Hellenic Cypriot Press Agency

Hellenic Cypriot Press Agency www.vouli.net από το 1980

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Το ΚΚΕ, στο πλευρό της εργατικής τάξης των χωρών της περιοχής μας

Το ΚΚΕ, στο πλευρό της εργατικής τάξης των χωρών της περιοχής μας


«Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό της εργατικής τάξης των χωρών της περιοχής μας, εκφράζει τη διεθνιστική του αλληλεγγύη και στηρίζει την πάλη των λαών ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, την επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων», ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου, που πραγματοποιήθηκε στον Περισσό.
Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην υποστηριζόμενη από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ισχυρές ευρωπαϊκές καπιταλιστικές χώρες επιθετικότητα του Ισραήλ, τονίζοντας ότι ο παλαιστινιακός λαός έχει δικαίωμα να ζει στην δική του πατρίδα σε ανεξάρτητο, κυρίαρχο και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, με αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από όλα τα κατεχόμενα εδάφη του 1967 συμπεριλαμβανομένων των υψωμάτων του Γκολάν και της περιοχής Σεμπάα του Νότιου Λιβάνου, παύση των εποικισμών και αποχώρηση των εποίκων που έχουν εγκατασταθεί πέρα από τα σύνορα του 1967, απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και επιστροφή των προσφύγων.
Επέκρινε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την στρατιωτική και πολιτικο-οικονομική συνεργασίας με το Ισραήλ, και καταδίκασε την πολιτική της ΕΕ που αναβαθμίζει τις σχέσεις της με το ισραηλινό κράτος. Προσέθεσε δε ότι το ΚΚΕ απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να ακυρώσει τις πολιτικο-στρατιωτικές συμφωνίες με το Ισραήλ και να αναγνωρίσει άμεσα το παλαιστινιακό κράτος στη βάση της απόφασης της ελληνικής Βουλής το Δεκέμβρη του 2015.
Εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον κυπριακό λαό τονίζοντας ότι «οι Έλληνες κομμουνιστές καταδικάζουν κάθε διχοτομικό σχέδιο που οδηγεί σε δύο κράτη». «Η δύναμη βρίσκεται στην οργάνωση της λαϊκής πάλης και στο συντονισμό της δράσης των εργαζομένων της Κύπρου, της Ελλάδας, της Τουρκίας, των εργαζομένων της περιοχής μας, κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και επεμβάσεων, ενισχύοντας τη διεθνιστική δράση ενάντια στον εθνικισμό που δηλητηριάζει τους λαούς» είπε ο κ. Κουτσούμπας προσθέτοντας πως «υποστηρίζουμε τη λύση για Κύπρο ανεξάρτητη, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, δηλαδή για έναν κράτος χωρίς κατοχικά στρατεύματα, ξένες στρατιωτικές δυνάμεις και βάσεις, χωρίς εγγυητές και προστάτες, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, με κυρίαρχο το λαό της».
Αναφέρθηκε, ακόμη, στη διεθνιστική αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον Συριακό λαό και εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος σε «σχεδιασμούς που περιλαμβάνουν τις "ζώνες ασφαλείας" και το διαμελισμό της χώρας».
Εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ για την ένταση της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και την αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων και της Συνθήκης της Λωζάνης από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν. «Αντιπαλεύουμε τα σχέδια που προωθούν οι αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας με κοινό παρανομαστή την εκμετάλλευση των εργαζομένων και σημειώνουμε πως οι διακρατικές σχέσεις είναι στην υπηρεσία των συμφερόντων των μονοπωλίων των δύο χωρών οι οποίες εκτός των άλλων είναι μέλη του ΝΑΤΟ και συμμετέχουν στην υλοποίηση της στρατηγικής του», προσέθεσε και σημείωσε: «Στις συνθήκες αυτές δίνουμε βάρος στην καλλιέργεια της φιλίας των δύο λαών μέσα από την πολύτιμη προσπάθεια της κοινής δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας που έχουν κατακτήσει ένα υψηλό επίπεδο συνεργασίας».
Αναφέρθηκε στις επικίνδυνες απειλές των ΗΠΑ και του Προέδρου Τράμπ απέναντι στο Ιράν σημειώνοντας επίσης την εναντίωση του ΚΚΕ στην επέμβαση της Σ. Αραβίας στην Υεμένη, καθώς και την ανησυχία του κόμματος για το διαφαινόμενο εν εξελίξει σχέδιο επέμβασης της Σ. Αραβίας στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου.
Έκανε λόγο για όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων τόσο στην περιοχή όσο και γενικότερα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη «όπου ο ανταγωνισμός ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία έχει χτυπήσει κόκκινο» και σε σύνδεση με τον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας στην Ασία και τον Ειρηνικό, εκτιμώντας ως υπαρκτό τον κίνδυνο πολεμικής ανάφλεξης και στην Κορεατική Χερσόνησο.
