Hellenic Cypriot Press Agency

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ
ΣΤΟΝ Τ/Σ “Ε” ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟ



Να ξεκινήσω από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και για να ζεστάνω την κουβέντα στο μενού ακούμε ότι υπάρχει και η Σούδα, εκτός των άλλων, θα γίνει κουβέντα και γι’ αυτό το θέμα. Η θέση σας γνωστή είναι, αλλά θα θέλαμε να μας την αναλύσετε.
Οπωσδήποτε και η Σούδα και τα ενεργειακά είναι στην ατζέντα, είναι στις προτεραιότητες της αμερικανικής πολιτικής, εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Γιατί κ. Ευαγγελάτε, έχουν βγει μεγάλα μαχαίρια εδώ στην περιοχή. Και η Ελλάδα ακριβώς επειδή βρίσκεται σε μια σημαντική γεωστρατηγική θέση έχουν πέσει πάνω της ισχυρές δυνάμεις για τα δικά τους, όμως, συμφέροντα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα ενδιαφέρονται πάρα πολύ να βρεθούν εδώ για τα συμφέροντά τους και στην ενέργεια και στις υποδομές και στις στρατιωτικές βάσεις, όπως η Σούδα ή και άλλες, γιατί βρίσκονται πάνω στο “δρόμο του μεταξιού” της Κίνας, στην περιοχή που επίσης έχουν τεράστια συμφέροντα για τη διείσδυση στην ΕΕ. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν ένα σύμμαχό τους στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, όπως και της Ελλάδας, την Τουρκία να σφιχταγκαλιάζεται περισσότερο με τη Ρωσία, η οποία είναι επίσης μια ισχυρή δύναμη, που έχει τα δικά της συμφέροντα και για τους δρόμους μεταφοράς πετρελαίου, αγωγών κλπ, εδώ στην ευρύτερη περιοχή και στην Μεσόγειο. Και βεβαίως οι ΗΠΑ έχουν μεγάλες αντιθέσεις με την ίδια την ΕΕ και με ξεχωριστές οπωσδήποτε χώρες, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, οι οποίες κι αυτές έχουν συμφέροντα εδώ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η σχέση Τραμπ – Μέρκελ δεν περιγράφεται ως καλή.
Ναι, όμως σε αυτά τα πλαίσια αυτών των οξυμμένων ανταγωνισμών και αντιθέσεων, η εμπλοκή της Ελλάδας και οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα, όπως και όλες οι ενέργειες εκεί στις ΗΠΑ, δεν αναβαθμίζουν ουσιαστικά γεωστρατηγικά τη χώρα στην περιοχή, την εμπλέκουν - αυτή είναι η άποψή μας - ακόμη περισσότερο σε αυτό το παιχνίδι των ανταγωνισμών, των επεμβάσεων και δυστυχώς των πολέμων. Γιατί έχουμε μια κατάσταση την οποία η ίδια η κυβέρνηση, όλοι διεθνώς αναγνωρίζουν, ότι είμαστε σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή και δεν υπάρχει φως στο τούνελ.

