Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ Ως ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ

Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ Ως ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαρά Καφαντάρη, στη συζήτηση για τις Έμφυλες Διακρίσεις με Αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (15/03/2018), στην εκπομπή Βουλής Βήμα με τη δημοσιογράφο Αλεξία Κουλούρη.



Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι εισήχθη στη Βουλή η Κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης,συμβολικά, την 8η Μάρτη, με βάση την απόφαση του 2011 του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είναι σημαντικό ότι οι γυναικείες οργανώσεις το υποδέχθηκαν πολύ θετικά. Συζητείται στις Επιτροπές, αλλά συγχρόνως ο Νομός για την ουσιαστική ισότητα είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 20 Μαρτίου. Ο Νόμος που έφερε το Υπουργείο Εσωτερικών, η Γενική Γραμματεία Ισότητας, θωρακίζει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και αναδεικνύει το θέμα της διάστασης του φύλου.  Εισάγει για την τοπική αυτοδιοίκηση το 40% να είναι γυναίκες στα ψηφοδέλτια. Ακόμη,μιλάει για το δίκτυο των δομών,ξενώνες κλπ.,τα οποία θα δημιουργηθούν (62 τουλάχιστον δομές),τη γραμμή SOS, που δεν είναι κάτι καινούργιο, το 15900. Μπαίνουν και κάποια ζητήματα σημαντικά, πέραν του γλωσσικού σεξισμού που τα γνωρίζουμε, όπως είναι και τα σχέδια ισότητας που θα εκπονούν κάποιες επιχειρήσεις. Υπάρχει ένα σήμα σε κάποιες επιχειρήσεις, σήμα ισότητας. Οι επιχειρήσεις αυτές θα λαμβάνουν σοβαρά  υπόψη τη διάσταση του φύλου σε όλες τις δραστηριότητες τους.
Μέσα από το πλαίσιο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης υπάρχει μια σειρά ρυθμίσεων που έχουν να κάνουν με θέματα προστασίας αλλοδαπών, μεταναστριών (οι μετανάστριες πέφτουν πιο εύκολα σε κυκλώματα βίας). Όλα αυτά θα τα συντονίζει και θα τα παρακολουθεί η ΓΓΙΦ. Το ζήτημα δεν είναι μόνο οι νόμοι, είναι σημαντικό, βέβαια, το ότι γίνονται μετά από τόσα χρόνια. Είναι και το θέμα της καθημερινής διεκδίκησης, της καθημερινής πάλης των γυναικών για να υπάρξει παντού η διάσταση του φύλου. Δεν είναι μόνο θέμα των γυναικών η κατάκτηση της ουσιαστικής ισότητας
Δεν θέλουμε οι γυναίκες να είναι σαν τους άνδρες. Προκειμένου οι γυναίκες  να καταλάβουν κάποιες θέσεις ανώτατες ιεραρχικά, είτε σε επιχειρήσεις είτε στο δημόσιο ή στην πολιτική έπρεπε να λειτουργήσουν και να συμπεριφερθούν σαν άνδρες. Είναι πολύ σοβαρό αυτό και είναι κάτι που πρέπει να ανατραπεί. Η γυναίκα ισότιμα πρέπει να διεκδικήσει τη θέση της, αξιοκρατικά, με βάση τα προσόντα που έχει όπως και ο άνδρας, σε όλες τις θέσεις της ιεραρχίας.
Στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης τώρα εισάγονται κάποια ζητήματα, τα οποία το νομοθετικό πλαίσιο δεν κάλυπτε, όπως προανέφερα, πχ. οι γάμοι των ανήλικων, για θέματα κουλτούρας ή συμπεριφοράς, θρησκευτικές «παραδόσεις» (ακρωτηριασμοί γεννητικών οργάνων),το παγκόσμιο φαινόμενο της μετανάστευσης και της προσφυγιάς που έχει πάρα πολλές αιτίες (πόλεμοι, κλιματική αλλαγή),– κάτι που θα το αντιμετωπίσουμε στο μέλλον ακόμη περισσότερο, αν σε παγκόσμιο επίπεδο δεν παρθούν κάποια μέτρα – το stalking, δηλαδή, κάποια πράγματα που είναι σημαντικά ακόμη. Ακόμη θεσπίζεται ένας μηχανισμός παρακολούθησης του θέματος της βίας στη χώρα μας.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει ένα «πισωγύρισμα», οι πολιτικές λιτότητας που κυριαρχούν και ο νεοφιλελευθερισμός φέρνουν πίσω τα θέματα της ισότητας. Πρόσφατα στην Ισπανία και στην Πολωνία κινητοποιήθηκαν οι γυναίκες για τα ζητήματα της άμβλωσης, βγήκαν στον δρόμο να διεκδικήσουν το αυτονόητο ότι έχουν δικαίωμα πάνω στο σώμα τους. Πιστεύουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και πιστεύουμε ότι ο κοινωνικός πυλώνας μέσα στον οποίο είναι και τα θέματα ισότητας και φύλου πρέπει να ενισχυθεί , οι πολιτικές που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή πρέπει να αποτραπούν, γιατί μας οδηγούν σε ένα πλαίσιο πιο συντηρητικό που έχει αποτελέσματα και στη θέση της γυναίκας. 
Με βάση τις στατιστικές, οι γυναίκες είναι πιο ενημερωμένες σε θέματα υγείας. Έχουν, όμως, την ίδια δυνατότητα πρόσβασης στην υγεία; Η γυναίκα και με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ είναι επιρρεπής στις ψυχικές νόσους, στην κατάθλιψη κα. Είναι κάποια ζητήματα που χαρακτηρίζουν το γυναικείο φύλο, θέματα εκμετάλλευσης κλπ . Οι δομές που θα δημιουργηθούν (παλιές και νέες δομές, τοπικές μονάδες υγείας, οικογενειακός γιατρός κα) εστιάζουν στη γυναίκα και διευκολύνουν την πρόσβαση της στο χώρο της υγείας.
Με την ενίσχυση και αύξηση των βρεφικών σταθμών και την επέκταση του ολοήμερου σχολείου οι γυναίκες, που συγχρόνως είναι και μητέρες διευκολύνονται στην προσπάθεια τους να διεκδικήσουν ισότιμα μια θέση στην αγορά εργασίας.
Στατιστικά στοιχεία μας δείχνουν ότι στην ηλικία 30-34 ετών, το 44% των γυναικών είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ, σε σχέση με το 34% των ανδρών. Σε ανώτερες θέσεις εργασίας, κυβερνητικές στα κέντρα λήψης αποφάσεων, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην Ελλάδα αλλά και στη Ευρώπη, η γυναίκα υπολείπεται και αυτό είναι στόχος για κατάκτηση, αρκεί να υπάρχει και η κοινωνική υποστήριξη. Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ενισχύει τον διαρκή αγώνα των γυναικών για ουσιαστική ισότητα και εξάλειψη των διακρίσεων.
Με τις πολιτικές που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς κατακτήσεις του φεμινιστικού κινήματος του 20ου αιώνα επανέρχονται τον 21ο αιώνα σαν αιτήματα, παράλληλα όμως παρατηρείται και μια αναζωπύρωση του φεμινιστικού κινήματος.
Η παρουσία της γυναίκας στον επιχειρηματικό κόσμο, μπορεί να είναι και καλύτερη, αυτή τη στιγμή δεν είναι στο βαθμό που θα έπρεπε. Η γυναίκα στην επιχειρηματικότητα είναι ένα ζητούμενο,το οποίο πρέπει να κατακτηθεί. Υπάρχουν τομείς στους οποίους βλέπουμε την γυναίκα περισσότερο στην κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία, σε συνεταιριστικά σχήματα.
Και τέλος πρέπει να αγκαλιάσουμε την γυναίκα πρόσφυγα και μετανάστρια σαν κοινωνία, όχι μεμονωμένα.. Με όλες τις πολιτικές προστασίας που πρέπει να υπάρξουν, γιατί είναι μια παγκόσμια πραγματικότητα.