Σ. Φάμελλος: «Υπήρχε και υπάρχει σχέδιο απαξίωσης και αλλοίωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» * Ν. Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ πλέον βάζει την ατζέντα και η κυβέρνηση ακολουθεί απολογούμενη * Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη * ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση ασκεί επικοινωνία, αντί να λύσει τα επίμονα προβλήματα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας * Ελλ. Λύση: Προσφυγή στις αρμόδιες αρχές για τις δημοσκοπήσεις "αγνώστου ταυτότητας" * Κυβερνητικές πηγές: Το ΠΑΣΟΚ αντί να επιτίθεται στην κυβέρνηση ας απολογηθεί στην κοινωνία για τη στάση του για τα απογευματινά χειρουργεία * Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με ανώτατα στελέχη ευρωπαϊκών χημικών βιομηχανιών - Έμφαση στο κόστος της ενέργειας * Συναντήσεις για το μεταναστευτικό του Ν. Παναγιωτόπουλου με τους υπουργούς Εσωτερικών Τουρκίας και Αρμενίας * Τάκης Θεοδωρικάκος: Με το OpenBusiness απλοποιούμε τις διαδικασίες και ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα * Ν. Δένδιας: Νέα Δομή Ενόπλων Δυνάμεων με συγχωνεύσεις μονάδων και σχηματισμών και αντι-drone θόλο * Ν. Χαρδαλιάς: «Εκατό χρόνια μετά, η Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα είναι ένας σύγχρονος Δήμος με τη δική του ξεχωριστή, ζωντανή ιστορία» * Π. Μαρινάκης: Πάνω από 600 θα είναι οι κωδικοί προϊόντων που θα μειωθεί η τιμή τους * Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Σε κοινοβουλευτικό φιάσκο εξελίχτηκε για τη ΝΔ η πρότασή της για προανακριτική

Συνέντευξη  της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στο Πρακτορείο  104,9 FM (Κ.Παπαδάκης- Σ. Παπαδοπούλου)


Σε κοινοβουλευτικό φιάσκο εξελίχτηκε για τη ΝΔ η πρότασή της για προανακριτική

-       Ήταν χθες ένα πολιτικό Βατερλό αυτό για τη Ν.Δ., όπως το περιέγραψε ο κ. Τζανακόπουλος στη Βουλή;


Σίγουρα. Θεωρώ ότι ήταν ένα κοινοβουλευτικό φιάσκο. Η Ν.Δ. προσπάθησε ατυχώς να συμψηφίσει ένα σκάνδαλο με διεθνείς διαστάσεις στο οποίο φαίνεται να εμπλέκονται και  πολιτικά πρόσωπα από την Ελλάδα, με μία μήνυση τριών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και μια ανώνυμη καταγγελία. Τα του κοινοβουλευτικού φιάσκου φάνηκαν και από τη συμμετοχή ελάχιστων βουλευτών της Ν.Δ. στη διαδικασία. Δεν ξέρω αν την παρακολουθήσατε, αλλά ήταν ελάχιστοι αυτοί οι οποίοι ήταν παρόντες…


-       Και μάλιστα ,ανέβηκαν και κάποιες φωτογραφίες στο διαδίκτυο…


Ναι.. ναι… Ακριβώς… Μα σε όποιον την παρακολούθησε φαινόταν η ελάχιστη συμμετοχή ακόμα και των βουλευτών της Ν.Δ. Πιστεύω ότι η Ν.Δ. ζήτησε αυτή την προανακριτική μόνο και μόνο για να τη ζητήσει, για να μην θεωρηθεί ότι είναι μόνο δικά της τα στελέχη τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis, την ίδια στιγμή που όμως που οι πολίτες αυτό που θέλουν και αυτό που απαιτούν είναι απαντήσεις, αυτό που απαιτούν είναι διαλεύκανση της υπόθεσης και δεν τους ενδιαφέρουν τα πολιτικά αδιέξοδα της Ν.Δ.


-       Αναφερθήκατε στην υπόθεση Novartis, αλλά και ο πρόεδρος της Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης «προειδοποίησε» την κυβέρνηση να μην τολμήσει να κλείσει άρον-άρον την προανακριτική για τη Novartis πριν αποκαλυφθεί η σκευωρία, όπως είπε μιλώντας στη Βουλή.

Ναι, αλλά καταλαβαίνετε ότι το να το ζητάει αυτό ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος μέχρι πριν από λίγο καιρό που ήρθε η δικογραφία στη Βουλή έλεγε ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο, στη συνέχεια μίλησε για σκευωρία, μετά μιλούσε και συνεχίζει να μιλάει για κουκουλοφόρους μάρτυρες, δεν έχει να κάνει με το ενδιαφέρον του να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, αλλά με το να προσπαθήσει επικοινωνιακά να διαχειριστεί ένα πολύ δύσκολο θέμα για τον ίδιο και την παράταξή του.

 
-       Να περάσουμε λίγο και στα ελληνοτουρκικά.. Κι εκεί είχαμε πολύ υψηλούς τόνους, με τον κ. Μητσοτάκη να μιλάει για πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και για ολιγωρία αυτό που το έχει πει από την πρώτη στιγμή η Ν.Δ., και τον πρωθυπουργό να μιλάει για αδιαπραγμάτευτα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, γενικά μια στάση διαφορετική.. Και κυρίως ότι δεν μπορεί να αναγάγει ένα τυπικό μεθοριακό επεισόδιο σε διπλωματικό επεισόδιο, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Πρέπει να ξεχωρίσουμε δύο πράγματα. Κατ’ αρχήν η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε στιγμές που επιτάσσουν τη μέγιστη δυνατή ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, αλλά και προσεκτικές κινήσεις. Και σε αυτό το πλαίσιο κινούνται όλες οι σχετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης η οποία αξιοποιεί όλα τα διπλωματικά εργαλεία ώστε να λήξει αυτή η υπόθεση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Το ένα πράγμα λοιπόν είναι αυτό και είναι η απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα, που τη βλέπουμε στην περίπτωση των Ελλήνων αξιωματικών, αλλά την είδαμε και το προηγούμενο διάστημα με τις κινήσεις στο Αιγαίο.