Θα βοηθούσε τη χώρα σε αυτή τη φάση να πει ότι φεύγει από το ΝΑΤΟ; Το λέω και σας ρωτώ πια και με βάση τη συγκυρία, γιατί η θέση σας είναι γνωστή και αν μη τι άλλο έχετε κουραστεί να ακούτε από εμάς τους δημοσιογράφους για τη συνέπεια του ΚΚΕ. Δε θα το επαναλάβω, γιατί το ξέρουμε όλοι. Αλλά σαν εκτίμηση θα μπορούσε η Ελλάδα σήμερα, θα έπρεπε, θα τη βοηθούσε, θα τη βόλευε να πει «έξω οι βάσεις, μακριά από τους Αμερικάνους» και μετά τι;
Κατά τη γνώμη μας, ναι και το υποστηρίζουμε αυτό. Δηλαδή οπωσδήποτε «έξω οι βάσεις του θανάτου», «να σταματήσει η λειτουργία της βάσης της Σούδας» και «όχι ανανέωση» είτε για ένα χρόνο ή για περισσότερα χρόνια. Να μη δοθούν άλλες βάσεις, γιατί εδώ μέσα είναι και ο Άραξος και άλλες πιθανόν βάσεις. Ειδικά ο Άραξος έχει και τα πυρηνικά όπλα, τα οποία ποτέ δεν υπήρχαν υποτίθεται και μάθαμε ότι υπήρχαν τελικά, ενώ εμείς επίσης φωνάζαμε, ως ΚΚΕ, πολλές δεκαετίες, πολλά χρόνια, όταν ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση ότι έφυγαν και τα τελευταία πυρηνικά όπλα από τον Άραξο. Το θυμάστε αυτό. Και βγήκε ο υπ. Άμυνας αφού πριν διέψευδε μετά βδελυγμίας τις καταγγελίες του ΚΚΕ, «ναι έφυγαν τα τελευταία πυρηνικά όπλα από εκεί. Η ανασυγκρότηση των εγκαταστάσεων, η βελτίωση των υποδομών που έγινε αυτό το διάστημα, και μάλιστα με έλεγχο Αμερικανών εμπειρογνώμων της πρεσβείας και άλλων στρατιωτικών, έχει αυτή τη σημασία, να έχουν – τον Άραξο- ως εναλλακτική λύση. Άρα, εμπλεκόμαστε περισσότερο. Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, όπως και από κάθε τέτοιο στρατιωτικό συνασπισμό, που μας οδηγεί σε εμπλοκή σε πολέμους, γιατί τα υπέρογκα έξοδα που γίνονται για τις δαπάνες άμυνας, δεν είναι για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας, γίνονται για τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Επειδή η θέση αυτή του ΚΚΕ η συνεπής όλα αυτά τα χρόνια είναι πολλάκις εκτεθειμένη και προβεβλημένη στον ελληνικό λαό. Παρόλ’ αυτα η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας μένει σε κόμματα, τα οποία είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στο ΝΑΤΟ, των Αμερικανών, τις σχέσεις με τους Αμερικανούς.
Ναι, γιατί επικρατεί η αντίληψη, μέσω της ελπίδας, μέσω της προσδοκίας, ότι με κάποια ημίμετρα, με μια προσπάθεια που δήθεν θα κάνει η εκάστοτε κυβέρνηση ή ένας πολιτικός αρχηγός νέος, όπως ήταν ο κ. Τσίπρας, θα μπορέσουμε να έχουμε κάποια οφέλη και για το λαό μας και για την πατρίδα μας, γενικότερα για την περιοχή, ακολουθώντας μια τέτοια πολιτική υποτίθεται ήπιων τόνων και προσαρμογή σε αυτήν την κατάσταση. Αυτό όμως που έχει αποδειχθεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν, το ξέρουμε όλοι, το Κυπριακό ακόμα υπάρχει - έγινε πριν 43 χρόνια και ξέρουμε το ρόλο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, των βάσεων και όλα αυτά που συνέβησαν τότε - είναι ανοιχτό ακόμη και σήμερα και ματώνει την Ελλάδα. Οι ελληνοτουρκικές διαφορές δεν έχουν λυθεί επειδή είμαστε στο ΝΑΤΟ και επειδή δήθεν μας προστατεύει το ΝΑΤΟ, επειδή είμαστε εταίροι σε μια συμμαχία. Αμφισβητούν νησιά, συνεχώς γίνονται προκλήσεις και μένουν ανοιχτά όλα αυτά τα μέτωπα, που ανοίγουν το δρόμο για πολεμικές εμπλοκές, που βέβαια θα την πληρώσει πάλι ο ελληνικός λαός και η νεολαία.

Αλλάζω θέμα για να έρθω σ’ ένα άλλο, για το οποίο δέχθηκε μια κριτική το ΚΚΕ την προηγούμενη εβδομάδα. Μιλάω για το ν/σ, που έγινε νόμος, για την αλλαγή ταυτότητας φύλου. Το ΚΚΕ είχε μια σαφή στάση απ’ την αρχή απέναντι σ’ αυτό το νομοθέτημα, πολλοί είπαν ότι αυτή ήταν μια συντηρητική στάση απ’ τη μεριά του ΚΚΕ.
Διαστρέβλωσαν κατάφορα τις θέσεις του ΚΚΕ, κυρίως η κυβερνητική πλειοψηφία στη βουλή και έξω απ’ αυτή. Ουδεμία στιγμή, ούτε μέσα στη βουλή από τις τοποθετήσεις τους, ούτε δημόσια, τα κυβερνητικά στελέχη αντιπαρατέθηκαν με τις επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις του ΚΚΕ. Εμείς θεωρούμε ότι είναι και ατομικό δικαίωμα και πρέπει να κατοχυρώνεται αυτός που νιώθει δυσφορία μέσα στο φύλο του, λόγω βιολογικών ή άλλων λόγων, ακόμη κι αν έτσι αισθάνεται, θα πρέπει να προχωρά σε αλλαγή ταυτότητας φύλου εάν το επιθυμεί, όχι όμως ως ατομική προτίμηση. Διότι αυτό το ατομικό δικαίωμα, που λένε οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μόνο η προτίμηση, “γουστάρω έτσι”, “νομίζω έτσι” κ.λπ. Εμείς λέμε ότι αυτό το δικαίωμα, που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος πρέπει να συνδυάζεται και με επιστημονική τεκμηρίωση. Να υπάρχει δηλαδή επιστημονική τεκμηρίωση για το γεγονός αυτό, έτσι ώστε να μην οδηγείται εκεί και μετά να δημιουργούνται περισσότερα παρατράγουδα στον ίδιο τον άνθρωπο, στην κοινωνία, στον περίγυρό του. Αυτό μαζί με το γεγονός ότι χρειάζεται κοινωνική στήριξη, δεν είναι απλό το ζήτημα. Ένας άνθρωπος με στοιχειώδη μυαλό καταλαβαίνει ότι χρειάζεται κοινωνική στήριξη και δεν υπάρχει σ’ αυτό το νομοσχέδιο. Εκεί ήταν οι βασικές μας αντιρρήσεις.

