν για κρεμάλες στο Σύνταγμα; Που κατηγορούσαν όλους όσοι διαφωνούσαν μαζί τους ως Γερμανοτσολιάδες, ως προδότες, ως πουλημένους; Ποιοι ήταν αυτοί που -για όσους θυμούνται στις εκλογές του 2012- έστελναν μηνύματα sms για το που βρίσκονται τα πολιτικά στελέχη, που τρώνε που κινούνται για να μπορούν να έρθουν κάποιοι να τα προπηλακίσουν; Το λέω αυτό γιατί δεν μπορεί η καταδίκη της βίας να είναι επιλεκτική. Δεν μπορεί να αφορά μόνο κάποιους και να εξαιρεί κάποιους άλλους. Εμείς, λοιπόν, καταδικάζουμε τη βία απερίφραστα απ’ όπου και αν αυτή προέρχεται. Είτε προέρχεται από την άκρα αριστερά, είτε προέρχεται από την άκρα δεξιά. Και θα ήθελα να μην υπάρχει επιλεκτική ευαισθησία για την καταδίκη της βίας ούτε από την άλλη πλευρά. Δεν υπάρχει καλή και κακή βία στη Δημοκρατία. Δεν μπορεί να καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο -και πολύ καλά κάνουμε- όλοι μαζί την επίθεση την οποία δέχθηκε ο κ. Μπουτάρης -μπορεί να συμφωνούμε, να διαφωνούμε με τις απόψεις του δεν έχει καμία σημασία, στη Νέα Δημοκρατία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει τις απόψεις του δημόσια- απροκάλυπτα αυτές τις επιθέσεις, αλλά κάθε φορά που ο Ρουβίκωνας εισβάλλει σε κάποιο δημόσιο κτίριο ή στη Βουλή να μη λέμε κουβέντα. Γιατί φυσικά ο Ρουβίκωνας είναι αρεστός στη Κυβέρνηση, γιατί προέρχεται από την ίδια ιδεολογική μήτρα.

Ξέρετε πριν από δέκα μέρες έγινε ένα επεισόδιο στη Τήνο. Ένα νησί το οποίο γνωρίζω καλά διότι περνάω εκεί τις λίγες διακοπές τις οποίες έχω. Στη Τήνο λοιπόν ένας Δήμαρχος με μια αστυνομική δύναμη οχτώ ατόμων και σε συνεργασία με τον Λιμενάρχη συνέλαβε τα μέλη του Ρουβίκωνα. Γιατί; Γιατί ο ίδιος είχε απλά τη πολιτική θέληση και την πολιτική βούληση να κάνει το σωστό. Στην Αθήνα η οποία είναι γεμάτη διμοιρίες Μ.Α.Τ. ο Ρουβίκωνας παρελαύνει. Εισβάλλει ανενόχλητος σε δημόσιες υπηρεσίες και αποχωρεί εξίσου ανενόχλητος με την προκλητική ανοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και φυσικά της ίδιας της Κυβέρνησης.

Ας είμαστε λοιπόν προσεκτικοί όταν μιλάμε για βία και ας ξέρουμε ότι ο ακραίος και διχαστικός λόγος τον οποίο μπορεί να υιοθετούμε έχει αντανάκλαση τελικά στη συμπεριφορά των πολιτών. Καθώς πορευόμαστε -με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο- προς εθνικές εκλογές παροτρύνω τον κ. Τσίπρα να αποφύγει αυτού του είδους τη διχαστική ρητορική. Ξέρει καλά και ο ίδιος ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές, αλλά δεν έχει κανέναν λόγο να οδηγήσει το δημόσιο διάλογο σε μια ακραία πόλωση και τη κοινωνία σε έναν ακραίο διχασμό μόνο και μόνο για να συσπειρώσει λίγο περισσότερο τις δικές του δυνάμεις. Ας φερθεί λίγο υπεύθυνα και σοβαρά στο ζήτημα αυτό και ας αποφύγουμε όλοι τις ακραίες εκφράσεις είτε είναι εκφράσεις, στο καφενείο, είτε είναι εκφράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Φίλες και φίλοι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι μήνες για τη χώρα διότι εκτός από τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα θα οδηγηθούμε και στα τέλη Αυγούστου στο τέλος του τρίτου προγράμματος, του τρίτου Μνημονίου, το οποίο υπέγραψαν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος τον Αύγουστο του 2015, όταν έκαναν την περιβόητη κωλοτούμπα τους αφού είχαν οδηγήσει τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Ένα αχρείαστο Μνημόνιο το οποίο μας φόρτωσε με 14 δις πρόσθετα μέτρα τα οποία οι συμπολίτες μας θα εξακολουθούν να πληρώνουν για πολλά χρόνια ακόμα. Και βλέπω ότι καλλιεργείται από τους Κυβερνώντες ένα νέο ψέμα, ένα νέο μεγάλο βρώμικο ψέμα και αυτό είναι το ψέμα της δήθεν καθαρής εξόδου από τα Μνημόνια.

