Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Σημεία συνέντευξης Φ. Γεννηματά Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Σημεία συνέντευξης Φ. Γεννηματά Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ στην εκπομπή «Ημερολόγιο» με τον δημοσιογράφο Π. Τσίμα


Φ. Γεννηματά: Όταν απομακρύνεται η ηθική από την πολιτική απομακρύνονται και οι πολίτες

Ο κ. Σόιμπλε άφησε πίσω του ερείπια και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη
Ο εφιάλτης όσον αφορά την Ελλάδα τελείωσε μόνο για τον Σόιμπλε. Γιατί ο κ. Σόιμπλε άφησε πίσω ερείπια και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, για να παραφράσω τον κ. Γκάμπριελ. Για να μπορέσει να αφήσει ισοσκελισμένο στο «μηδέν» τον δικό του προϋπολογισμό - που σχημάτισαν οι εργαζόμενοι του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών - άφησε κάτω από το μηδέν την υπόλοιπη Ευρώπη. Αποτέλεσμα: διευρύνθηκαν οι οικονομικές, κοινωνικές και διαπεριφερειακές ανισότητες και η ακροδεξιά εμφανίζεται με μια νέα γενιά, με νέους ανθρώπους και αυτό την καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνη. Επίσης ο κ. Σόιμπλε από τη «συνεργασία» του με τον κ. Τσίπρα άφησε πίσω του δεσμεύσεις που φτάνουν μέχρι το 2060, εκποίηση του δημοσίου πλούτου για 99 χρόνια και την πολύ μεγάλη δέσμευση του 3,5% στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα, που αν δεν αλλάξει δεν θα επιτρέψει να δώσουμε οξυγόνο στα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Ο κ. Τσίπρας αποδείχθηκε ο πιο πρόθυμος πρωθυπουργός στις απαιτήσεις των εταίρων
Ο κ. Τσίπρας πήγε σε όλες τις διαπραγματεύσεις χωρίς κανένα «χαρτί», δεν εμφάνισε κανένα αξιόπιστο σχέδιο, δεν διαπραγματεύτηκε στην πραγματικότητα. Στο εσωτερικό της χώρας, για λόγους επικοινωνιακής κατανάλωσης καθυστερούσε τις αξιολογήσεις, και όσο καθυστερούσε τις αξιολογήσεις τόσο μεγάλωνε ο λογαριασμός. Το ότι ο κ. Τόμσεν μιλά για την «αξιοπιστία» του κ. Τσίπρα αποδεικνύει αυτό που έχω πει πολλές φορές. Ότι είναι ο πρόθυμος πρωθυπουργός που αποδέχτηκε όλα όσα οι προηγούμενες κυβερνήσεις προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν και να διαπραγματευτούν. Το ερώτημα είναι αν ο κ. Τσίπρας έλυσε τελικά το πρόβλημα της χώρας με το να συμφωνεί με όλα αυτά που του ζήτησαν;
Ευημερούν οι αριθμοί, υποφέρουν οι άνθρωποι
Υπάρχει υστέρηση στα έσοδα, υστέρηση στον φόρο εισοδήματος - η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί - και υστέρηση και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης καπνού που σημαίνει ότι και το λαθρεμπόριο καλά κρατεί. Για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το θέμα της υλοποίησης του προϋπολογισμού ο κ. Τσίπρας έρχεται και παίζει με τους αριθμούς και με τους ανθρώπους. Κόβει 760 εκατομμύρια από τις κοινωνικές δαπάνες και 722 εκατομμύρια από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να μπορέσει να φτιάξει τα νούμερα. Ευημερούν οι αριθμοί, υποφέρουν οι άνθρωποι. Με αυτό το φορολογικό και με αυτό το ασφαλιστικό – που στην πραγματικότητα αποτελεί δεύτερο φορολογικό γιατί συνδέει τις εισφορές με το εισόδημα – φαίνεται ότι σπρώχνει ανθρώπους της παραγωγής στον χώρο της μαύρης εργασίας και της φοροδιαφυγής με δραματικά αποτελέσματα για τα έσοδα. Σε λίγο αυτό θα χτυπήσει και τον ΕΦΚΑ.
Πασχίζει η σημερινή κυβέρνηση να επιστρέψει την κατάσταση στην Οικονομία εκεί που ήταν πριν το 2014 - ούτε καν στο σημείο που την παρέλαβε. Αυτό που πρέπει να γίνει σήμερα είναι εθνικό σχέδιο για τον τόπο, που θα πυροδοτεί την ανάπτυξη να παραχθεί πλούτος και να γίνει δίκαιη αναδιανομή του για να δώσουμε πραγματική αλληλεγγύη σε όσους έχουν ανάγκη. Δεν μπορούμε να χάνουμε άλλο χρόνο και ευκαιρίες.
Η πολιτική και κοινωνική απομόνωση της κυβέρνησης θα οδηγήσει γρήγορα σε πολιτικές εξελίξεις
Οι Ευρωπαίοι δεν θα καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις στον τόπο. Η κυβέρνηση απομονώνεται κοινωνικά και πολιτικά κάθε μέρα και περισσότερο. Αυτό θα οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις. Δεν μπορεί να σταθεί, ούτε να πετύχει τους στόχους. Μέσα στο 2018 πιστεύω ότι θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις.
Η ενωμένη και διευρυμένη Κεντροαριστερά σπρώχνει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στα πραγματικά τους μεγέθη
Κανείς δεν μπορεί να παραστήσει ότι είναι δήθεν η Κεντροαριστερά και δεν μπορεί με ψέματα ο κ. Τσίπρας να παριστάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι στην πραγματικότητα. Γιατί σήμερα έχει καταντήσει μαζί με τον συγκυβερνήτη του ένα εθνολαϊκιστικό μόρφωμα με μοναδικό του στόχο την παραμονή στην εξουσία. Αυτό που κάνει η Κεντροαριστερά που μεγαλώνει ενωμένη και διευρυμένη πια, είναι ότι σπρώχνει και τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ στα πραγματικά τους μεγέθη και στην πραγματική τους θέση στο πολιτικό σύστημα.
Όταν απομακρύνεται η ηθική από την πολιτική απομακρύνονται και οι πολίτες
Aνοίγουμε έναν καινούργιο δρόμο για να μπορέσουμε να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί για τον τόπο και να εξασφαλίσουμε την προοδευτική διακυβέρνηση. Αυτό χρειάζεται η χώρα σήμερα. Γι’ αυτό δουλέψαμε το σχέδιο «Ελλάδα», μια προγραμματική βάση διαλόγου με προοδευτικό πρόσημο. Πώς θα πυροδοτήσουμε την ανάπτυξη, πώς θα γίνουμε ένα κράτος ξανά φιλοεπενδυτικό, πώς θα χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία. Ξέρουμε τις ευθύνες μας και για το πελατειακό κράτος και τα φαινόμενα διαφθοράς που πλήγωσαν τον κόσμο. Και γι’ αυτό είμαι αποφασισμένη να είμαι αμείλικτη σε τέτοια φαινόμενα. Όταν απομακρύνεται η ηθική από την πολιτική απομακρύνονται και οι πολίτες
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μέσα σε λιγότερο από δυο χρόνια κατάφερε να ξεπεράσει τις παθογένειες του παλιού πολιτικού συστήματος. Έχει γίνει πιο παλιό απ’ το παλιό. Όλα αυτά θέλουμε να χτυπήσουμε. Αυτό είναι το νέο που φέρνουμε.