Είπατε για την κοινωνική στήριξη και προφανώς έχει βάση και είναι λογικό. Είναι μέχρι μια ηλικία ή εσαεί;
Πάντα θα μπορούσε να είναι κατά τη γνώμη μας. Βέβαια σε μικρότερες ηλικίες είναι πιο οξυμένο το πρόβλημα. Όταν το ίδιο το παιδί δεν έχει καλά - καλά ακόμη αποφασίσει τι είναι ή τι θέλει στη ζωή του.

Αν ένας ενήλικας έλεγε ότι είναι η δική μου η επιλογή αυτή, θα έπρεπε να πάρει πιστοποιητικό από γιατρό;
Θα πρέπει να μιλήσει με την ιατρική κοινότητα, να υπάρχει επιστημονική εξήγηση γι’ αυτό το γεγονός.

Αν είναι η προτίμησή του αυτή σαν άνθρωπος κατασταλαγμένος, κάποιας ηλικίας θα μπορούσε να το κάνει;
Συνολικά διαφωνούμε μ’ αυτό το ζήτημα. Εδώ είναι ατομική προτίμηση. Το ατομικό δικαίωμα δεν είναι ατομική προτίμηση, γιατί μετά ανοίγεις άλλα ζητήματα. Το ατομικό δικαίωμα συνδυάζεται με το κοινωνικό δικαίωμα και την κοινωνική υποχρέωση, που σημαίνει οικογένεια, σχολείο, κράτος, υπηρεσίες που θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

Κύριε Γραμματέα αντιλαμβάνομαι την ουσία αυτού που λέτε, γιατί η φιλοσοφία του ΚΚΕ είναι να υπάρχει το άτομο σε δεύτερη μοίρα και η ομάδα, το σύνολο σε πρώτη…
Όχι, το άτομο για να είναι σε προτεραιότητα θα πρέπει η κοινωνία να το στηρίζει. Αυτή είναι η διαφορά μας. Εμείς δε λέμε ότι η κοινωνία είναι πρώτη και το άτομο δεύτερο, αλλά το άτομο για να μπορέσει να είναι πραγματικά ελεύθερο, πραγματικά ανεξάρτητο, πραγματικά να κάνει αυτό που επιθυμεί, αυτό που πρεσβεύει, αυτό που θέλει στη ζωή του, είτε για το επάγγελμα που θα ακολουθήσει είτε για τη σεξουαλική του προτίμηση είτε για το σύντροφο που θα αποφασίσει να ζήσει μαζί είτε για οτιδήποτε κάνει στη ζωή του, πρέπει να στηρίζεται κοινωνικά. Θα πρέπει η ίδια η κοινωνία, το ίδιο το κράτος, οι ίδιες οι δομές να στηρίζουν αυτή την προσπάθεια, αλλιώς θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό. Θα δημιουργήσουμε μεγαλύτερα προβλήματα στα άτομα, σ’ αυτό που λέτε εσείς ατομικό δικαίωμα.

