Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Ρ. Σβίγκου: Τους ενοχλεί ότι τα δάνεια με «αέρα» τελείωσαν

Ρ. Σβίγκου: Τους ενοχλεί ότι τα δάνεια με «αέρα» τελείωσαν

«Εμείς δηλώνουμε προς όλες τις πλευρές ότι νέα μέτρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Περιμένουμε την ίδια αποφασιστική δήλωση να κάνει και η αξιωματική αντιπολίτευση», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, επισημαίνοντας ότι «η απαίτηση για νέα μέτρα βασίζεται μόνο στις εμμονικές ιδεοληψίες του ΔΝΤ».
Αναφορικά με τις εξελίξεις γύρω από τον ΔΟΛ, η κ. Σβίγκου υπογράμμισε, ότι «κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ για λουκέτα σε επιχειρήσεις ΜΜΕ και τώρα αρνούνται τη δημόσια συζήτηση για να αποτραπούν αυτά και να προστατευτούν οι εργαζόμενοι». «Τους ενοχλεί ότι τέλειωσαν τα δάνεια με ?αέρα?», τόνισε.
Ειδικότερα, αναφορικά με τη δήλωση του Π. Τόμσεν και το ζήτημα της β' αξιολόγησης, η Ράνια Σβίγκου σχολίασε, πως «το σίγουρο είναι ότι ο κ. Τόμσεν ή καλύτερα το ΔΝΤ δεν φημίζεται για τις επιτυχείς προβλέψεις του». Επισήμανε τις λανθασμένες ευνοϊκές προβλέψεις του τα προηγούμενα χρόνια, όταν συμμετείχε στο πρόγραμμα και ότι «πέφτει συνεχώς έξω και από τότε που συμμετέχει στο πρόγραμμα ως τεχνικός σύμβουλος». Είναι γνωστές επίσης, σχολίασε, «και οι διαφωνίες του ΔΝΤ για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, διαφωνίες που δεν είναι μεταξύ ΔΝΤ και ελληνικής πλευράς, αλλά διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών».
«Εμείς έχουμε δηλώσει, σε ό, τι μας αφορά, ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε νέα μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος», τόνισε, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μια απαίτηση η οποία είναι και αντικοινωνική και παράλογη και βασίζεται μόνο στις εμμονικές ιδεοληψίες του ΔΝΤ». Σημείωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται με αποφασιστικότητα και πως σε αυτή την προσπάθεια «έχουμε στο πλευρό μας ένα μεγάλο τμήμα των Ευρωπαίων ηγετών, ώστε το ΔΝΤ να αντιληφθεί ότι η συμμετοχή του στο πρόγραμμα δεν μπορεί να συμβαδίζει με νέα δυσβάσταχτα μέτρα για τους Έλληνες πολίτες».
Επισήμανε ότι τα προσκόμματα που βάζει το ΔΝΤ στην ολοκλήρωση και αυτής της αξιολόγησης δεν είναι καινούρια, όπως γνωστή είναι «και η διγλωσσία του ΔΝΤ, που ενώ δημόσια αναφέρεται στα μέτρα για το χρέος κι ότι το χρέος πρέπει να γίνει βιώσιμο, για να μπορέσει να προσελκύσουμε και επενδυτές και να μπορέσει η ελληνική οικονομία να μπει σε νέες βάσεις ανάπτυξης και ανάταξης, στην πραγματικότητα το μόνο που κάνει είναι να πιέζει για νέα δυσβάσταχτα μέτρα».
«Εμείς δηλώνουμε σε όλους τους τόνους και προς όλες τις πλευρές ότι νέα μέτρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά», τόνισε η κ. Σβίγκου. Σημείωσε ότι «περιμένουμε την ίδια αποφασιστική δήλωση να κάνει και η αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή να δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης ευθαρσώς ότι ούτε από τη ΝΔ γίνονται αποδεκτά νέα μέτρα». Γιατί, εξήγησε, «έχουμε φτάσει στο σημείο, την τελευταία περίοδο όπου ακόμα και ο Σόιμπλε, ακόμα και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που πλέον αποδέχονται περισσότερο την ιδέα της μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, βλέπουμε τη ΝΔ να λέει ότι θα είναι πολύ πιο καταστροφικά τα πράγματα με την αποχώρηση του ΔΝΤ».
