Hellenic Cypriot Press Agency

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: ΑΝΑΓΚΗ ΝΕΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: ΑΝΑΓΚΗ ΝΕΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Tοποθέτησης της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β' Αθήνας και Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαράς Καφαντάρη, κατά τη συνεδρίαση της  Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, με θέμα ημερήσιας διάταξης «Περιβαλλοντική αποκατάσταση των λιγνιτικών πεδίων της Δυτικής Μακεδονίας.» (06.07.2017).
Καλημέρα και από εμένα. Ευχαριστούμε πολύ τους παρόντες σήμερα, αλλά και στην προηγούμενη επιτροπή, φορείς, περιφερειάρχες που συμμετείχαν, γιατί έγινε μια ουσιαστική συζήτηση, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που υπάρχουν στη Δυτική Μακεδονία.   
Από την σκοπιά του περιβάλλοντος, ήταν εποικοδομητική η συζήτηση, αλλά ακούστηκαν και ενδιαφέρουσες προτάσεις από τους αρμόδιους Φορείς της περιοχής.
Πραγματικά πρέπει να γίνει κατανοητό, πλέον, ότι μπαίνουμε σε μια καινούργια εποχή, η οποία έχει να κάνει με το θέμα της κλιματικής αλλαγής και με τις αποφάσεις που έχουν παρθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και από την προτελευταία συνδιάσκεψη για το κλίμα που έγινε στο Παρίσι για τους στόχους που έχουν τεθεί, αλλά θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας και το ότι βρισκόμαστε στην Ε.Ε. - επειδή ακούστηκαν κάποια πράγματα - και η Ε.Ε. έχει κάποιους συγκεκριμένους στόχους. Έχει ένα συγκεκριμένο ενεργειακό πακέτο, το οποίο ψηφίστηκε από τα τέλη του 2015 και στις αρχές του 2016 παρουσιάστηκε στη Χάγη, σε αντίστοιχη συνάντηση που έγινε για την ενέργεια.
 Άρα, έχουμε κάποιες δεσμεύσεις.
Πρέπει να πούμε ότι, ουσιαστικά, μπαίνουμε σε μια άλλη εποχή, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί και μετά-λιγνιτική εποχή και μάλιστα, οι στόχοι της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, είναι συγκεκριμένη μέχρι το 2030, αλλά πάμε και στο 2050, που εκεί οι στόχοι είναι πολύ φιλόδοξοι.
Αυτό, όμως, τι σημαίνει; Σημαίνει, ότι στη χώρα μας, επειδή υπάρχει η Πτολεμαΐδα και η Κοζάνη, αντίστοιχα η Μεγαλόπολη ή και άλλες περιοχές που υπάρχει λιγνιτική παραγωγή, αυτές πρέπει να τις διαγράψουμε;
Πιστεύω ότι χρειάζεται μια συγκεκριμένη διαδικασία ομαλής μετάβασης σε αυτό που λέγεται μετά-λιγνιτική εποχή και με βάση τους συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι υπάρχουν και για την χώρα μας, δεν μπορούμε να πούμε ότι διαγράφουμε στο λιγνίτη. Απλά, το μέγιστο που μπορεί μέσα στο ενεργειακό μείγμα σε ό,τι αφορά το κομμάτι ορυκτά καύσιμα, διότι το ζητούμενο είναι η μείωση των ορυκτών καυσίμων ή άλλων μορφών ενέργειας, π.χ. Α.Π.Ε., όπως λέμε, να το καλύπτει ο λιγνίτης.
Όμως, όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία ακούστηκαν και από τους Φορείς και από την άποψη του περιβάλλοντος, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα πρόσφατα ζητήματα που είχαμε με τις κατολισθήσεις λιγνιτωρυχείων, τα κοινωνικά προβλήματα, αλλά και τα εργασιακά ζητήματα. Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά ζητήματα, γιατί απασχολούνται άνθρωποι και νομίζω ότι ο Περιφερειάρχης το είχε αναφέρει στην προηγούμενη συζήτησή που έγινε και δεν θυμάμαι ακριβώς το ποσοστό, ότι πάνω από το 50% του Α.Ε.Π. της Δυτικής Μακεδονίας οφείλεται και στα λιγνιτωρυχεία και καταλαβαίνουμε όλοι μας τη σημασία που έχει αυτό.
Στο μοντέλο αυτό το αναπτυξιακό, το οποίο ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα και το οποίο πρέπει να αλλάξει γενικότερα, είναι αντιπροσωπευτική περίπτωση και η Δυτική Μακεδονία, με τα προβλήματα τα οποία υπήρχαν.
Άρα, αυτό που χρειάζεται, είναι ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο και για τη συγκεκριμένη Περιφέρεια.
Μέσα σε αυτή τη βάση και στη λογική της μετάβασης, όπως λέμε στην μετά-λιγνιτική εποχή, πρέπει να δούμε και άλλα πράγματα, όπως αναφέρθηκαν η ανάπτυξη των Α.Π.Ε. στην περιοχή.