Κοιτάξτε καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια δεν υπάρχει. Και δεν υπάρχει καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια για έναν απλό λόγο, διότι ο κ. Τσίπρας μαζί με τον κ. Καμμένο, έχει ήδη συνυπογράψει και νομοθετήσει, πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 5,2 δις για το 2019 και το 2020. Οι συντάξεις θα κοπούν από 1/1/2019 με υπογραφή του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου και το αφορολόγητο θα μειωθεί από 1/1/2020 με υπογραφή του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου. Αυτά είναι τα απόνερα, είναι τα αποτελέσματα, της τραγικής διαπραγμάτευσης την οποία έκανε ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης -με τα πουκάμισα έξω- το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Όταν έλεγα τότε ότι θα πληρώνουμε για πολλά χρόνια τον ακριβό λογαριασμό από τις πολιτικές του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου αυτό ακριβώς εννοούσα. Συγκρίνετε λίγο το τι θα γίνει στην Ελλάδα με το τι γίνεται και το τι έγινε σε άλλες χώρες οι οποίες βγήκαν από τα προγράμματα, τι έγινε στην Πορτογαλία, τι έγινε στη Κύπρο. Πουθενά δεν υπήρχε ένα τέτοιο αυστηρό πλαίσιο μεταμνημονιακής εποπτείας. Πουθενά δεν είχαν ψηφιστεί μέτρα εκ των προτέρων τα οποία θα ίσχυαν στη συνέχεια και φυσικά πουθενά δεν πρόκειται να υπάρχει αυτό το οποίο θα γίνει στην Ελλάδα μετά τον Αύγουστο του 2018. Δηλαδή οι επισκέψεις από τους θεσμούς 4 φορές το χρόνο για να σιγουρευτούν όλοι ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίζονται. Άρα, η εποπτεία πάνω στην Ελληνική οικονομία θα εξακολουθεί να είναι εποπτεία αυξημένου βαθμού.

Κοιτάξτε, για να βγούμε φίλες και φίλοι από αυτό το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει η χώρα χρειάζεται σήμερα -περισσότερο παρά ποτέ- μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εγγυηθεί την επιστροφή στην ανάπτυξη και την οριστική έξοδο από την κρίση. Και μπορούμε να το πετύχουμε εμείς για τον απλούστατο λόγο: Έχουμε σχέδιο για την επόμενη ημέρα της χώρας. Ξέρουμε πως θα δρομολογήσουμε την ανάπτυξη, ξέρουμε πως θα προσελκύσουμε επενδύσεις, ξέρουμε πως θα δημιουργήσουμε δουλειές, ξέρουμε πως θα βάλουμε σε τάξη το Δημόσιο, ξέρουμε πως θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη Παιδεία, την Υγεία τη Δημόσια Διοίκηση. Είμαστε σήμερα η μόνη πολιτική δύναμη η οποία έχει ένα συγκροτημένο σχέδιο για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος. Είναι ένα σχέδιο το οποίο φυσικά πάνω απ’ όλα δίνει έμφαση στην οικονομία. Ένα σχέδιο το οποίο στον πυρήνα του έχει μια διαφορετική δημοσιονομική πολιτική η οποία ξεκινά με τη βασική παραδοχή ότι αυτά τα οποία έγιναν στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια ήταν και λανθασμένα και αχρείαστα. Η πολιτική της υπερβολικής φορολόγησης της Ελληνικής παραγωγής και της μεσαίας τάξης οδήγησε τελικά την οικονομία σε ένα τραγικό αδιέξοδο. Η πολιτική των υπερπλεονασμάτων -να παίρνω περισσότερα από τους πολίτες από αυτά που μας ζητούν για να τα επιστρέψω σε επιδόματα σε αυτούς που θέλω να έχω ως πελάτες- οδήγησε τελικά την οικονομία στην ύφεση ή στην καλύτερη περίπτωση σε μια αναιμική ανάπτυξη. Πανηγυρίζει ο κ. Τσίπρας γιατί λέει πέτυχε υπερπλεόνασμα. Μα οι αναπτυξιακοί μας ρυθμοί, φίλες και φίλοι, είναι οι χαμηλότεροι στην Ευρωζώνη. Να το ξαναπούμε; Το 2014, λίγο πριν φύγει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την εξουσία, είχαμε τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, σήμερα έχουμε τους χαμηλότερους. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής του κ. Τσίπρα.

Δεν πάμε πουθενά έτσι. Εμείς θα μειώσουμε τους φόρους, θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ, θα μειώσουμε το φόρο στις επιχειρήσεις, θα μειώσουμε τις εργοδοτικές εισφορές και θα ισοσκελίσουμε αυτή τη μείωση από εξορθολογισμένες και κοστολογημένες μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες. Με αυτό το τρόπο θα μπορέσουμε και επενδύσεις να προσελκύσουμε και το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών να βελτιώσουμε. Ώστε να ξαναπάρει μπροστά η μηχανή της ανάπτυξης και να απελευθερωθεί η δημιουργικότητα του Έλληνα η οποία σήμερα ταλανίζεται και κρατιέται πίσω από μια Κυβερνητική πολιτική η οποία εχθρεύεται την υγιή επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και όποιον θέλει να δημιουργήσει σε αυτή τη χώρα. Και Βέβαια αυτή είναι μια πολιτική φίλες και φίλοι οποία είναι οριζόντια, αφορά όλη τη χώρα έχει όμως και συγκεκριμένες περιφερειακές και κλαδικές εκφάνσεις.

