Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.  

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Χαρά Καφαντάρη: Επίλυση του «Μακεδονικού» - Ευκαιρία για πολιτικές συνανάπτυξης των Βαλκανίων

Χαρά Καφαντάρη: Επίλυση του «Μακεδονικού» - Ευκαιρία για πολιτικές συνανάπτυξης των Βαλκανίων

Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, σήμερα, στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων, «Πρωινή Ανάγνωση», με την Κέλλυ Κοντογεώργη, ανέφερε σχετικά με το «Μακεδονικό» ζήτημα και τις δηλώσεις του κ. Νίμιτς: 
«Καταρχάς, βρισκόμαστε σε μια περίοδο διαπραγματεύσεων και όπως σε όλες τις διαπραγματεύσεις γίνονται δηλώσεις, πολλές φορές αναιρούνται κλπ. Κατά την άποψη μου, είναι ευκαιρία να λυθεί ένα θέμα το οποίο χρόνιζε, και αυτό θα είναι όφελος τόσο για τη χώρα μας όσο και για τα Βαλκάνια συνολικά. Πλέον και τα Βαλκάνια, όπως άλλες χώρες πχ. του Βίσεγκραντ, της Βαλτικής, πρέπει, μέσα σε μία λογική «συνανάπτυξης» να βρουν μία κοινή πορεία σε ορισμένα ζητήματα και να παίξουν σημαντικό ρόλο και συνολικά στην Ε.Ε.
Και στο ζήτημα της ονομασίας πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να λυθεί. Γιατί, όταν αναγνωρίζονται από τόσες χώρες ως Μακεδονία, αυτό είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα και είναι και εις βάρος της χώρας μας. Με τη λογική της καλής γειτονίας και της εξομάλυνσης των σχέσεων των χωρών και των λαών πρέπει να βρούμε μία αποδεκτή λύση που θα βοηθήσει και τη βαλκανική πολιτική. Το θέμα είναι ότι από τη μία πρέπει να καταλήξουμε σε μία συνολική, ολιστική λύση, όπως αναφέρει και το Υπουργείο Εξωτερικών, και από την άλλη να λάβουμε υπόψιν και θέματα σχετικά με τον αλυτρωτισμό, με το Σύνταγμα των Σκοπίων κλπ. Αυτό που επιδιώκει η Κυβέρνηση είναι να υπάρξει μια συνολική λύση και στο κομμάτι της ονομασίας μία ονομασία για όλες τις χρήσεις.
Πολλοί, κυρίως πολιτικές δυνάμεις και συμφέροντα, στοιχημάτιζαν στη γρήγορη πτώση της υφιστάμενης Κυβέρνησης, σε μια αριστερή παρένθεση ολίγων μηνών, πράγμα που δε συνέβη. Συνεχώς λένε ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει συνοχή, δεν συμφωνεί κλπ. Η συγκυβέρνηση αυτή και η συνεργασία των δύο κομμάτων βασίζεται σε ένα πρόγραμμα. Οι προγραμματικές θέσεις έχουν να κάνουν με την έξοδο από την οικονομική κρίση, κάτι που επιτυγχάνουμε σταδιακά και είμαστε βάσιμα αισιόδοξοι, και με θέματα διαφθοράς, διαπλοκής, όπου και σε αυτόν τον τομέα γίνονται σοβαρές κινήσεις. Στο θέμα μας, οι ΑΝΕΛ έχουν μία συγκεκριμένη θέση. Μην ξεχνάμε, όμως, και τις δηλώσεις του κ. Καμμένου περί εμπιστοσύνης στον κ. Κοτζιά και στην διαπραγμάτευση που κάνει. Έχει σημασία αυτό, με την έννοια ότι δεν θα υπάρξει ζήτημα σε σχέση με τη συγκυβέρνηση κι, επιπλέον, αυτό που επιδιώκεται είναι όλο και περισσότερες πολιτικές δυνάμεις, εντός και εκτός Κοινοβουλίου να δουν με σοβαρότητα το ζήτημα, χωρίς ακραίες, λαϊκίστικες και εθνικιστικές κραυγές. Χθες, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, όπου είμαι Πρόεδρος, δόθηκε η ευκαιρία να γίνει μία γενικότερη συζήτηση, πέρα από το θέμα της Επιτροπής (το ν/σ για τις περιοχές natura). Όπως έγινε και στην Ολομέλεια ακούσαμε ένα λόγο έντονα εθνικιστικό, βέβαια είχαμε και τα γεγονότα με τη Χρυσή Αυγή στο Κοινοβούλιο, όπου μάλιστα υπήρχε και ένα σχολείο. Είναι πολύ σημαντικά όλα αυτά για τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό.»     
