Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Στον αέρα η πρώτη κατοικία και νομοθέτηση για τη μη υποβολή πόθεν έσχες της διοίκησης του ΤΧΣ κατ’ εντολή των δανειστών»


Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Στον αέρα η πρώτη κατοικία και νομοθέτηση για τη μη υποβολή πόθεν έσχες της διοίκησης του ΤΧΣ κατ’ εντολή των δανειστών»



Το ηχητικό της συνέντευξης: https://youtu.be/AW5NEai1irY
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, τόνισε μεταξύ άλλων:

Για την παραίτηση Ζουράρι
Έπρεπε να είχε αποπεμφθεί από χθες, δεν το έπραξε αυτό η κυβέρνηση, βλέπω ότι παραιτήθηκε, αλλά με έναν απροκάλυπτο κυνισμό εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Τσίπρας λέει ότι θα το αποφασίσει μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
Όσα είπε ο κ. Ζουράρις για τις αθλητικές ομάδες τα έχουνε πει πάρα πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ, με χειρότερο τρόπο, για τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Υπάρχει θέμα που πρέπει να λυθεί με την αποπομπή του κ. Ζουράρι, ταυτοχρόνως όμως δεν μπορεί η κυβέρνηση να αντιδρά μόνο όταν το ζητά η εκκλησία, περίπτωση Φίλη ή οι ομάδες. Στην πολιτική αντιπαράθεση πρέπει επιτέλους να επιστρέψει η κοινή λογική και ένας τρόπος αντιπαράθεσης όχι διχαστικός. Τι διαφορά έχει ο λόγος του κ. Πολάκη; Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό, απλώς αναγκάζεται σε ορισμένες περιπτώσεις να αντιμετωπίσει ανάλογα θέματα και μάλιστα με τον απροκάλυπτο κυνισμό για απόφαση μετά την ψήφιση.
Για το «Μακεδονικό»
Υπάρχει θέμα γενικότερο με τους ΑΝΕΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εγκλωβισμένος σε ένα ακροδεξιό σχήμα, σύμφωνα και με τον κ. Γιούγκερ, στο οποίο όλα αυτά παρουσιάζονται το ένα μετά το άλλο, διότι αυτές είναι οι απόψεις τους.
Και στο «Μακεδονικό», θέμα που ταλανίζει την χώρα μας για πολλά χρόνια, βλέπουμε ότι δεν κυριαρχεί η κοινή λογική, δηλαδή να είμαστε μακριά από συλλαλητήρια, μακριά από δημοψηφίσματα που έχουν ταλαιπωρήσει τη χώρα και δείχνουμε ότι δεν μάθαμε τίποτα.
Να υπάρξει μια σύνθετη ονομασία για χρήση έναντι όλων, να υπάρξει μια λύση στο θέμα αυτό και να μην υπάρχουν νέοι «Μακεδονομάχοι», όπως βλέπουμε καθημερινά, τόσο στην κυβέρνηση τον κ. Καμμένο όσο και στην αντιπολίτευση τον κ. Λεβέντη. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.
Το ρεύμα στην κοινωνία που λέτε εναντίον της λύσης είναι υποτιθέμενο. Όχι γιατί δεν υπάρχει, αλλά γιατί οι πολιτικές ηγεσίες είναι για να καθοδηγούν και να “φτιάχνουν” το ρεύμα, για να μπορούν να βάζουν μπροστά μακροπρόθεσμους στόχους και στο τέλος η πλειοψηφία της κοινωνίας να τους λέει ότι είχατε δίκιο.
Όταν δεν το πράττουν αυτό, οι πολιτικές ηγεσίες είναι κατώτερες των περιστάσεων, όπως ήταν και η ΝΔ παλαιότερα, τότε που υπήρξε η ευκαιρία, το 1992, να λυθεί το θέμα. Και τώρα υπάρχει μια ευκαιρία, αν βέβαια δεν κάνει πίσω η πλευρά των Σκοπίων. 
Οι αντιφάσεις και τα αδιέξοδα της κυβέρνησης είναι προφανή. Πολλές φορές οδηγούν την κυβέρνηση να μην φέρνει λύση στα προβλήματα. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο σοβαρό. Σε πολλά ζητήματα, είτε δικαιωμάτων είτε εθνικών θεμάτων, λόγω ακριβώς αυτής της αντίφασης, των αδιεξόδων της συγκυβέρνησης, που είναι μια απροκάλυπτα κυνική συγκυβέρνηση, χωρίς καμία προγραμματική συμφωνία, πολλές φορές δεν φτάνουμε στη λύση και κάνει πίσω ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.
Έχουμε μια κυβέρνηση που δεν έχει αρχή, μέση, τέλος, δεν έχει πρόγραμμα το οποίο τηρεί και έχει τις ευθύνες της.
Από την άλλη, υπάρχει η στάση εθνικής ευθύνης, η οποία πρέπει να καθορίζει τη στάση όλων μας. Η στάση αυτή λέει ότι η σύνθετη ονομασία για χρήση έναντι όλων είναι μια θέση αρχής και δεν εξαρτάται ένα τέτοιο σοβαρό θέμα, που ταλανίζει για δεκαετίες τη χώρα, από τη στάση κανενός.
Δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόταση και λύση για όνομα, αλλά εφόσον ρωτάτε σας λέω ότι αυτή είναι η δική μου θέση για σύνθετη ονομασία με χρήση έναντι όλων εδώ και χρόνια. Απλώς εντοπίζω το τρομερό πρόβλημα στην διακυβέρνηση της χώρας, όταν ο Υπουργός Άμυνας και ο Υπουργός Εξωτερικών λένε διαφορετικά πράγματα για ένα τέτοιο μείζον θέμα.
Η εθνικά υπεύθυνη στάση έχει καθοριστεί καθ΄ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας 2000, ώστε σε περίπτωση που υπάρχει ευκαιρία να μην υπάρξουν ξανά τα αδιέξοδα της δεκαετίας του 1992. Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Κάθε καθυστέρηση που υπάρχει, όπως στο Κυπριακό, έτσι και στο Μακεδονικό, έχει αποδειχθεί ότι είναι σε βάρος της ίδιας της χώρας.