Φίλες και φίλοι, οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι μήνες για τη χώρα, διότι εκτός από τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, θα οδηγηθούμε στα τέλη Αυγούστου στο τέλος του τρίτου προγράμματος. Του τρίτου μνημονίου, το οποίο υπέγραψε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος, τον Αύγουστο του 2015, όταν έκαναν την περιβόητη κωλοτούμπα τους αφού είχαν οδηγήσει τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Ένα αχρείαστο μνημόνιο το οποίο μας φόρτωσε με 14 δις πρόσθετα μέτρα τα οποία οι συμπολίτες μας θα εξακολουθούν να πληρώνουν για πολλά χρόνια ακόμα. Και βλέπω ότι καλλιεργείται από τους Κυβερνώντες ένα νέο ψέμα, ένα νέο μεγάλο βρώμικο ψέμα και αυτό είναι το ψέμα της δήθεν καθαρής εξόδου από τα μνημόνια.

Κοιτάξτε λοιπόν να δείτε, καθαρή έξοδος από τα μνημόνια δεν υπάρχει. Και δεν υπάρχει καθαρή έξοδος από τα μνημόνια για έναν απλό λόγο: Ο κ. Τσίπρας έχει ήδη νομοθετήσει μαζί με τον κ. Καμμένο, έχει ήδη συνυπογράψει και νομοθετήσει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 5,2 δις για το 2019 και το 2020. Οι συντάξεις θα κοπούν από 01/01/2019 με υπογραφή του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου και το αφορολόγητο θα μειωθεί από 01/01/2020 με υπογραφή του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου. Και αυτά είναι τα απόνερα, είναι τα αποτελέσματα από την τραγική διαπραγμάτευση την οποία έκανε ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης, με τα πουκάμισα έξω, το πρώτο εξάμηνο του 2015. Όταν έλεγα τότε ότι θα πληρώνουμε για πολλά χρόνια ακόμα το λογαριασμό, τον ακριβό λογαριασμό από τις πολιτικές του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου, αυτό ακριβώς εννοούσα.

Συγκρίνετε λίγο το τι θα γίνει στην Ελλάδα με το τι γίνεται και το τι έγινε σε άλλες χώρες οι οποίες βγήκαν από προγράμματα. Τι έγινε στην Πορτογαλία, τι έγινε στη Κύπρο. Πουθενά δεν υπήρχε ένα τέτοιο αυστηρό πλαίσιο μεταμνημονιακής εποπτείας. Πουθενά δεν είχαν ψηφιστεί μέτρα εκ των προτέρων τα οποία θα ίσχυαν στη συνέχεια. Και φυσικά πουθενά δεν πρόκειται να υπάρχει αυτό το οποίο θα γίνει στην Ελλάδα μετά τον Αύγουστο του 2018. Δηλαδή, οι επισκέψεις από τους θεσμούς 4 φορές το χρόνο για να σιγουρευτούν όλοι ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίζονται. Άρα, η εποπτεία πάνω στην ελληνική οικονομία θα εξακολουθεί να είναι εποπτεία αυξημένου βαθμού.

Κοιτάξτε, για να βγούμε, φίλες και φίλοι, από αυτό το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει, η χώρα χρειάζεται σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εγγυηθεί την επιστροφή στην ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση. Την οριστική έξοδο από τη κρίση. Και μπορούμε να το πετύχουμε εμείς, φίλες και φίλοι, για τον απλούστατο λόγο ότι έχουμε σχέδιο για την επόμενη ημέρα της χώρας. Ξέρουμε πως θα δρομολογήσουμε την ανάπτυξη. Ξέρουμε πως θα προσελκύσουμε επενδύσεις. Ξέρουμε πως θα δημιουργήσουμε δουλειές. Ξέρουμε πως θα βάλουμε σε τάξη το Δημόσιο. Ξέρουμε πως θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την Παιδεία, την Υγεία, τη Δημόσια Διοίκηση. Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη σήμερα η οποία έχει ένα συγκροτημένο σχέδιο για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος.

Είναι ένα σχέδιο το οποίο φυσικά πάνω απ’ όλα δίνει έμφαση στην οικονομία. Ένα σχέδιο το οποίο στον πυρήνα του έχει μια διαφορετική δημοσιονομική πολιτική η οποία ξεκινά με τη βασική παραδοχή ότι αυτά τα οποία έγιναν στην Ελλάδα, τα τελευταία τρία χρόνια, ήταν και λανθασμένα και αχρείαστα. Η πολιτική της υπερβολικής φορολόγησης της ελληνικής παραγωγής και της μεσαίας τάξης οδήγησε τελικά την οικονομία σε ένα τραγικό αδιέξοδο. Η πολιτική των υπερπλεονασμάτων -να παίρνω περισσότερα από τους πολίτες από αυτά που μας ζητούν για να επιστρέψω σε επιδόματα σε αυτούς που θέλω να έχω ως πελάτες- οδήγησε τελικά την οικονομία στην ύφεση ή στην καλύτερη περίπτωση σε μια αναιμική ανάπτυξη.