Αναφέρθηκε στον επικίνδυνο χαρακτήρα του ΝΑΤΟ προσθέτοντας ότι η Μόνιμη ΝΑΤΟϊκή Ναυτική Δύναμη, που βρίσκεται στο Αιγαίο και με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, «είναι μέρος της γενικότερης στρατιωτικής κινητοποίησης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία στο φόντο των πολεμικών επιχειρήσεων στην Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη στα πλαίσια των ευρωατλαντικών στοχεύσεων στην περιοχή».
Είπε ότι η «λεγόμενη "αριστερή" κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το εθνικιστικό κόμμα ΑΝΕΛ συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων, και ταυτόχρονα «διακρίνεται ιδιαίτερα για την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, πολέμους και επεμβάσεις», ενώ αναφέρθηκε και στις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στη συνάντηση του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τράμπ καθώς και στην επιχείρηση εκ μέρους του πρωθυπουργού αποενοχοποίησης του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.
Κάλεσε σε αγώνα εναντίον των ιμπεριαλιστικών πολέμων, και σε ισχυρό μέτωπο κατά της αλλαγής συνόρων, σε συντονισμό της πάλης εναντίον του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, στην απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών βάσεων από τις χώρες της περιοχής, σε επιστροφή των στρατιωτικών τους δυνάμεων από τις αποστολές στο εξωτερικό, σε ενίσχυση του αγώνα για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων και σε ανάληψη πρωτοβουλιών αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της στάσης των κομμουνιστών απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους είπε ότι «η πάλη για την υπεράσπιση των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, είναι αναπόσπαστη από την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου». «Στην απόφαση του 19ου συνεδρίου του κόμματος μας που εγκρίθηκε και το πρόγραμμα του αναφέρεται πως "Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε μορφή κι αν πάρει η συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, το ΚΚΕ πρέπει να είναι έτοιμο να ηγηθεί στην αυτοτελή οργάνωση της εργατικής - λαϊκής αντίστασης, ώστε αυτή να συνδεθεί με την πάλη για την ήττα της αστικής τάξης, τόσο της εγχώριας όσο και της ξένης ως εισβολέα... "», είπε ο κ. Κουτσούμπας.
Υπογραμμίζοντας ότι «σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να συναντηθούν τα αντίθετα συμφέροντα δύο αντίπαλων τάξεων» σημείωσε ότι αυτό αφορά και τα ζητήματα της αυτοδιάθεσης και των σχετικών δημοψηφισμάτων -Καταλωνία, Ιρακινό Κουρδιστάν, κινητικότητα στην Β. Ιταλία-, προσθέτοντας την καταδίκη εκ μέρους του ΚΚΕ και της καταστολής κατά των εργαζομένων και της ενίσχυσης εθνικιστικών διχαστικών λογικών. Προσέθεσε ότι οι ταξικές αντιθέσεις και η ταξική εκμετάλλευση θα παραμείνει ως χαρακτηριστικό τους όσο μένει στο απυρόβλητο η εξουσία του κεφαλαίου και ανέφερε ότι «η ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής πάλης, της πάλης για το σοσιαλισμό είναι ο μόνος δρόμος που αντιστοιχεί στα συμφέροντα των εργαζομένων και αντιμετωπίζει τις πολιτικές που διαιρούν τους λαούς».
Είπε ότι η εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών από τα μονοπώλια όχι μόνο δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα στους εργαζόμενους αλλά η διαμάχη για αυτές οδηγεί σε συγκρούσεις ακόμα και σε πολέμους με θύματα τους λαούς, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους άξονες, όπως εκείνους μεταξύ Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ ή Αιγύπτου που υπηρετούν τα σχέδια και τα συμφέροντα των αστικών τάξεων.
«Ο δικός μας άξονας αφορά τη συνεργασία και την πολιτική πάλη των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων, τη συνεργασία της εργατικής τάξης, των λαών στον αγώνα που στρέφεται κατά του πραγματικού αντιπάλου, της εξουσίας του κεφαλαίου» υπογράμμισε.
Ο κ. Κουτσούμπας ολοκλήρωσε την ομιλία του με αναφορά στα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, τονίζοντας ότι «η αντεπανάσταση και οι δυσκολίες που τη συνοδεύουν δεν μας κλονίζουν, η επαναστατική πάλη συνεχίζεται, η εποχή μας είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Η σαπίλα του εκμεταλλευτικού συστήματος και οι αξεπέραστες αντιθέσεις του τονίζουν πως ο σοσιαλισμός είναι πιο αναγκαίος και επίκαιρος».