Πάμε τώρα σε ένα άλλο θέμα, που έχει να κάνει με το όραμά σας για το ΚΚΕ. Ζούμε χρόνια μια κρίση, σχεδόν 8 χρόνια μετράμε. Η αλήθεια είναι ότι το ΚΚΕ παρουσιάζεται ενισχυμένο και στις δημοσκοπήσεις το βλέπουμε ενισχυμένο το τελευταίο διάστημα. Δεν κάνει όμως αυτό το μεγάλο άλμα, αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αν θέλετε, που από το 3% έφτασε να κερδίσει τις εκλογές. Στο τοπίο που διαμορφώνεται πως θα είναι το ΚΚΕ μετά από 2-3 χρόνια και ποιες θέσεις θα έχει.
Το πρόβλημα δεν είναι απλά το ΚΚΕ να κάνει ένα εκλογικό άλμα. Ξέρετε και σ’ αυτό το ζήτημα έχουμε διαφορετική αντίληψη από τα άλλα πολιτικά κόμματα. Το ζήτημα είναι ο ίδιος ο λαός, οι εργαζόμενοι αυτού του τόπου να αποφασίσουν ότι πρέπει να στηρίξουν μια πολιτική πρόταση, η οποία εκφράζεται σήμερα από το ΚΚΕ, η οποία είναι πραγματικά εναλλακτική και πραγματικά οδηγεί σε ριζικές αλλαγές στη ζωή τους και σήμερα και αύριο, κυρίως σε μια πορεία μακροπρόθεσμα προς το μέλλον των ίδιων και των παιδιών τους. Κι εκεί αυτή η πρόταση να στηριχτεί και να γίνει κοινωνική πλειοψηφία, λαϊκή πλειοψηφία και ενωμένοι όλοι οι εργαζόμενοι να στηρίξουν πολιτικά κόμματα και ριζοσπαστικές δυνάμεις όπως το ΚΚΕ.

Πυκνώνει γραμμές το ΚΚΕ, αλλά τέτοια τάση δε φαίνεται, τέτοιο ρεύμα δηλαδή δε μοιάζει να δημιουργείται στην κοινωνία.
Κατά τη γνώμη μας είναι και κάτι άλλο σημαντικό που πρέπει να το έχουμε υπόψη μας: το γεγονός ότι οι απόψεις, οι θέσεις, οι προτάσεις, οι προσεγγίσεις που έχει το ΚΚΕ αγκαλιάζουν ευρύτερες δυνάμεις μέσα στην κοινωνία, που τείνουν να γίνουν και πλειοψηφικές, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Για ένα κόμμα, εμείς δε θεωρούμε απαραίτητα να εκφράζεται σ’ αυτή τη συγκυρία όταν δεν είναι και οι συνθήκες κατάλληλες. Και ο ΣΥΡΙΖΑ που είπατε πριν ανέβηκε κάτω από μια συγκεκριμένη πολιτική κατάσταση, κινητοποίηση ως ένα βαθμό δυνάμεων, με κατάρρευση τότε του παλιού ΠΑΣΟΚ και μεταφορά όλων αυτών των δυνάμεων στο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως είναι διαφορετικό ζήτημα, για να έρθει κάποιος με την επαναστατική πρόταση του ΚΚΕ χρειάζεται να έχει αποφασίσει οριστικά με ποιους θα πάει και ποιους θ’ αφήσει. Οι θυσίες που θα κάνει θα είναι ασύγκριτα λιγότερες και ωφελιμότερες απ’ αυτές που κάνει καθημερινά ψηφίζοντας το ένα ή το άλλο αστικό κόμμα.

Δώστε μου και μια εκτίμηση, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια κόμμα εξουσίας και μετά τις επόμενες ή τις μεθεπόμενες εκλογές θα είναι μέρος αυτού του δικομματικού συστήματος, θα είναι στα μεγάλα κόμματα ή θα ξεφουσκώσει τελείως και θα επιστρέψει εκεί που ήταν.
Η επιδίωξη – κατά τη γνώμη μας – του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή, να γίνει ένα κόμμα που θα παίζει στα γεμάτα στο αστικό πολιτικό σύστημα, σ’ ένα δίπολο που απ’ τη μια μεριά ως βασικός πυρήνας θα είναι αυτός και απ’ την άλλη μεριά η ΝΔ. Δεν ξέρω αν θα το πετύχει, αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, το σίγουρο είναι – αυτό που βλέπουμε όλοι μας – ότι αυτή τη στιγμή στηρίζεται από ισχυρά κέντρα. Και ξέρετε όταν έχεις και τη στήριξη του ΔΝΤ, των ΗΠΑ για παράδειγμα, θα δούμε πως θα εξελιχθεί η συνάντηση με τον Τραμπ, αν έχεις τη στήριξη της ΕΕ, του Νταϊσελμπλουμ ή της ΕΚΤ, αν έχεις τη στήριξη της βασικής δύναμης του ΣΕΒ στην Ελλάδα, τότε μπορεί κι εσύ να στηριχθείς έστω κι αν είσαι δύναμη καταστροφική για τον ελληνικό λαό, για την πορεία αυτού του τόπου, πράγμα που θα το δούμε ακόμα πιο έντονα τα επόμενα χρόνια, δεν έχουμε δει ακόμα όλα όσα πρόκειται να συμβούν και εξαιτίας της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, οπωσδήποτε όχι μόνο εξαιτίας αυτού.



ΑΘΗΝΑ 16/10/2017 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