Πανηγυρίζει ο κ. Τσίπρας λέει, γιατί πέτυχε υπερπλεόνασμα. Μα, οι αναπτυξιακοί μας ρυθμοί, φίλες και φίλοι, είναι οι χαμηλότεροι στην Ευρωζώνη. Οι χαμηλότεροι. Να το ξαναπούμε. Το 2014, λίγο πριν φύγει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την εξουσία, είχαμε τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Σήμερα έχουμε τους χαμηλότερους. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής του κ. Τσίπρα. Δεν πάμε, λοιπόν, πουθενά έτσι. Εμείς θα μειώσουμε τους φόρους. Θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ. Θα μειώσουμε το φόρο στις επιχειρήσεις και θα μειώσουμε τις εργοδοτικές εισφορές. Και θα ισοσκελίσουμε αυτή τη μείωση από εξορθολογισμένες και κοστολογημένες μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες. Και με αυτόν το τρόπο θα μπορέσουμε και επενδύσεις να προσελκύσουμε και το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών να βελτιώσουμε, ώστε να ξαναπάρει μπροστά η μηχανή της ανάπτυξης και να απελευθερωθεί η δημιουργικότητα του Έλληνα, η οποία σήμερα ταλανίζεται και κρατιέται πίσω από μια κυβερνητική πολιτική η οποία εχθρεύεται την υγιή επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις, όποιον θέλει εν πάση περιπτώσει να δημιουργήσει σε αυτήν τη χώρα. Και, βέβαια, αυτή είναι μια πολιτική, φίλες και φίλοι, η οποία είναι οριζόντια -αφορά όλη τη χώρα- έχει όμως και συγκεκριμένες περιφερειακές και κλαδικές εκφάνσεις. Εμείς δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στον τουρισμό. Και δεν θα μιλήσω πολύ για τις πολιτικές μας για τον τουρισμό. Θα πω, μόνο, μια κουβέντα για τη σημασία που αποδίδω στον σωστό χωροταξικό σχεδιασμό για οποιαδήποτε τουριστική ανάπτυξη. Είναι καλό να μιλάμε για προσέλκυση επενδύσεων. Αν ο επενδυτής, όμως, δεν ξέρει τι μπορεί να χτίσει, που μπορεί να χτίσει, με ποιες συνθήκες μπορεί να το χτίσει, δεν θα έρθει στη χώρα μας. Και το γεγονός ότι σήμερα δεν έχουμε ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό -να το ακούσετε εσείς που δεν το γνωρίζετε- το επαναλαμβάνω, δεν έχουμε ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, ενώ είχαμε πριν από τρία χρόνια, είναι σημαντική αναπτυξιακή τροχοπέδη για τη χώρα μας.

Τέτοιου είδους παρεμβάσεις, λοιπόν, μπορούν πραγματικά να δημιουργήσουν μια αναπτυξιακή έκρηξη στη χώρα μας. Να φέρουν περισσότερες επενδύσεις τουρισμού και στην Κέρκυρα. Ήδη ξέρω ότι δρομολογούνται αρκετές, αλλά μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερες. Και θα γίνουν πολύ περισσότερες επενδύσεις, είτε νέες επενδύσεις σε νέα ξενοδοχεία, είτε και αναβαθμίσεις παλιών ξενοδοχείων, με ένα έξυπνο πλαίσιο κινήτρων, το οποίο θα επιτρέψει και σε παλιές ξενοδοχειακές μονάδες να εξορθολογιστούν και να αναβαθμιστούν ενεργειακά. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Αν πήγαινα σε μια σχετικά παλιά ξενοδοχειακή μονάδα και έλεγα στον ιδιοκτήτη είμαι διατεθειμένος να σου δώσω 10% παραπάνω συντελεστή δόμησης υπό την προϋπόθεση ότι θα εξορθολογίσεις ενεργειακά το ξενοδοχείο σου, θα αλλάξεις κουφώματα,  τζάμια, μονώσεις και θα μειώσεις με αυτόν τον τρόπο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, είμαι σίγουρος ότι θα αποδεχόντουσαν πάρα πολλοί ξενοδόχοι αυτήν την πρόκληση. Γι’ αυτό σας λέω ότι για μια σειρά από πρωτοβουλίες που δρομολογούμε, δεν χρειάζονται κατ’ ανάγκη περισσότερα χρήματα. Χρειάζεται καλή σκέψη, καλή προετοιμασία και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να μπορούμε να ευθυγραμμίσουμε κίνητρα, να φέρουμε κεφάλαια στην Ελλάδα και να αποδεσμεύσουμε αναπτυξιακούς πόρους, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι σήμερα και δυστυχώς, πολλοί από αυτούς, δεν αξιοποιούνται στο βαθμό που θα μπορούσαμε.

Μιλήσατε αρκετά για τις υποδομές της Κέρκυρας. Μιλήσατε για τα λιμάνια. Μιλήσατε για την κρουαζιέρα και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει το home porting, δηλαδή να ξεκινάει και να τελειώνει μια κρουαζιέρα στην Κέρκυρα. Κοίταζα τα στοιχεία και διαπίστωσα ότι το 2017 υπήρξε αισθητή μείωση στα κρουαζιερόπλοια τα οποία ήρθαν στην Κέρκυρα. Από 481 πήγαν στα 410. Και ήταν, δυστυχώς, μια μείωση η οποία αφορούσε ολόκληρη τη χώρα μας. Και αυτό ξέρετε γιατί συμβαίνει; Γιατί δεν έχουμε συγκροτημένη πολιτική για την κρουαζιέρα. Πάμε στην τύχη. Πάμε στα κουτουρού. Με την ελπίδα ότι κάποιοι θα έρθουν στη χώρα μας απλά επειδή είναι όμορφος τόπος. Λυπάμαι, δεν αρκεί αυτό. Όταν έχουμε απέναντί μας ανταγωνιστές οι οποίοι εφαρμόζουν πολιτικές οι οποίες είναι εξαιρετικά επεξεργασμένες, με σημαντικά κίνητρα για τις εταιρίες κρουαζιέρας, το να πηγαίνουμε εμείς στα τυφλά ή στον αυτόματο πιλότο, εν προκειμένω, θα μας οδηγήσει στα βράχια. Δεν θα μας οδηγήσει σε μια ασφαλή πορεία.

