Hellenic Cypriot Press Agency

Κυρ. Μητσοτάκης: «Δίνουμε μία ξεχωριστή μέριμνα για τις πιο απομονωμένες περιοχές της πατρίδας μας» * Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων της Ι.Μ. Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως «Ο Φάρος του Κόσμου» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Νίκος Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ πετυχαίνει νίκες για τον λαό» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Άκης Σκέρτσος: Το 2025 θα είναι χρονιά ορόσημο για τη δεύτερη κυβερνητική θητεία της ΝΔ * * Το Ελληνοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων www.vouli.net, η διεύθυνση κι οι συντάκτες σας εύχονται χρόνια πολλά

Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

«Η ευρωπαϊκή συζήτηση για την Ελλάδα έχει μετατοπιστεί στην ατζέντα της ανάπτυξης και της ρύθμισης του χρέους»

Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στον ρ/σ «105,5 στο Κόκκινο»  (Ν. Σβέρκος –Δ. Κουκλουμπέρης)



«Η ευρωπαϊκή συζήτηση για την Ελλάδα έχει μετατοπιστεί στην ατζέντα της ανάπτυξης και της ρύθμισης του χρέους»


- Καλημέρα κα Σβίγκου. Διαβάζουμε εδώ «Αυγή» πρωτοσέλιδο: «Το σχέδιο του ESM και της Γαλλίας για ελάφρυνση του χρέους». Αποκάλυψη της Handelsblatt, αυτή έγινε χθες, στο χθεσινό φύλλο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας. Ωστόσο από την αντιπολίτευση λέγεται ότι όλα αυτά δεν ισχύουν, ότι θα έρθει η Γερμανία και θα βάλει τεράστια εμπόδια, ψιλοχαίρονται και με αυτό και ότι πάμε και σε εκλογές. Δεν ξέρω, η δικιά σας οπτική ποια είναι για όλο αυτά;

Κατ’ αρχήν παρατηρούμε πώς έχει αλλάξει η συζήτηση τόσο στα ευρωπαϊκά όργανα όσο και στο διεθνή Τύπο και πώς έχει μετατοπιστεί στα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Το ότι συζητάμε αυτή τη στιγμή με τους δανειστές τις τεχνικές λεπτομέρειες και τους διαφορετικούς τρόπους για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και για την έξοδο από τα μνημόνια ήταν σίγουρα στόχος της ελληνικής πλευράς από τότε που ανέλαβε, αλλά δεν ήταν κάτι προδιαγεγραμμένο. Έγινε δυνατό μετά από τη σοβαρή και συντονισμένη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να μετατοπιστεί η συζήτηση, ώστε σήμερα να μπορούμε με αισιοδοξία να πούμε ότι ο σταθερός προσανατολισμός όλων των πλευρών είναι η έξοδος από τα μνημόνια με αναπτυξιακό σχέδιο και με ρύθμιση του χρέους.
Οπότε, μόνο ως επιτυχία της ελληνικής πλευράς μπορούμε να αποτιμήσουμε ότι πλέον στο τραπέζι του διαλόγου με τους θεσμούς είναι η ατζέντα της ανάπτυξης και της ρύθμισης του χρέους.

- Ξέρετε, όμως, θα πούνε αρκετοί κα Σβίγκου ότι και πάλι και το χρέος να επιλυθεί, τέλος πάντων όχι να επιλυθεί, αλλά να διευθετηθεί ο τρόπος αποπληρωμής του με μία ρήτρα κατά τη γαλλική πρόταση, δεν έχει και πολύ νόημα γιατί έτσι και αλλιώς θα βρισκόμαστε σε μνημόνιο διαρκείας και η εποπτεία θα υπάρχει και θα συνεχίσει και όλα αυτά.

