Hellenic Cypriot Press Agency

Hellenic Cypriot Press Agency www.vouli.net από το 1980

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Χαρά Καφαντάρη: Στα εθνικά θέματα δεν χωρούν μικροπολιτικές και μικροκομματισμοί

Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β’ Αθήνας και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, στην εκπομπή της ΕΡΤ, «Μαζί το Σαββατοκύριακο», με τον Γιάννη Σκάλκο και την Ευρυδίκη Χάντζιου, ανέφερε: «Το θέμα των Σκοπίων είναι ένα σοβαρό ζήτημα, το οποίο βέβαια δεν είναι δημιούργημα της Κυβέρνησής μας, το κληρονομήσαμε κι αυτό. Τότε που μπορούσε κάπως να λυθεί, όπως θυμάστε, έπεσε η κυβέρνηση της ΝΔ. Η Κυβέρνηση έχει τις δικές της διαδικασίες, εσωτερικές διεργασίες, μέσω των οποίων θα καταλήξει σε μια συγκεκριμένη και ενιαία πρόταση, την οποία θα φέρει στο Κοινοβούλιο. Η θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αναφέρεται σε μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αυτό που θέλω να τονίσω, είναι ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως αυτό, δεν μπορεί να είναι πεδίο μικροκομματισμού και πολιτικής αντιπαράθεσης. Πρέπει να υπάρχει μία εθνική θέση γιατί, πραγματικά, πρόκειται για ένα εθνικό θέμα. Δεν είναι, δηλαδή, σοβαρή η θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ότι αν δεν έχει ενιαία θέση η Κυβέρνηση, θα καταψηφίσουν κλπ. Ας ξεκαθαρίσει κι αυτό το κόμμα ποια είναι η άποψή του. Γιατί σε εθνικά ζητήματα κάθε σοβαρός πολιτικός σχηματισμός έχει μία πρόταση, μία θέση και την ακολουθεί. Δεν κάνει μικροπολιτική, όπως γίνεται τόσο καιρό, για να αναδειχθεί ότι δήθεν υπάρχει διάσταση στο εσωτερικό της Κυβέρνησης, ότι δεν τα βρίσκουν οι εταίροι, ότι υπάρχουν προβλήματα κλπ., ζητώντας εκλογές χωρίς να προβάλλει μία συγκεκριμένη, δική του πρόταση. Είναι εθνικό ζήτημα και οι συνθήκες είναι ευνοϊκές γιατί έχουμε αλλαγή θέσης, μία πιο διαλλακτική κατάσταση από τη γείτονα χώρα. Δημιουργούνται, δηλαδή, οι προϋποθέσεις να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος και να βρεθεί μια λύση σε αυτό το ζήτημα, το οποίο έπρεπε από χρόνια να έχει λυθεί.
Γενικά, η ΝΔ δεν έχει θέσεις ή όποιες θέσεις έχει, αναφέρονται με στόχο να πέσει αυτή η Κυβέρνηση, για την οποία νόμιζαν ότι θα ήταν μια αριστερή παρένθεση των 6 μηνών και τώρα κλείνουμε 3 χρόνια και θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια τον Αύγουστο.
Όπως είχαμε δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό, το Σεπτέμβρη του 2015, να βγάλουμε τη χώρα από το φαύλο κύκλο των μνημονίων, φαίνεται ότι τον Αύγουστο θα βγούμε από αυτές τις συμφωνίες. Δεν πανηγυρίζουμε, ούτε λέμε ότι το Σεπτέμβριο τα πράγματα θα είναι παραδεισένια. Τα προβλήματα θα υπάρχουν. Η χώρα μας έχει κάποιες δεσμεύσεις, τις οποίες θα τηρεί, όπως τις τηρεί και μέχρι σήμερα. Από εκεί και πέρα βέβαια, άλλο εποπτεία, άλλο επιτροπεία. Υπάρχει διαφορά. Δεν πρέπει, όμως, να υποτιμούμε την πορεία των ελληνικών ομολόγων, τις αποδόσεις τους, το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει. Αυτό δείχνει ότι σταδιακά η χώρα μας επανέρχεται. Το ζητούμενο, λοιπόν, και βέβαια αυτό που προσπαθεί να κάνει η Κυβέρνηση, είναι να έχουμε μία αυτοδύναμη έξοδο, να μπορεί έπειτα η χώρα μας να δανείζεται υπό συνθήκες κανονικότητας, να προχωρήσει η ανάπτυξη, μία σημαντική προϋπόθεση, να γίνουν επενδύσεις και να μπορέσουμε, όπως κι άλλες χώρες που βγήκαν από αντίστοιχες συμφωνίες, να πορευόμαστε ισότιμα και κανονικά. Βέβαια, υπάρχουν ακόμη δεσμεύσεις, όπως η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, η Γ’ Αξιολόγηση κλείνει το Γενάρη και τεχνικά. Μετά από αυτό πρέπει να αρχίσει μια συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, υπάρχει δηλαδή ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Το καθοριστικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν θέλουμε να βγούμε από τα μνημόνια. Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για αυτό, που σημαίνει ότι έχει βούληση και όλες οι προσπάθειες, οι οποίες γίνονται είναι προς αυτήν την κατεύθυνση. Είχαμε υπερπλεονάσματα, τηρώντας αυτά για τα οποία είχαμε δεσμευτεί, και αυτά που περίσσεψαν τα δώσαμε στον κόσμο (κοινωνικό μέρισμα, ρυθμίσεις σχετικά με τα τιμολόγια της ΔΕΗ, τους νέους ανέργους). Δηλαδή, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τα αδύναμα στρώματα. Ωστόσο, μετά το 2018-2019, μετά την έξοδό μας, υπάρχει δυνατότητα, όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, να επαναδιαπραγματευτούμε για κάποια ζητήματα. Κι όλα αυτά έχουν να κάνουν με την πορεία της οικονομίας, το αναπτυξιακό κομμάτι, δηλαδή, τις επενδύσεις. Ήδη βλέπουμε ότι έχουν γίνει βήματα, αν και έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Έχουμε τα ζητήματα που δεν πρέπει να υποτιμούμε, όπως την ανεργία, που είναι το βασικότερο θέμα. Γιατί μπορεί οι άνεργοι να έπεσαν κάτω από το 1 εκατομμύριο, αλλά και πάλι είναι πάρα πολλοί. Πρέπει κάποια πράγματα να γίνονται και εκεί στοχεύουμε. Ακόμη και το κομμάτι της ανάπτυξης έχει να κάνει και με το πώς αξιοποιούνται και οι ευρωπαϊκοί πόροι. Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας είναι πρώτη στην απορροφησιμότητα των ΕΣΠΑ. Οι χρηματοδοτήσεις κατευθύνονται σε συγκεκριμένους τομείς. Ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο. Από εκεί κρίνεται το πώς θα βγούμε και πώς θα πορευτούμε μετά το Σεπτέμβριο του 2018.
Ο καινούριος χρόνος θα είναι καλύτερος. Ας μην προκαταβάλλουμε τον κόσμο αρνητικά. Υπάρχει η αισιοδοξία της βούλησης. Γιατί τώρα έχουμε και κάποια στοιχεία και σε διεθνές οικονομικό επίπεδο που δείχνουν ότι η χώρα μας πάει σε έναν καλύτερο δρόμο. Και αυτό θα το παλέψουμε και θα το προσπαθήσουμε με τον ελληνικό λαό μαζί».



https://youtu.be/zI1g-45q4hs