Εμείς έχουμε, λοιπόν, ένα συνολικό σχέδιο για την κρουαζιέρα, το οποίο είχε την ευκαιρία να το παρουσιάσει ο Μ. Κόνσολας. Θέλουμε έξι σημαντικά λιμάνια να τα αναβαθμίσουμε με προοπτικές home porting. Η Κέρκυρα είναι ένα από αυτά. Έχουμε δύο λιμάνια στην Αττική, τον Πειραιά και το Λαύριο. Έχουμε το Ηράκλειο. Έχουμε τη Ρόδο. Έχουμε το Κατάκολο. Και έχουμε φυσικά την Κέρκυρα. Για να μπορέσει να αναβαθμιστεί η κρουαζιέρα χρειάζεται αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών. Και εμείς δεν είμαστε αντίθετοι  στην εκχώρηση υποδομών στον ιδιωτικό τομέα με μακροχρόνιες μισθώσεις, με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να έρθουν οι ίδιες οι εταιρίες κρουαζιέρας να επενδύσουν στον τόπο, να δημιουργήσουν τις υποδομές τις οποίες χρειάζονται για να μπορούν, στη συνέχεια, να φέρουν και τα πλοία τους. Αν δείτε τι έκανε η Βαρκελώνη στον τομέα αυτό, πραγματικά θα εντυπωσιαστείτε. Είναι, όμως, ένα παράδειγμα προς μίμηση και μια ευκαιρία να ξυπνήσουμε από αυτόν το λήθαργο στον οποίο βρισκόμαστε για να δούμε πραγματικά τις μεγάλες αναξιοποίητες δυνατότητες τις οποίες έχει ο τόπος μας στον τουρισμό και ειδικά στο κομμάτι της κρουαζιέρας. Και το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις μαρίνες. Υπάρχει σημαντικός αριθμός διερχόμενων σκαφών, τα οποία δεν μπορούν να ελλιμενιστούν γιατί δεν έχουμε αρκετές θέσεις στις μαρίνες μας. Αυτό φυσικά είναι κάτι το οποίο αφορά και την Κέρκυρα και τη Λευκάδα. Χρειαζόμαστε περισσότερα κίνητρα και απλούστερες αδειοδοτικές διαδικασίες για να φτιάξουμε περισσότερες μαρίνες, να αξιοποιήσουμε αυτού του είδους τον τουρισμό, ο οποίος αφήνει πολλά χρήματα στον τόπο. Και ειδικά τα Ιόνια είναι σε ιδιαίτερα θετική θέση. Έχουν μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα σε αυτό το κομμάτι του τουρισμού.

Το δεύτερο αντικείμενο το οποίο συζητήσατε, αγαπητέ Πρόεδρε, είναι το ζήτημα των απορριμμάτων. Πρέπει να σας πω ότι η εικόνα την οποία αντίκρισα, ερχόμενος από το αεροδρόμιο, πηγαίνοντας  για μια σύντομη βόλτα στην παλιά πόλη, είναι μια εικόνα η οποία δεν τιμά την Κέρκυρα. Είναι μια εικόνα η οποία έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα αυτού του τόπου, τη μεγάλη απαράμιλλη ομορφιά του και την ιστορική του καταβολή, ότι είναι ένας τόπος μοναδικός σε ιστορία και σε ομορφιά. Δεν είναι μόνο ζήτημα που αφορά τους τουρίστες, είναι ζήτημα που αφορά και εσάς τους ίδιους. Σε λίγο  θα γίνει πρόβλημα δημόσιας υγείας αυτό το οποίο αντιμετωπίζουμε σήμερα εδώ στην Κέρκυρα. Έχω ασχοληθεί στην πολιτική μου διαδρομή αρκετά με το ζήτημα των απορριμμάτων, ειδικά με το ζήτημα των απορριμμάτων της Αττικής. Και πρέπει να σας πω ότι η Κέρκυρα είναι εξαίρεση. Είναι εξαίρεση διότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, πριν έρθει αυτή η Κυβέρνηση -και θα εξηγήσω τι ακριβώς εννοώ- αντιμετωπίστηκαν τα ζητήματα των απορριμμάτων σε περιφερειακό επίπεδο, μέσα από τη δρομολόγηση καινούργιων έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων τα οποία είναι συμβατά και με τις οδηγίες της Ε.Ε. Και εδώ πήγε να γίνει το ίδιο, διότι -όπως γνωρίζετε καλύτερα από μένα- η προηγούμενη Κυβέρνηση, σε συνεργασία με την τότε δημοτική και περιφερειακή Αρχή, είχε δρομολογήσει στο Τεμπλόνι τη δημιουργία, με συγχρηματοδότηση και με συμμετοχή ιδιωτών, μιας μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, έτσι ώστε τελικά στο χώρο υγειονομικής ταφής να καταλήγουν μόνο τα υπολείμματα και όχι τα απορρίμματα. Διότι σήμερα πια η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ που η ανακύκλωση, σε συνδυασμό με την επεξεργασία των οργανικών και σε συνδυασμό βέβαια με τη δημιουργία πρώτης ύλης που μπορεί να κατευθυνθεί σε θερμική επεξεργασία, μας επιτρέπει να θάβουμε ένα πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών απορριμμάτων.