Νομίζω ότι όσοι λένε τέτοιες ανοησίες προσπαθούν να υποτιμήσουν τη μεγάλη επιτυχία της εξόδου από τα μνημόνια. Εγώ δεν θέλω να υποτιμήσω από την άλλη τις δυσκολίες που θα υπάρχουν και μετά, αλλά μιλάμε για μια εντελώς άλλη φάση για την ελληνική οικονομία, για μια αλλαγή σελίδας, η οποία μας επιτρέπει με αισιοδοξία και με πολύ διαφορετικές δυνατότητες να σχεδιάσουμε το μέλλον. Με άλλους όρους, έχοντας στο επίκεντρο την έννοια της δίκαιης ανάπτυξης, έχοντας στο επίκεντρο τη μεγαλύτερη στήριξη στα ασθενέστερα και στα μεσαία στρώματα. Και αυτή είναι μια συζήτηση που θα πρέπει όλα τα πολιτικά κόμματα να κάνουν την επόμενη περίοδο, αντί επικοινωνιακά να προσπαθούν να υποβαθμίσουν το γεγονός της εξόδου και αντί να προσπαθούν με νέα σενάρια καταστροφολογίας να ρίξουν στάχτη σε όλα όσα έχει πετύχει η ελληνική πλευρά.


- Αυτό το γεγονός ότι ούτε στην οικονομία αλλά ούτε και στα εθνικά θέματα που είναι αρκετά ευαίσθητα, περνάμε και περίοδο έντασης με την Τουρκία, το γεγονός λοιπόν ότι σε κανένα θέμα δεν υπάρχει συνεννόηση με την αντιπολίτευση δεν είναι αρνητικό;

Δεν υπάρχει συνεννόηση σε κανένα από τα θέματα με την αξιωματική αντιπολίτευση..

- Σ’ αυτήν αναφέρομαι…

Είναι σίγουρα αρνητικό, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο βαραίνει την ίδια. Αλλά όταν ο κ. Μητσοτάκης τη μία μέρα λέει ότι δεν πρέπει να γίνει συνταγματική αναθεώρηση και την άλλη λέει ότι από την αρχή ήταν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, τη μία λέει ότι στα ελληνοτουρκικά πρέπει να έχουμε ενιαία φωνή και την επόμενη μέρα κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, το ίδιο και με το ζήτημα της ονομασίας της FYROM όπου τη μία μέρα λέει ότι είναι εθνική θέση το ζήτημα της σύνθετης ονομασίας και την επόμενη ότι δεν πρέπει να λυθεί το ζήτημα Καταλαβαίνετε ότι από τη στιγμή που και η ίδια η Ν.Δ. φάσκει και αντιφάσκει σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να βρεθεί κάποιος κοινός τόπος. Αυτό είναι κάτι το οποίο έχουν αντιληφθεί όλοι οι πολίτες και δεν βαραίνει την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

- Εστιάζοντας στο Μακεδονικό, που είναι ένα σημαντικό θέμα γιατί ολοκληρώθηκε ο κύκλος των επαφών του υπουργού των Εξωτερικών με τα κόμματα και τους εκπροσώπους τους , μας οδηγεί στην τελική φάση; Προμηνύονται δηλαδή εξελίξεις από την ερχόμενη εβδομάδα σε μια θετική κατεύθυνση εκτιμάτε;…

Σίγουρα υπάρχουν ζητήματα τα οποία ακόμα δεν έχουν επιλυθεί με τη γείτονα χώρα. Εμείς έχουμε θέσει τις προϋποθέσεις και της σύνθετης ονομασίας αλλά και της συνταγματικής αλλαγής της ονομασίας. Όπως γνωρίζετε υπάρχουν δυσκολίες από την πλευρά της FYROM κυρίως ως προς το δεύτερο σκέλος. Εμείς εργαζόμαστε από την αρχή με στόχο μια λύση η οποία και θα βελτιώνει τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και θα βοηθά στην αναβάθμιση της θέσης της χώρας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και το επόμενο διάστημα θα έχουμε περισσότερα πράγματα να συζητήσουμε, βλέποντας πώς καταλήγουν και οι διαπραγματεύσεις.

