Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Χατζησωκράτη

Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Χατζησωκράτη στον ρ/σ ΣΚΑΙ «Δεν ήταν και η ευτυχέστερη η απόφαση της ΔΗΜΑΡ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας»

__________________________________________________________________________________
Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης μέλος της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου  της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μίλησε  στον ΣΚΑΪ 100,3 και στον δημοσιογράφο  Τάκη Χατζή, όπου μεταξύ άλλων τόνισε:
Για Προυπολογισμό 2018 και υπερπλεόνασμα
Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ποτέ  ότι το κυνήγι του υπερπλεονάσματος θα γίνονταν ο μοναδικός κεντρικός  πολιτικός και οικονομικός στόχος της κυβέρνησης. Αυτοσκοπός, στον οποίο υποτάσσονται τα βασικά μεγέθη του Τακτικού προύπολογισμού.
 Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μέσα στα τρία χρόνια, 2016-17 και 2018, θα υπερφορολογούσαν και  θα συμπίεζαν κοινωνικές δαπάνες ώστε να έχουν πάρα πάνω 7,5 δις ευρώ(!) από  όσο έλεγαν οι προβλέψεις και οι υποχρεώσεις του Μνημονίου! Και επαίρονται μάλιστα ότι «εμείς βγάζουμε πλεονάσματα τρομακτικά». 
Γίνονται τελικά  οι καλύτεροι «πελάτες» του Σόιμπλε, όταν αυτός υποστηρίζει ότι το Πρόγραμμα εξελίσσεται καλώς και δεν χρειάζονται περικοπές του χρέους μια και οι ΄Έλληνες μπορούν όχι μόνο πλεονάσματα αλλά και υπερπλεονάσματα να διασφαλίζουν! Παρόλα όμως αυτά το κύριο μέλημα της κυβέρνησης  είναι να μπορούν κάθε τέλος του χρόνου, επί τρεις μήνες να γίνεται η δημόσια  συζήτηση στο  που θα διατεθούν τα πλεονάσματα και ποιοι θα είναι οι πελάτες που θα πάρουν το όποιο κοινωνικό μέρισμα.
Τρικομματική και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Φύγαμε από την τρικομματική κυβέρνηση για το «μαύρο» στην ΕΡΤ. Υπήρξε για μας μείζον θέμα δημοκρατίας. Δεν μπορούσαμε να το αποδεχθούμε. Άλλο τα οικονομικά μέτρα που ήταν επώδυνα , αλλά είχαν και το στοιχείο του καταναγκασμού.
Σε ότι αφορά  το ζήτημα της εκλογής ΠτΔ, οφείλω να υπενθυμίσω ότι ως μειοψηφία της ΔΗΜΑΡ για το θέμα αυτό, είχαμε καταθέσει πρόταση , που υιοθετήθηκε και από άλλους ανεξάρτητους βουλευτές, για εκλογή ΠτΔ τον Μάιο του 2015, με προηγούμενη έναρξη της διαδικασίας Αναθεώρησης του Συντάγματος και εκλογές αρχές Ιουλίου  2015.  Αυτή δεν έγινε αποδεκτή ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Την ιστορία δεν την γράφεις με τα «αν».
Εκ των υστέρων οφείλω να πω ότι: Δεν ήταν και η ευτυχέστερη απόφαση αυτή που πήραμε ως κόμμα.
Αναγνωρίζω ότι η ΔΗΜΑΡ, με πρόεδρο τον Φ. Κουβέλη,είχε και τα επίχειρα της στάσης μας στις εκλογές που ακολούθησαν. Ευτυχώς ο ελληνικός λαός μας έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία να παίξουμε το  ρόλο μας με τη συγκρότηση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
  18/12/2017