Τόνισε ότι η ΝΔ εκείνο που είχε εξασφαλίσει ήταν 13 δισ. περισσότερα μέτρα για το 2016 και 2017, με βάση τα πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% που είχε συμφωνήσει και ότι, αντίθετα, μέσα από τη διαπραγμάτευση η κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να μειωθούν κατακόρυφα οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα.
Αναφορικά με το θέμα του ΔΟΛ, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η κρίση στον Τύπο είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για να το αντιμετωπίζει η αντιπολίτευση με όρους δημαγωγίας και πολιτικού καιροσκοπισμού» και σε αυτό το πλαίσιο άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ για τη στάση της. «Οι άνθρωποι που κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να βάλει λουκέτο στον ΔΟΛ, είναι αυτοί που από χθες δήθεν φοβούνται ότι πρόκειται ο ΣΥΡΙΖΑ να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ». «Είναι οι ίδιοι που αρνήθηκαν οποιαδήποτε διακομματική συζήτηση για τον Τύπο μέσα στη Βουλή και με ανοιχτά χαρτιά και δημόσια, μπροστά στον λαό». «Δεν δέχτηκαν καμία συζήτηση για το πώς δεν θα υπάρξουν νέα λουκέτα και θα προστατευτούν οι εργαζόμενοι», τόνισε. Σχολίασε πως «το μόνο που τους νοιάζει -το έγραψε πολύ χαρακτηριστικά σήμερα ο Θ. Καρτερός στην ?Αυγή? είναι ?μήπως ο Πρετεντέρης πέσει στα νύχια των Κομμουνιστών?. Αυτό είναι. Μέχρι εκεί φτάνει το ενδιαφέρον τους για τον Τύπο και για τα ΜΜΕ».
Η κ. Σβίγκου είπε ακόμη ως προς τη ΝΔ, ότι όταν είχε προκηρυχθεί και η απεργία των εργαζομένων στον ΔΟΛ, «θυμάμαι ολημερίς και ολονυχτίς στα κανάλια και στα ραδιόφωνα τους Νεοδημοκράτες βουλευτές να σκούζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει λουκέτο στον ΔΟΛ». «Έλεγαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπλοκάρει τους λογαριασμούς και δεν μπορεί να γίνει η μισθοδοσία των εργαζομένων», πρόσθεσε, παραπέμποντας στους κκ Γεωργιάδη και Κυρανάκη.
«Περιμένουμε από τη ΝΔ να μας πει ποιος έδωσε το τελευταίο δάνειο στον κ. Ψυχάρη, πριν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, των 96 εκατομμυρίων ευρώ», τόνισε, καλώντας τη ΝΔ να διαβάσει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για να αντιληφθεί τις ευθύνες της. «Τα δάνεια με ?αέρα? τελείωσαν», σημείωσε και τόνισε πως αυτό που ενοχλεί τη ΝΔ είναι ότι «κανένας δεν σηκώνει το τηλέφωνο για να επιβάλλει καμία γραμμή σε κανένα Μέσο».
Στο ερώτημα, ως τι πάει στον ΔΟΛ ο Βασίλης Μουλόπουλος, απάντησε ότι ήταν «προσωπική επιλογή του κ. Μουλόπουλου». «Ο κ. Μουλόπουλος είναι δημοσιογράφος και ήταν στέλεχος του ΔΟΛ επί χρόνια. Δεν είναι κυβερνητικό στέλεχος. Και θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο», επισήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι προφανώς και πρέπει να βρεθεί επενδυτής.