«Αποσπασμένοι εργαζόμενοι στις μεταφορές»
Στην αναστάτωση που έχει προκαλέσει η τοποθέτηση στο πρόσφατο Συμβούλιο των Υπουργών Υποδομών της ΕΕ αναφορικά με το θέμα των αποσπασμένων εργαζόμενων αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη.
Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Στο Συμβούλιο των Υπουργών Υποδομών της ΕΕ που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, την 5η Δεκεμβρίου 2018, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι επικείμενες τροποποιήσεις των ευρωπαϊκών κανονισμών και οδηγιών για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε το θέμα, ώστε οι μεταφορείς που διενεργούν, όχι μόνον ενδομεταφορές (Gabotage), αλλά και διεθνείς μεταφορές, να θεωρούνται αποσπασμένοι εργαζόμενοι.
Η άποψη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (Β4/43611/1501/30-06-2017) ήταν ότι ως αποσπασμένοι εργαζόμενοι θα πρέπει να θεωρούνται μόνον οι μεταφορείς που διενεργούν ενδομεταφορές, καθώς «είναι αμφίβολο αν η έννοια της μετακίνησης των οδηγών στο πλαίσιο διεθνούς μεταφοράς, μπορεί να υπαχθεί στην έννοια της απόσπασης των εργαζομένων σύμφωνα με τις διατάξεις των οδηγιών, καθώς η έννοια της διεθνούς μεταφοράς εξ ορισμού εμπεριέχει την έννοια της δραστηριοποίησης σε άλλο κράτος μέλος, πράγμα που δεν ισχύει για άλλες περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών».
Ωστόσο, η θέση που εκφράστηκε από τον Υπουργό Υποδομών, στο προαναφερόμενο Συμβούλιο των αρμοδίων Υπουργών στις Βρυξέλλες, ήταν να ισχύει η απόσπαση του εργαζομένου από την πρώτη ημέρα – και αν είναι δυνατόν από το πρώτο λεπτό – εισόδου στην χώρα υποδοχής. Άλλα κράτη της ΕΕ έθεσαν ως προϋπόθεση για την εφαρμογή του θεσμού της απόσπασης στις διεθνείς μεταφορές, το πέρας προθεσμίας τριών (3) έως και δέκα (10) ημερών από την αρχή της διεθνούς οδικής μεταφοράς,
Όπως γίνεται αντιληπτό υπάρχει μία λεπτή ισορροπία. Άτομα που κάνουν την ίδια εργασία στον ίδιο τόπο θα πρέπει να έχουν επίσης του ίδιους όρους εργασίας και αμοιβής. Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να δημιουργηθούν περιττά εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών - λ.χ. στον τομέα των μεταφορών που είναι εκ φύσεως κινητικός».
Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
«1. Ποια είναι η επίσημη θέση του Υπουργείου; Έχει γίνει διαβούλευση με τους φορείς των Ελλήνων επαγγελματιών του κλάδου;
2. Ποια γραφειοκρατικά εμπόδια θα προκύψουν και ποιες οι συνέπειες στην ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών, ιδίως για τις ελληνικές εταιρείες, σε περίπτωση που υιοθετηθεί η ανωτέρω προτεινόμενη τροποποίηση;».
Γραφείο