Ομιλία του Δημ. Παπαδημούλη στην Ολομέλεια του ΕΚ για την ΠΓΔΜ
· Δημ. Παπαδημούλης στην Ολομέλεια του ΕΚ: «Είναι αυτονόητο ότι μόνο με εγκατάλειψη όλων των αλυτρωτισμών, είτε υπάρχουν στα Συντάγματα είτε όχι, μπορούμε να εγγυηθούμε ειρηνική συνύπαρξη, που είναι το θεμέλιο για την ένταξη της ΠΓΔΜ και όλων των κρατών των Δυτ. Βαλκανίων στην ΕΕ».· «Η Κομισιόν και το σύνολο σχεδόν του Ευρωκοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του ΕΛΚ και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, υποστηρίζει την προσπάθεια των κυβερνήσεων Τσίπρα - Ζάεφ, για επίλυση της μακροχρόνιας διαμάχης γύρω από το όνομα της ΠΓΔΜ».
· Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημούλη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με αφορμή τη στρατηγική διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια.
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα «Απόφαση που εγκρίθηκε σχετικά με τη στρατηγική διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια»
Στη συνεδρίαση στην οποία παρευρέθηκε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Γειτονίας και διαπραγματεύσεων διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, είπε τα εξής:
«Κα Μογκερίνι και κε Χαν,
Η χώρα μου, η Ελλάδα, και η ελληνική κυβέρνηση, υποστηρίζει θερμά τη διεύρυνση της ΕΕ προς τα δυτικά Βαλκάνια. Υποστηρίζουμε έναν “οδικό χάρτη” δημοκρατικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε μέσα στην επόμενη δεκαετία τα 27 κράτη μέλη, να γίνουν 33. Κάτι τέτοιο απαιτεί σχέσεις καλής γειτονίας, σταθερότητα συνόρων, ειρηνική συνύπαρξη, κράτος δικαίου, καταπολέμηση της διαφθοράς, δημοκρατία, συνανάπτυξη, επενδύσεις.
Και πρέπει να κάνουν και τα έξι κράτη μέλη τη δική τους δουλειά, όμως πρέπει να βοηθήσει έμπρακτα και όχι με λόγια μόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γιατί αυτή ήταν στρατηγική από τη Θεσσαλονίκη, το 2003, και ξεχάστηκε για 15 χρόνια.
Αυτήν ακριβώς την ευκαιρία επιδιώκουν να αξιοποιήσουν οι κυβέρνησεις Τσίπρα και -η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, για να λύσουν και μια μακρόχρονη διαμάχη γύρω από το όνομα, που εμποδίζει τη συνανάπτυξη την ειρηνική όλων των βαλκανικών λαών.
Και χαίρομαι, γιατί και η Κομισιόν και το σύνολο σχεδόν του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΛΚ και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, υποστηρίζει αυτή την προσπάθεια -και όχι ανιστόρητους λαϊκισμούς και εθνικισμούς, που βλάπτουν τα συμφέροντα και των βαλκανικών λαών και της ευρωπαϊκής προοπτικής.
Είναι η ώρα να περάσουμε στην πράξη».
Απευθυνόμενος στον Δ. Παπαδημούλη, ο Προεδρεύων του ΕΚ, Πάβελ Τελίτσκα, είπε: «Ευχαριστούμε, κύριε Παπαδημούλη. Έχω ακόμη ζωηρές αναμνήσεις από τη Θεσσαλονίκη το 2003, ήταν σπουδαία διάσκεψη κορυφής! Δέχεστε μια μπλε κάρτα από την κα Ελίζα Βόζενμπεργκ;»
Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δέχθηκε ερώτημα με “μπλε κάρτα” από την Ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, Ελίζα Βοζενμπεργκ, η οποία ρώτησε τα εξής:
«Κύριε Αντιπρόεδρε, κύριε Παπαδημούλη, ήθελα να σας ρωτήσω: με βάση την εισήγησή σας, θεωρείτε ή όχι σημαντικό, ότι πρέπει από την ΠΓΔΜ να εξαλειφθούν οριστικά οι αλυτρωτικές διατάξεις που υπάρχουν στο Σύνταγμα και στις διατυπώσεις; Και το λέω επειδή ακούσατε το πρωί τον Πρόεδρο της Επιτροπής, τον κ. Γιούνκερ, ο οποίος είπε ότι αναγκαία προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων των δυο κρατών, είναι η επίλυση των διμερών διαφορών. Ευχαριστώ».
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης απάντησε στην Ελ. Βόζενμπεργκ ως εξής:
«Είναι αυτονόητο ότι μια λύση επωφελής και για την Ελλάδα και για την ΠΓΔΜ, πρέπει να εξασφαλίζει σταθερότητα συνόρων, σύνθετη ονομασία κοινής αποδοχής έναντι όλων (erga omnes), και εγκατάλειψη όλων των αλυτρωτισμών, είτε υπάρχουν στα Συντάγματα είτε όχι. Μόνο έτσι μπορούμε να εγγυηθούμε ειρηνική συνύπαρξη, που είναι το θεμέλιο για την ένταξη όλων των κρατών των Βαλκανίων στην ΕΕ. Το είπε ο κ. Γιούνκερ, το στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών και είναι αυτονόητο ότι συμφωνώ».