Τι έγινε, όμως, στη συνέχεια; Το γνωρίζετε και εσείς πολύ καλύτερα από μένα. Η σημερινή Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός κατήργησε το έργο, με την αγαστή συνεργασία, βέβαια, του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, του περιφερειάρχη και του δημάρχου. Πως το λέγανε; Τρεις κάλπες, μια ψήφο; Να τα αποτελέσματα λοιπόν. Και αν θυμάμαι καλά, ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κέρκυρα πήρε 40% και η Ν.Δ. λίγο παραπάνω από 20%. Άλλη μια υπόσχεση ότι τα σκουπίδια με κάποιον μαγικό τρόπο θα εξαφανιστούν, είναι άλλη μια ένδειξη προκλητικής  ανευθυνότητας να ακυρώνεις ένα έργο, χωρίς να έχεις καμία απολύτως εναλλακτική για το τι θα κάνεις με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Είναι βέβαιο, λοιπόν, ότι το έργο αυτό, όπως είχε σχεδιαστεί, πρέπει να επαναπροκηρυχθεί και τελικά να δρομολογηθεί. Δεν υπάρχει άλλη λύση για την Κέρκυρα από τη δημιουργία μιας σύγχρονης, ακόμα πιο σύγχρονης σήμερα, σε σχέση με τα δεδομένα του 2014, μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Το ερώτημα, βέβαια, είναι τι γίνεται από τώρα μέχρι να κατασκευαστεί ένα τέτοιο έργο. Έχω ζητήσει από τους συνεργάτες μου προτάσεις και σκέψεις για το πως μπορούμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα στο μεσοδιάστημα, διότι το πρόβλημα επείγει, όπως ξέρετε. Και πολύ φοβάμαι ότι θα κληθούμε πολύ σύντομα να αντιμετωπίσουμε έκτακτες καταστάσεις.

Να πω μια κουβέντα, γιατί άκουσα μια τέτοια σκέψη και δεν θέλω να την αφήσω ασχολίαστη σχετικά με την επιθυμία -η οποία, από ό,τι καταλαβαίνω, εκφράστηκε και στο δημοτικό συμβούλιο- για τη μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Κέρκυρας. Δεν θεωρώ ότι είναι μια βιώσιμη λύση. Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Ξέρετε έχω επενδύσει πολύ στο να λέω στους πολίτες την αλήθεια, αλλά το να λέμε ότι θα μεταφέρουμε με μαγικό τρόπο τα απορρίμματα κάπου αλλού, θα τα πάρει κάποιος άλλος, θα μας στοιχίσει πάρα πολύ ακριβά αυτή η υπόθεση, γιατί απλά δεν μπορούμε σε τοπικό επίπεδο να λύσουμε το πρόβλημα. Δεν θεωρώ ότι είναι μια λύση εφικτή. Και δεν θεωρώ επίσης ότι είναι μια λύση, η οποία τελικά είναι σωστή. Πρέπει να βρούμε μια λύση σε τοπικό επίπεδο. Την είχαμε σχεδιάσει, την είχαμε δρομολογήσει και η σημερινή Κυβέρνηση είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για το χάλι το οποίο, δυστυχώς, βλέπουμε. Αλλά είναι πραγματικά τραγικό στην Ελλάδα του 2018 να συζητάμε για ζητήματα τα οποία όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αντιμετωπίσει. Βλέπετε, λοιπόν, τι εμπόδια έχουμε ακόμα όταν μιλάμε για δημόσιες υποδομές για να μπορούμε να συζητήσουμε για πιο προχωρημένες σκέψεις σχετικά με το αναπτυξιακό μας σχέδιο.

Άκουσα και τις υπόλοιπες προτάσεις για το κομμάτι του οδικού δικτύου, το οποίο αντιλαμβάνομαι ότι εξακολουθεί να είναι σε προβληματική κατάσταση. Για το ζήτημα των υγειονομικών περιφερειών έχω δεσμευθεί ότι η χώρα χρειάζεται 13 υγειονομικές περιφέρειες στα όρια των περιφερειακών δομών, όχι των αποκεντρωμένων διοικήσεων. Ξέρετε, είναι παράδοξο να έχουμε 13 αιρετές περιφέρειες, να έχουμε 7 υγειονομικές περιφέρειες οι οποίες όμως -προσέξτε- δεν επικαλύπτονται με τις αποκεντρωμένες και κάθε Υπουργείο να έχει δική του διαφορετική αποκεντρωμένη οργάνωση. Εμείς, λοιπόν, στο ζήτημα των υγειονομικών περιφερειών, αλλά και της οργάνωσης του Υπουργείου Παιδείας είμαστε ξεκάθαροι. Θέλουμε 13 υγειονομικές περιφέρειες στα όρια των αιρετών περιφερειών. Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και την αναγκαία γεωγραφική επικάλυψη, ώστε την επόμενη μέρα να μπορούμε να περάσουμε με μεγαλύτερη ευκολία περισσότερες αρμοδιότητες και στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει τα όρια των υγειονομικών περιφερειών να ταυτίζονται απόλυτα με τα όρια των περιφερειών. Και αυτό είναι κάτι το οποίο, φίλες και φίλοι, είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε.