Αναφερόμενη στο επερχόμενο συλλαλητήριο, η Χαρά Καφαντάρη τόνισε: «Καταρχάς, η Κυβέρνηση δεν φοβάται (μην εξελιχθεί σε αντικυβερνητικό). Είναι δημοκρατικό δικαίωμα κάθε πολίτη, κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Σέβομαι όσους έχουν γνήσια αισθήματα και ανησυχίες και είναι πολλοί αυτοί οι συμπολίτες μας. Αυτό, όμως, που είναι σημαντικό είναι ότι πρέπει σε μέγιστο βαθμό – και από τους διοργανωτές – να διασφαλιστεί μια να διαφυλαχτεί αυτό το γνήσιο και αυθόρμητο. Διότι, η εμπειρία μας και από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, όπου υπήρχε πολύς κόσμος με πατριωτικά αισθήματα, τα οποία τρέφουμε όλοι, έδειξε ότι αξιοποιήθηκε από ακραία εθνικιστικά στοιχεία. Και την Κυριακή, λοιπόν, πρέπει να διαφυλαχτεί αυτό. Πρέπει, όμως, να σημειώσω ότι και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, συγκεκριμένα από βουλευτίνα από τις Σέρρες, ακούσαμε δήλωση ότι θα γίνει αντικυβερνητική διαδήλωση. Όλα αυτά είναι ερωτηματικά. 
Η Κυβέρνηση κάνει εξωτερική πολιτική και σε ένα εθνικό θέμα όπως αυτό που συζητάμε, δεν χρειάζονται κραυγές, χρειάζονται χαμηλοί τόνοι γενικότερα. Ο ρόλος της διπλωματίας είναι μεγάλος και έχουμε στελέχη ικανά σε αυτόν τον τομέα. Η Κυβέρνηση αυτή ήρθε για να λύσει προβλήματα και τόλμησε και θέματα που τα είχαν κάτω από το χαλί να προσπαθήσει να τα επιλύσει, σε πολλούς τομείς, στην οικονομία κλπ. Έτσι και τώρα, στο συγκεκριμένο θέμα της FYROM, θα το λύσει, χωρίς άγχος, μέσα από τη διπλωματική οδό, αξιοποιώντας τον διεθνή περίγυρο και με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, το συμφέρον των Βαλκανίων, όπου θέλουμε και μπορούμε να παίξουμε έναν κεντρικό ρόλο και η Θεσσαλονίκη να γίνει «πρωτεύουσα» εμπορική, διαμετακομιστική, στον ενεργειακό τομέα κλπ. όλων των Βαλκανίων. Και όλα αυτά με σχέσεις καλής γειτονίας, επιλύοντας όποιες διαφωνίες και με γνώμονα το κοινό συμφέρον, τη συνανάπτυξη των Βαλκανίων αλλά και των λαών κυρίως».    
Τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα της εξόδου από τα μνημόνια: «Ποτέ δεν είπαμε ότι το Σεπτέμβρη θα είναι παράδεισος. Απλώς, τελειώνει το πρόγραμμα, θα βγούμε από τα μνημονιακά προγράμματα, επιδιώκουμε την καθαρή έξοδο, χωρίς πιστωτική γραμμή κλπ., προσπαθούμε να δημιουργήσουμε αυτό το «μαξιλαράκι», που λέμε, κάποιων δισεκατομμυρίων. Από εκεί και πέρα, δεν θα είμαστε μεν υπό επιτροπεία, αλλά υπό επιτήρηση και εποπτεία θα είμαστε. Θα έχουμε περισσότερους βαθμούς ελευθερίας, να ασκήσουμε δική μας πολιτική. Η χώρα μας τηρεί ό,τι δεσμεύσεις έχει και αυτό αναγνωρίζεται και είναι και ένας λόγος – αν θέλετε – που θα βγούμε γρηγορότερα από τα μνημόνια. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι και χώρες που βγήκαν, η Ισπανία, η Ιρλανδία, έχουν κάποιους όρους τους οποίους πρέπει να τηρούν. Αυτό θα συμβεί κι εδώ. Αλλά, οι βαθμοί ελευθερίας δεν είναι μικρό πράγμα. Δεν θα μας υποβάλουν τα πάντα. Αλλά, τους στόχους, τα πλεονάσματα, αυτά που έχουν υπογραφεί, θα τηρούνται. Αλλιώς κινείσαι όταν είσαι υπό επιτήρηση, εκτός μνημονίως και αλλιώς όταν σου υποβάλλουν την κάθε σου κίνηση».


https://youtu.be/XczdiUlt1ww