Η Περιφέρεια είχε και συγκεκριμένες προτάσεις πολύ σημαντικές, όπως των λιγνιτωρυχείων που δεν λειτουργούν, για περιοχές ολόκληρες για αγροτικές καλλιέργειες και πρόσφατα ανακοινώθηκε και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καλλιέργεια αρωματικών φυτών σε εκτάσεις οι οποίες θα δοθούν σε νέους αγρότες. Δηλαδή, είναι το νέο μοντέλο το οποίο καλούμαστε να χτίσουμε και σε αυτό η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια στην αντίστοιχη περιοχή, μπορούν να παίξουν συγκεκριμένο ρόλο.
Βέβαια, αυτό αφορά και τη Δ.Ε.Η., η οποία καλείται πάλι στη συγκεκριμένη περιοχή.  Μέσω της Δ.Ε.Η. πρέπει να γίνουν κάποιες συγκεκριμένες επενδύσεις.
Θα ήθελα να πω κάτι και σε σχέση με την αέρια ρύπανση. Πραγματικά το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης, είναι ένα πρόβλημα έντονο στη σημερινή εποχή που ζούμε και ειδικά στη Δυτική Μακεδονία ακόμη περισσότερο, λόγω των εξορύξεων και λόγω όλων αυτών, αλλά και του τρόπου που λειτουργούσαν τα λιγνιτωρυχεία μέχρι σήμερα.
Απ' ό,τι γνωρίζω υπήρχαν σταθμοί μέτρησης. Οι σταθμοί μέτρησης πέραν της Δ.Ε.Η., υπήρχαν και σταθμοί μέτρησης της Περιφέρειας.
Το αναφέρω, γιατί αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπάρχει αυτή η συγκεκριμένη υπηρεσία με πολύ σημαντική δράση και έχει αναδειχθεί πολλές φορές κοινοβουλευτικά και εγώ προσωπικά μέχρι στιγμής έχω κάνει 2 ερωτήσεις γι' αυτό, που παρακολουθεί την αέρια ρύπανση και την ρύπανση της ατμόσφαιρας, με αξιόλογους επιστήμονες και ίσως να είναι υπό-στελεχωμένη, αλλά παρακολουθεί την περιοχή της Αττικής να το πω έτσι, γιατί τα άλλα είναι σε επίπεδο Περιφερειών.
Άρα, το ερώτημά μου είναι και ως προς τους δημάρχους που είναι παρόντες σήμερα από τη δυτική Μακεδονία και γενικότερα η περιφέρεια έχει προκηρύξει κάποιο διαγωνισμό;
 Παράδειγμα, υπάρχει αίτημα από την πλευρά σας για κάποιο διαγωνισμό για νέα όργανα, γιατί πραγματικά υπάρχει πρόβλημα; Γιατί τέθηκε και το ζήτημα των μετρήσεων, κατά πόσον είναι αξιόπιστες ή όχι και τι παραπάνω ας πούμε έχετε να μας πείτε σε σχέση με αυτό γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Τέλος, θα ήθελα να πω ότι ένας μεταλλευτικός κώδικας που αναφέρθηκε και από συνάδελφο πριν, υπάρχει νομοσχέδιο για τα λατομεία το οποίο έχει έρθει σε διαβούλευση και εκεί πέρα πραγματικά μπαίνουν κάποια ζητήματα και πρέπει κάποια θέματα να τα δούμε πλέον με την καινούργια σκοπιά και υπό τη σκιά της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Άλλωστε, η τεχνολογία και η επιστήμη προχωρεί πολύ σε μέσα προφύλαξης και σε όλους αυτούς τους τομείς. Άρα, χρειάζεται πράγματι μια επικαιροποίηση των εν λόγω θεμάτων.
Για άλλη μια φορά, θεωρώ ήταν μια πολύ σημαντική συζήτηση αυτή που έγινε. Ο ενεργειακός σχεδιασμός, ο οποίος θα δοθεί από το Υπουργείο μέχρι το τέλος του χρόνου, θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα πράγματα.
Και κλείνοντας, πολύ σημαντικό, αυτό που πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό με απόφαση που υπάρχει και στην αντίστοιχη Επιτροπή σε επίπεδο Ε.Ε., την συμμετοχή μας στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το πώς θα αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα για την συγκεκριμένη περιοχή και στην μεταλιγνιτική εποχή όπως λέμε. Αλλά χρειάζεται ένα πλάνο αναπτυξιακό, το οποίο ουσιαστικά να αξιοποιήσει σε όφελος της τοπικής κοινωνίας και γενικότερα τα όποια κονδύλια προέλθουν από το  συγκεκριμένο ταμείο το οποίο είναι θέμα διεκδίκησης και για τη χώρα μας αυτή τη στιγμή ότι μπορεί περισσότερο να πάρει από τον εν λόγω ταμείο. Ευχαριστώ πολύ.