Για το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης
Είναι μια αδιέξοδη κυβέρνηση που δεν προσπάθησε ποτέ να αλλάξει ουσιαστικά τις πολιτικές της προς μια προοδευτική κατεύθυνση.
Παράδειγμα το πολυνομοσχέδιο. Αντί για βιώσιμη ανάπτυξη, τους ενδιαφέρουν μόνο τα καζίνο.
Στους πλειστηριασμούς δεν προστατεύεται ρητά η πρώτη κατοικία για χρέη στο δημόσιο, από 1η Μαΐου. Μείζον θέμα.
Επίσης για τα χρέη στις τράπεζες δεν δεσμεύτηκε ο κ. Τσακαλώτος ότι θα διαπραγματευτεί για την επέκταση και μετά το 2018 της προστασίας της πρώτης κατοικίας, του νόμου Κατσέλη. Μου απάντησε στη Βουλή ότι θα το δούμε το θέμα, δεν δεσμεύεται καν. Εκτιμώ ότι το έχει χάσει στην διαπραγμάτευση.
Σήμερα νομοθετούν εξαίρεση για τα μέλη της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την υποβολή πόθεν έσχες, με νομοθετική βελτίωση. Όταν δημιούργησαν τέτοια φασαρία με τα πόθεν έσχες των δικαστών, και βεβαίως όλοι πρέπει να υποβάλλουν πόθεν έσχες, δεν είναι δυνατόν την ίδια ώρα να δέχονται κάτι τέτοιο κατευθείαν επειδή τους το ζητάνε οι δανειστές χωρίς να το διαπραγματεύονται καθόλου και να το φέρνουν με τέτοιο πονηρό τρόπο στη Βουλή, την Παρασκευή το βράδυ, λες και δεν θα το αντιληφθούμε, επειδή το νομοσχέδιο είναι 1.500 σελίδες. Είναι απαράδεκτοι.

15/1/2018