Δεν θα συνοψίσω σήμερα τα συμπεράσματα στα οποία έχουμε καταλήξει για όλα τα υπόλοιπα νησιά. Θα πω μόνο για τη Λευκάδα: Ότι για εμάς η υποθαλάσσια ζεύξη της Λευκάδας με την Ηπειρωτική Δυτική Ελλάδα είναι απόλυτη προτεραιότητα. Το έργο αυτό θα δρομολογηθεί. Και φυσικά εκτιμώ ότι εμείς θα είμαστε αυτοί οι οποίοι τελικά θα ολοκληρώσουμε και το κομμάτι της Εγνατίας Οδού, έτσι ώστε να αποκτήσει η Λευκάδα πιο εύκολη πρόσβαση και απ’ ευθείας επαφή με την Ιόνια Οδό, χωρίς να χρειάζεται να περνάμε από έναν δρόμο ο οποίος είναι και επικίνδυνος και βαθιά προβληματικός. Θα έχουμε όμως την ευκαιρία -και θα έχω την ευκαιρία επισκεπτόμενος και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου- να παρουσιάσω πιο αναλυτικά τις σκέψεις μας για συγκεκριμένα έργα αιχμής και συγκεκριμένες αναπτυξιακές προτεραιότητες και στη Ζάκυνθο και στην Κεφαλλονιά και στη Λευκάδα και φυσικά στην Κέρκυρα όταν θα ξανάρθω. Διότι, για εμάς, τα Ιόνια είναι περιφέρεια αιχμής.

Έχω υψηλές προσδοκίες για την εκλογική μας επίδοση στα Ιόνια νησιά. Καταρχάς, θα κερδίσουμε όλες τις μονοεδρικές και τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά και τη Λευκάδα, που ήδη την έχουμε. Και θα αυξήσουμε και εδώ στην Κέρκυρα, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, σημαντικά τα ποσοστά μας. Και θα το κάνουμε για έναν απλούστατο λόγο. Όχι μόνο γιατί οι πολίτες έχουν ήδη απορρίψει τον κ. Τσίπρα και την Κυβέρνησή του. Γνωρίζουν ότι τους εξαπάτησε και γνωρίζουν επίσης ότι είναι μια Κυβέρνηση η οποία απεδείχθη παντελώς ανίκανη να διαχειριστεί, όχι μόνο τα μεγάλα, αλλά και τα μικρά ζητήματα της καθημερινότητας. Οι πολίτες θα μας δώσουν μια μεγάλη εκλογική νίκη διότι εμπιστεύονται και πάλι τη Νέα Δημοκρατία. Τη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη, την παράταξη η οποία κράτησε όρθια τη χώρα μας σε εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες.

Η Νέα Δημοκρατία κρατάει ζωντανή την ιστορία της, τις αξίες της, την παράδοσή της, αλλά ταυτόχρονα αλλάζει, εκσυγχρονίζεται, ανοίγεται σε νέα στελέχη, ανοίγεται σε νέα πρόσωπα. Όπως γνωρίζετε -διότι ανάμεσα μας έχουμε πολλά δραστήρια στελέχη της Παράταξης μας- είχαμε πριν από μια εβδομάδα τις εσωκομματικές μας εκλογές. Θέλω να συγχαρώ τον καινούργιο Πρόεδρο, τον Γιάννη, για την επιτυχία του. Να ευχαριστήσω τον απερχόμενο Πρόεδρο για τη σημαντική δουλειά την οποία έκανε. Να συγχαρώ τους φίλους Προέδρους των ΔΗΜΤΟ, τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ και όλους όσοι βοήθησαν σε αυτό το πολύ μεγάλο, αλλά τελικά επιτυχημένο, πείραμα εσωκομματικής δημοκρατίας.

Πολλοί, όταν πήρα την απόφαση και αλλάξαμε το Καταστατικό μας και επιβάλαμε καταστατικά τα μέλη των ΔΗΜΤΟ και των ΝΟΔΕ, αλλά και οι Πρόεδροι, να εκλέγονται από τους ίδιους τους Νεοδημοκράτες, αμφισβήτησαν αυτήν την επιλογή. Και όταν προχωρήσαμε στη δρομολόγηση των εσωκομματικών εκλογών ήταν πάλι πολλοί αυτοί οι οποίοι μου έλεγαν, τι κάνετε εκλογές τώρα, πάτε να μπλέξετε, πάτε να ταράξετε τα νερά, είσαστε σε καλό δρόμο. Είπα όχι. Οι εσωκομματικές εκλογές είναι ένδειξη υγείας και δημοκρατίας για το κόμμα μας. Εμπιστευθήκαμε τους Νεοδημοκράτες και μας ανταπέδωσαν την εμπιστοσύνη τους. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη μαζική σας συμμετοχή σε αυτήν την προσπάθεια.

Ξέρετε πηγαίνω συχνά στις συγκεντρώσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρώπη, όπου μιλάω με συναδέλφους μου Προέδρους Κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με εν ενεργεία Πρωθυπουργούς, Αρχηγούς της Αντιπολίτευσης, Προέδρους άλλων Κομμάτων. Είναι ελάχιστα, φίλες και φίλοι, τα Κόμματα στην Ευρώπη τα οποία έχουν, όχι απλά 450.000 μέλη, αλλά 155.000 μέλη τα οποία πληρώνουν μια ετήσια συνδρομή.

