Ερώτηση Δημ. Παπαδημούλη σε Κομισιόν αναφορικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
· «Περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί η υγειονομική ταφή και η καύση των αποβλήτων».
Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την πρόταση της Κομισιόν (2016/0382(COD)) για την αναθεώρηση της Οδηγίας σχετικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Ο ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι η πρόταση «επιδιώκει η υγειονομική ταφή και η καύση των απορριμμάτων να προσμετρώνται στο συνολικό αποτύπωμα των κρατών-μελών ως προς τη σύμφυτη με τον στόχο της ανανεώσιμης ενέργειας διαχείριση αποβλήτων». Ωστόσο «περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί η υγειονομική ταφή και η καύση των αποβλήτων καθώς αυξάνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα».
Ο ευρωβουλευτής ρωτά την Επιτροπή τόσο για το πώς απαντά στις ενστάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων, όσο και για το «τί μέτρα θα λάβει προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τη βιομηχανία διαχείρισης αποβλήτων;».
Ακόμη, ο Δημ. Παπαδημούλης ζητά να μάθει τι κίνητρα θα δώσει η Κομισιόν στα κράτη-μέλη που υπολείπονται κατά πολύ του στόχου της ανανεώσιμης ενέργειας διαχείριση αποβλήτων, όπως η Ελλάδα, ώστε να εφαρμόσουν τις ορθές πρακτικές στην ανακύκλωση.
Ακολουθεί πλήρης η ερώτηση:
Η πρόταση της Κομισιόν (2016/0382(COD)) για την αναθεώρηση της Οδηγίας σχετικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές επιδιώκει η υγειονομική ταφή και η καύση των απορριμμάτων να προσμετρώνται στο συνολικό αποτύπωμα των κρατών-μελών ως προς τη σύμφυτη με τον στόχο της ανανεώσιμης ενέργειας διαχείριση αποβλήτων. Περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί η υγειονομική ταφή και η καύση των αποβλήτων καθώς αυξάνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κομποστοποίησης υπολογίζει ότι πάνω από 60 εκατ. τόνοι βιο-αποβλήτων θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν ή να κομποστοποιηθούν παράγοντας ενεργειακά αποθέματα ικανά να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρων χωρών σε ηλεκτρική ενέργεια για ένα χρόνο.
Δεδομένης της σημασίας που δίνει η ΕΕ στη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, ερωτάται η Επιτροπή:
1. Τί μέτρα θα λάβει προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τη βιομηχανία διαχείρισης αποβλήτων;
2. Πώς απαντά στις ενστάσεις που κατατίθενται από περιβαλλοντικές οργανώσεις;
3. Τι κίνητρα θα δώσει στα κράτη-μέλη, που υπολείπονται κατά πολύ του στόχου αυτού, όπως η Ελλάδα, ώστε να εφαρμόσουν τις ορθές πρακτικές στην ανακύκλωση;
11/10/2017 Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