Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Δήλωση του Τομ. Εργασίας και Κοιν. Ασφάλισης της Ν.Δ. κ. Γ. Βρούτση για τα στοιχεία της “ΕΡΓΑΝΗ”

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 


«Απόλυτη κυριαρχία της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης στις προσλήψεις Ιανουαρίου δείχνουν τα νέα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ. Πάνω από τις μισές προσλήψεις (53,25%) αφορούν ευέλικτες μορφές εργασίας».

ΠΛΗΡΗΣ ΔΗΛΩΣΗ:

«Απόλυτη κυριαρχία της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης στις προσλήψεις Ιανουαρίου δείχνουν τα νέα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ (Ιανουάριος 2018). Πάνω από τις μισές προσλήψεις (53,25%) αφορούν ευέλικτες μορφές εργασίας, ενώ καταγράφεται αρνητικό και το ισοζύγιο μισθωτής απασχόλησης, με 16.542  απολύσεις.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των στοιχείων επιβεβαιώνουν ότι:
· Η μερική και εκ περιτροπής απασχόληση εξακολουθεί να διευρύνεται σε βάρος της πλήρους απασχόλησης, που συρρικνώνεται επικίνδυνα.
· Οι θέσεις πλήρους απασχόλησης, συνεχίζουν να αντικαθίστανται με θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.
· Η αποκλιμάκωση της ανεργίας συντελείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.
· Καθιερώνεται στην αγορά εργασίας η γενιά των “φτωχών” εργαζομένων, με μισθό 327 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερο ακόμη και από το επίδομα ανεργίας.
I. Συγκεκριμένα, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης -στις νέες προσλήψεις- το μήνα Ιανουάριο του 2018, έφτασαν το 53,25%, ενώ η πλήρης απασχόληση συρρικνώθηκε στο 46,75%. (Σχήμα 1). Έχουμε δηλαδή  πλήρη αντιστροφή της αναλογίας σε σχέση με πριν τρία χρόνια (Ιανουάριος 2014), όταν η πλήρης απασχόληση ήταν στο 54,47% και η μερική στο 45,53%.