Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ, ΟΧΙ ΤΟΥΣ «ΜΠΑΤΑΞΗΔΕΣ»

ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ, ΟΧΙ ΤΟΥΣ «ΜΠΑΤΑΞΗΔΕΣ»

Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, στην εκπομπή της ΕΡΤ «Πρώτη Είδηση», με το Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη Μαίρη Πολλάλη, ανέφερε: «Το κύριο σημείο της χθεσινής συνάντησης του Πρωθυπουργού με τους τραπεζίτες ήταν ότι πρέπει να αποκαθίσταται η αλήθεια, σε σχέση  με τα θέματα των δανείων και των πλειστηριασμών, διότι το θέμα της ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων είναι πολύ σημαντικό και για το τραπεζικό σύστημα. Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν πολλά «fake news», σχετικά με την προστασία α’ κατοικίας και δημιουργείται ένα κλίμα, σκόπιμα, από την πλευρά της Αντιπολίτευσης. Διότι ισχύουν νομοθετικά εργαλεία, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας: Νομός Κατσέλη -  Σταθάκη, με ένταξη μέχρι το τέλος του 2018, ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τους επαγγελματίες, ο κώδικας δεοντολογίας των τράπεζων. Δηλαδή, το μεγαλύτερο κομμάτι της πρώτης κατοικίας, πάνω από 70 %, ουσιαστικά καλύπτεται. Όμως, υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση.  Όπως είπε κι ο Πρωθυπουργός, πρέπει να αποκαθίσταται η αλήθεια και οφείλουν και οι τραπεζίτες να συμβάλλουν σε αυτό, διότι παίζει ρόλο και για τις ίδιες τις τράπεζες – είναι, αν θέλετε, και μία δυσφήμηση για το τραπεζικό σύστημα – και από την άλλη μεριά τους κάλεσε να βγάλουν από τα συρτάρια τους όλα τα δάνεια των «μπαταξήδων», που επιδοτήθηκαν, τα έβγαλαν στο εξωτερικό κλπ.
Αυτήν τη στιγμή, η πρώτη λαϊκή κατοικία προστατεύεται. Από κει και πέρα οι τράπεζες, για να εξυγιάνουν και τα χαρτοφυλάκια τους, σαφώς πρέπει και για το ίδιο το καλό του τραπεζικού συστήματος να δουν τα μεγάλα δάνεια, αυτά τα οποία δεν τα ακουμπήσαν μέχρι τώρα και έχουν κοκκινήσει. Μέχρι τώρα, λοιπόν, δεν είχαμε περίπτωση πρώτης λαϊκής κατοικίας που να έχει πλειστηριαστεί, και όσες διαδικασίες έχουν γίνει – σε σχέση με τις τράπεζες όχι με το δημόσιο – αφορούν μεγάλες ακίνητες περιουσίες και μεγάλες αντικειμενικής αξίας.»
Η Χαρά Καφαντάρη αναφέρθηκε ακόμη σε  νομοθετική ρύθμιση που έρχεται σε σχέση με τους επαγγελματίες και τα δάνεια τους προς την Εφορία και το Δημόσιο, για τη ρύθμιση με τις 120 δόσεις, ζητήματα πολύ σημαντικά για τον επαγγελματικό και τον επιχειρηματικό κόσμο.
Επίσης, επεσήμανε το εξής: «Ακούστηκε η άποψη ότι επί ΝΔ δεν έγινε κανένας πλειστηριασμός. Δεν πρέπει να βλέπουμε οριζόντια τα πράγματα. Το πρόβλημα των Κόκκινων Δανείων δεν τόλμησε να το αγγίξει η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Το «κανένας πλειστηριασμός» δεν είναι σωστό όταν αφορά σε σπίτια με βίλες επιχειρηματιών που πήραν δάνεια κλπ. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει το εξής θέμα: οι τράπεζες να παρέχουν ρευστότητα στην αγορά. Είναι, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, μοχλός σταθεροποίησης της οικονομίας αυτός. Έτσι, πρέπει να γίνουν κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, των μεγάλων δανείων. Από εκεί και πέρα η προστασία της πρώτης μοναδικής κατοικίας είναι κάτι που το λέγαμε και εξακολουθούμε να λέμε και σήμερα. Άλλωστε, ο διευρυμένος νόμος Σταθάκη βάζει και κάποια κριτήρια (εισόδημα, αντικειμενική αξία, διαβίωση κλπ.), με τα οποία βγάζει απέξω κάποιους στρατηγικούς κακοπληρώτες. Η λαϊκή κατοικία και η πρώτη κατοικία του απλού ανθρώπου μας ενδιαφέρει και αυτό προσπαθούμε να διασφαλίσουμε με τα εργαλεία που προανέφερα.»