-       Η Τουρκία αναζητά αφορμές οξύτητας όπως βλέπουμε…

Αναζητά, επιδιώκει, δημιουργεί.. Νομίζω ότι και η ίδια βρίσκεται σε τρομερά αδιέξοδα ως χώρα εξ αιτίας και των εσωτερικών της προβλημάτων, αλλά και των περιφερειακών εξελίξεων στις οποίες έχει εμπλακεί. Κι ακριβώς επειδή είναι πιεσμένη, προσπαθεί να εξάγει και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτή την κρίση. Και αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε να συνεχιστεί. Κι εκεί κινούμαστε.
Τώρα, όσον αφορά τη στάση του κ. Μητσοτάκη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Το έκανε και στην περίπτωση της προηγούμενης τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, όπου κι εκεί επέρριψε ευθύνες για την υπόθεση στην ελληνική κυβέρνηση. Θεωρώ ότι αυτή είναι μια καθαρά τυχοδιωκτική στάση η οποία, αν δεν αφορούσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα την χαρακτηρίζαμε απλώς τυχοδιωκτική, τώρα όμως θεωρώ ότι είναι και επικίνδυνη. Με την έννοια ότι δεν γίνεται να χρεώνεται η τουρκική προκλητικότητα και όλα όσα κάνει η Τουρκία αυτή την περίοδο όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για τις οποίες διαμαρτυρόμαστε σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα, να αφήνει την οποιαδήποτε υπόνοια η ΝΔ ότι η ελληνική κυβέρνηση ενισχύει αυτή τη στάση της Τουρκίας.  Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα και δεν θα έπρεπε να λέγονται, ειδικά από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

-       Πάντως, κα Σβίγκου, υπάρχει ένα αίσθημα ανησυχίας σε ότι αφορά αυτή την υπόθεση με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, γιατί παίρνει σε χρονική διάρκεια μεγαλύτερη από ότι έχουμε συνηθίσει στο παρελθόν. Και αυτό είναι ένα αίσθημα που υπάρχει και στην κοινωνία. Ως πού θα περιμένει η κυβέρνηση αυτή την αποκωδικοποίηση της στάσης της Άγκυρας;

Η κυβέρνηση δεν περιμένει. Η κυβέρνηση καθημερινά, κάθε στιγμή που περνάει κάνει αυτά που πρέπει να κάνει, ώστε και η τουρκική προκλητικότητα να μειωθεί, αλλά και να επιλυθεί αυτό το ζήτημα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Δεν μπορώ να σας πω παραπάνω, όπως καταλαβαίνετε, γιατί δεν είναι δική μου αυτή η ευθύνη. Αλλά, νομίζω ότι αυτό το καταλαβαίνουν οι Έλληνες πολίτες, ότι γίνονται όλα όσα μπορούν να γίνουν.


-       Να δούμε εμείς τι θα γίνει με τα μνημόνια, αν θα βγούμε στις αγορές, αν θα έχουμε καθαρή έξοδο. Βέβαια, ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε πρόσφατα ότι δεν τίθεται θέμα παράτασης του ελληνικού προγράμματος, κάτι που δεν υιοθετεί η  αντιπολίτευση.
-       Και όχι μόνο ένας και περισσότεροι ακούμε.

Και όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, επώνυμοι και ανώνυμοι, σε αυτό συγκλίνουν. Νομίζω ότι είναι λίγες οι φορές που έχουν συμφωνήσει τόσο πολύ όλοι ως προς το τέλος του ελληνικού προγράμματος και ως προς την αυτοδύναμη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Αυτό είναι  κάτι το οποίο δεν το έχουμε συνηθίσει…

-       Και που εκφράζονται και δημόσια, θα έλεγα.

Ναι, ακριβώς αυτό. Και αυτό έχει να κάνει με το ότι όλοι έχουν κατανοήσει ότι οι θετικοί οικονομικοί δείκτες και το θετικό οικονομικό περιβάλλον, το οποίοι οικοδομεί η χώρα μας δεν δίνει καμία αφορμή και κανένα πρόσχημα σε οποιονδήποτε, όπως γινόταν την προηγούμενη περίοδο, να διανοηθεί κάτι άλλο εκτός από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία τον Αύγουστο του ’18.
Αυτό είναι το οποίο σχεδιάζουμε και εδώ με προσεκτικά βήματα και μεθοδικές κινήσεις και είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει την επόμενη περίοδο. Γιατί ξέρετε όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε την καταστροφολογία από την πλευρά της αντιπολίτευσης, φέρνετε τέταρτο μνημόνιο, ρίχνετε την χώρα στα βράχια κ.λπ. Τώρα που αυτοί έχουν «αδειαστεί» από το σύνολο των δανειστών, πράγμα το οποίο ενδεχομένως δεν το περίμεναν κιόλας, τώρα είναι η στιγμή να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση για το πώς θέλουμε τη χώρα  μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Δηλαδή, σε τι παραγωγικό και αναπτυξιακό πλαίσιο και σε τι θεσμικό πλαίσιο θα σταθεί η χώρα σε νέες βάσεις.
Αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει και θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν την αλλαγή σελίδας στην ελληνική οικονομία και να μην κλείνουν τα μάτια.

9/03/2018

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