Δεν ασχολούμαι με αντιδικίες που μπορεί να πληγώσουν το εγχείρημα
Έχω κάνει μια επιλογή, σε αυτή την προεκλογική περίοδο να μιλώ για τις δικές μου θέσεις και προτάσεις για την Κεντροαριστερά και για τη χώρα και να μην ασχολούμαι με αντιδικίες που πιστεύω ότι πληγώνουν το εγχείρημα. Με τη στάση μου προσπαθώ να δείξω το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει όλοι να κινηθούμε. Έχουμε πάρει αποφάσεις, υπάρχει μια «συμφωνία κυρίων» ότι όλοι θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα. Και γι αυτό έγινε και τόση συζήτηση γύρω από τα διαδικαστικά, γιατί θα έπρεπε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει νοθεία κι ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία έτσι ώστε να μην έχουμε προβλήματα την επόμενη μέρα.

Η μεγάλη συμμετοχή είναι μήνυμα ενότητας αλλά και μήνυμα προς τις άλλες δυνάμεις ότι η επόμενη αναμέτρηση θα είναι για 3
Όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή, τόσο πιο έντονο είναι το μήνυμα προς όλους μας, ότι θα πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και την επόμενη μέρα. Ακόμα πιο έντονο είναι το μήνυμα προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, προς τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ, ότι η Κεντροαριστερά είναι εδώ κι ότι η επόμενη αναμέτρηση θα είναι αναμέτρηση για τρεις. Γι’ αυτό ζητώ να έρθουν να ψηφίσουν οι προοδευτικοί πολίτες στις 12 του Νοέμβρη.
Η συμμετοχή ξέρετε, είναι και μια αντίσταση απέναντι σε αυτό που συμβαίνει. Αρκετά με την ανοχή απέναντι σε όλα αυτά που κάνει η σημερινή κυβέρνηση. Καταλαβαίνω την απογοήτευση των ανθρώπων που αναζήτησαν εκεί ελπίδες και φάνηκαν φρούδες, αλλά σήμερα υπάρχει μια άλλη μέρα, ένα άλλο τοπίο στην πολιτική σκηνή και πρέπει να υπάρξει αντίδραση του ελληνικού λαού.

Δίνω μάχη για να μπουν όσο περισσότερες κάλπες γίνεται σε όλη την Ελλάδα
Δεν είμαι απ’ αυτούς που κόβουν τις κάλπες. Και δεν διαφώνησα για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία, απλώς δεν βρέθηκε καμία εταιρεία ν’ αναλάβει την ευθύνη και να μας δώσει εγγυήσεις ασφάλειας. Δεν θα επέτρεπα να γίνει ούτε νοθεία ούτε να καταλήξουμε σε φιάσκο. Και την πονάω αυτή την πρωτοβουλία γιατί την πήρα η ίδια. Οι άνθρωποι από το Εδιμβούργο και τη Γλασκόβη, όπως ρωτήσατε, θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν γιατί από την αρχή ζητώ να μπουν κάλπες στα προξενεία και έτσι θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού και οι ομογενείς. Δίνω μάχη για να μπουν όσο περισσότερες κάλπες γίνεται σε όλη την Ελλάδα.