- Τώρα από κει και πέρα όμως έχουμε εκτός από το ζήτημα του Μακεδονικού, το μέτωπο του Μακεδονικού και την ανοιχτή υπόθεση εκεί, έχουμε και τα ελληνοτουρκικά και βλέπουμε σφοδρές δηλώσεις να γίνονται και από την πλευρά της Αθήνας και από την πλευρά της κυβέρνησης. Βλέπουμε άλλους κυβερνητικούς παράγοντες, ανώτατους κυβερνητικούς παράγοντες να έχουν πιο ήπια στάση.. Και έχουμε βεβαίως απέναντι τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος συνεχίζει την προκλητικότητα, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση στο φραστικό επίπεδο. Ξέρετε όλο αυτό δημιουργεί σε αρκετούς την αίσθηση ότι υπάρχει μια ανησυχία, ότι μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις…

Κατ’ αρχήν για να το συνδέσω με το προηγούμενο ζήτημα, πιστεύω ότι πλέον αντιλαμβάνονται όλοι ότι συμφέρον της Ελλάδας είναι να λύσει όλα τα επιμέρους διμερή ζητήματα με τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων, ώστε να επικεντρωθεί στο πραγματικό πρόβλημα που αφορά στις σχέσεις της με την Τουρκία. Οπότε είναι προς το συμφέρον της να λύσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα, κι ένα απ’ αυτά είναι το ζήτημα της FYROM.
Τώρα, όσον αφορά στην τουρκική προκλητικότητα από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση έχει διαχειριστεί όλα τα ζητήματα, δηλαδή και της προκλητικότητας στο Αιγαίο αλλά και το τελευταίο με την κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών, με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα. Την ίδια στιγμή που διατηρεί ανοιχτούς όλους τους διπλωματικούς διαύλους και έχει ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου με τη γείτονα χώρα έχει καταστήσει σαφές ότι υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δεν δέχεται καμία υπόνοια αμφισβήτησής τους. Και σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα πολιτικά και διπλωματικά εργαλεία και τις διεθνείς της συμμαχίες ώστε η Τουρκία να επανέλθει στο δρόμο της λογικής και της σύνεσης. Σίγουρα δεν βοηθάει το να ακολουθούμε την Τουρκία σε ένα δρόμο ρητορικής κλιμάκωσης και πρέπει να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο της ψυχραιμίας και της αποφασιστικότητας.


- Πάντως εγώ διαβάζω σήμερα, για παράδειγμα, στο πρωτοσέλιδο στα ΝΕΑ που λέει, κάποιος να τον προσέχει, αναφέρεται στον υπουργό Άμυνας, εκτός γραμμής, λέει, ο Πάνος Καμμένος από την Ικαρία … Αυτά που είπε χθες, ότι θα τους τσακίσουμε, ότι θυμήθηκε το 1821… Κι εδώ δημιουργείται ένα ερώτημα. Πράγματι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας;

Όχι και αυτό το έχει καταστήσει σαφές και ο πρωθυπουργός από την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο. Με ενιαία φωνή και με μία ενιαία πολιτική στέκεται η κυβέρνηση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρξει πρόοδος ως προς αυτή την κατεύθυνση. Σίγουρα πάντως έχει μια σημασία να κρατάμε και τους τόνους χαμηλά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και οι κινήσεις που γίνονται για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων δεν είναι υψηλές προτεραιότητες.

- Κρατάμε αυτό που μας είπατε ότι υπάρχει ενιαία φωνή κι ότι είναι ενιαία η θέση και του υπουργού Άμυνας με τον πρωθυπουργό. Ένα τελευταίο ερώτημα έχει να κάνει με μία υπενθύμιση του κ. Τσίπρα στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, που ξέρουμε έτσι κι αλλιώς ότι θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019. Το γιατί είναι, γιατί υπάρχει κάθε φορά ανάγκη υπενθύμισης ή διάψευσης ορισμένων σεναρίων. Ποιος ο λόγος δηλαδή και μήπως ισχύει ακριβώς το αντίθετο..

Γιατί είναι ένα σύνηθες ζήτημα το οποίο μπαίνει και από τους δημοσιογραφικούς κύκλους και από τους κύκλους της αντιπολίτευσης, οι οποίοι συνεχώς από τον Σεπτέμβρη του 2015 βρίσκουν διάφορες ημερομηνίες εκλογών, πρόωρων εκλογών κ.λπ. Είναι λοιπόν ένα μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε όλοι να γνωρίζουν και οι πολίτες και τα πολιτικά πρόσωπα ότι η εξάντληση της τετραετίας είναι ο στόχος της κυβέρνησης.


5/4/2018

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