Θέλω να σας ευχαριστήσω. Και να ευχαριστήσω όλες και όλους τους Νεοδημοκράτες, που στηρίζουν οικονομικά το Κόμμα μας με αυτό τον τρόπο. Αλλάξαμε το μοντέλο χρηματοδότησης της Νέας Δημοκρατίας. Ζητάμε λίγα από πολλούς. Έχουμε εκσυγχρονίσει τον τρόπο λειτουργίας μας και έχουμε πάει σε μια οικονομική διαχείριση, η οποία είναι πολύ πιο λιτή, πολύ πιο σφιχτή και στηρίζεται στις συνδρομές των μελών μας. Η Νέα Δημοκρατία -το έχω πει πολλές φορές στα συνέδριά μας- ανήκει σε σας. Εσείς είστε η Νέα Δημοκρατία. Εμείς είμαστε οι προσωρινοί θεματοφύλακες αυτής της μεγάλης Παράταξης, αλλά με τη δική σας βοήθεια, τη δική σας στήριξη, τη δική σας συμμετοχή -θέλω να ευχαριστήσω με την ευκαιρία αυτή τον γραμματέα οργανωτικού τον Στέλιο Κονταδάκη για την εξαιρετική δουλειά την οποία έκανε και το Λευτέρη που είχε τη συνολική εποπτεία όλης της προσπάθειας- η εικόνα που δώσαμε στις εσωκομματικές εκλογές ήταν εικόνα ενός Κόμματος σοβαρού, οργανωμένου, που λειτουργεί με απόλυτο επαγγελματισμό και με απόλυτη διαφάνεια. Και αυτό είναι κάτι το οποίο με έκανε πολύ υπερήφανο.

Είμαστε λοιπόν, φίλες και φίλοι, στην τελική ευθεία πια. Εκλογές θα γίνουν. Και όσο νωρίτερα γίνουν τόσο καλύτερα για τη χώρα. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι ο κ. Τσίπρας θα μπορέσει, τελικά, να εξαντλήσει τη θητεία του. Θα γίνουν, λοιπόν, εκλογές, κάποια στιγμή, το Φθινόπωρο, το αργότερο πιστεύω την Άνοιξη μαζί με τις ευρωεκλογές. Και η Νέα Δημοκρατία, σε αυτές τις εκλογές, θα είναι έτοιμη να επιτελέσει και πάλι την ιστορική της αποστολή. Με τη δική σας βοήθεια, με τη δική σας στήριξη, όχι απλά θα κερδίσουμε, γιατί δεν αρκεί αυτό, αλλά θα θέσουμε τις βάσεις για να δημιουργήσουμε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία συμπόρευσης.

Όπως είπα και σε μια πρόσφατη συνέντευξή μου, δεν ζητώ κατ’ ανάγκη από όλες και από όλους κομματική συστράτευση. Ζητώ, όμως, εθνική συμπόρευση, σε μια προσπάθεια στην οποία πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις για να μπορούμε να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Και με κάνει εξαιρετικά χαρούμενο το γεγονός ότι σε όλες τις συναντήσεις, συγκεντρώσεις, συνεστιάσεις, συνέδρια, που διοργανώνει η Νέα Δημοκρατία, βλέπω πολλούς παλιούς φίλους, αγωνιστές της Νέας Δημοκρατίας που κράτησαν την Παράταξη όρθια στις δύσκολες στιγμές. Και θέλω να σας ευχαριστήσω για τον αγώνα που δώσατε για τη Νέα Δημοκρατία όταν τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Αλλά βλέπω και πολλούς νέους φίλους, ανθρώπους οι οποίοι για πρώτη φορά έρχονται στη Νέα Δημοκρατία, που για πρώτη φορά γράφονται στις κομματικές μας οργανώσεις, που συμμετέχουν στο μητρώο στελεχών. Γιατί βλέπουν στη Νέα Δημοκρατία κάτι το οποίο μπορεί να μην έβλεπαν μέχρι πρόσφατα. Τη μοναδική ρεαλιστική ελπίδα για το μέλλον αυτού του τόπου. Έχω πλήρη αίσθηση του βάρους της αποστολής που μου ανέθεσαν οι Νεοδημοκράτες που με εξέλεξαν Πρόεδρο της Παράταξης. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη, όχι μόνο στις δικές μου δυνάμεις, αλλά και στις δικές σας δυνάμεις. Αλλά πάνω από όλα έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική ψυχή. Στις δυνατότητες αυτού του λαού, να κάνει πάντα, σε κρίσιμες στιγμές, μεγάλες εθνικές υπερβάσεις, μεγάλα άλματα στο μέλλον, τολμηρές κινήσεις, που θα μπορούν να μας οδηγούν, από τις καταστροφές σε νέους θριάμβους. Το έχουμε πετύχει πολλές φορές στην ιστορία μας. Μην έχετε καμία  αμφιβολία ότι θα το πετύχουμε και πάλι.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας. Σας ευχαριστώ για τη στήριξή σας. Σας ευχαριστώ για το θερμό σας χειροκρότημα. Συγχαρητήρια και πάλι Βασίλη γι’ αυτή την εξαιρετική οργάνωση. Στο επανιδείν. Θα ξαναέρθουμε στην Κέρκυρα στην προεκλογική περίοδο, όπου θα είμαστε πολλοί περισσότεροι, για να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα απαλλαγής από τη χειρότερη Κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος και νέας αφετηρίας για μια νέα μεγάλη αρχή, με χαμόγελο, με αισιοδοξία, με αυτοπεποίθηση. Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.