Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Κ. Μητσοτάκης: Τολμηρές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και επενδύσεις για ανάπτυξη

Κ. Μητσοτάκης: Τολμηρές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και επενδύσεις για ανάπτυξη

Ο  πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην τελετή απονομής των βραβείων Growth Awards, μεταξύ άλλων τόνισε πως δεν γίνεται να έχουμε ανάπτυξη, χωρίς υγιείς ιδιωτικές επιχειρήσεις, χωρίς επενδύσεις. Δεν γίνεται να έχουμε ανάπτυξη, χωρίς τολμηρές μεταρρυθμίσεις στο κράτος για να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος, για την επιχειρηματικότητα.
Η πολιτική μας βασίζεται στη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, με παράλληλο περιορισμό της δημόσιας σπατάλης και του κομματικού - πελατειακού κράτους. Έχει ως άξονα την μείωση της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο, ένα κράτος που δεν θα στέκεται εμπόδιο στον επιχειρηματία. Θέτει στο επίκεντρο την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία. Η δική μας δουλειά είναι, να διασφαλίσουμε αυτές τις προϋποθέσεις το συντομότερο δυνατόν. Να διασφαλίσουμε την ομαλότητα, την κανονικότητα.
Οι επιχειρήσεις που άντεξαν και κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα στην κρίση -πόσο μάλλον αυτές που διακρίθηκαν και βραβεύουμε σήμερα- θα είναι οι αυριανοί πρωταθλητές».



Συγκεκριμένα ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε  πως η  πολιτική μας στηρίζεται σε 3 βασικούς άξονες:



Ο πρώτος άξονας είναι η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών με παράλληλο περιορισμό της δημόσιας σπατάλης και του κομματικού ? πελατειακού κράτους. Η αποκλιμάκωση της φορολογίας αφορά πρώτον τη μείωση του συντελεστή στα κέρδη των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% εντός δύο ετών. Τον πρώτο χρόνο, η φορολογία θα διαμορφωθεί στο 24% και τον δεύτερο στο 20%. Η δε φορολόγηση στα μερίσματα, θα περιοριστεί αμέσως από το 15% στο 5%. Και δεύτερον αφορά στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός δύο ετών. Τον πρώτο χρόνο θα μειωθεί κατά 20% ενώ τον δεύτερο χρόνο θα μειωθεί επιπλέον κατά 10% ?



Ο δεύτερος άξονας αφορά στην τολμηρή υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στο Κράτος και στην οικονομία. Για να αποκτήσουμε, επιτέλους, μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Ένα Κράτος που δεν θα στέκεται εμπόδιο στον επιχειρηματία. Αλλά ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό Δημόσιο, που θα διευκολύνει το επιχειρείν ?



Ο τρίτος άξονας αφορά στην ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία. Για να γίνει πράξη απαιτούνται:


  • Πρώτον, η άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες που σήμερα έχουν εκτοξευτεί στα 6,5 δις και συνεχώς διογκώνονται. Η Κυβέρνηση έχει ουσιαστικά κηρύξει στάση πληρωμών, η οποία σε συνδυασμό με την προκαταβολή φόρου οδηγεί επιχειρήσεις στο κλείσιμο. Η εξόφληση των οφειλών αυτών είναι για τη Νέα Δημοκρατία άμεση προτεραιότητα.
  • Δεύτερον, η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το σκοπό αυτό. Την έχουμε ονομάσει "δεύτερη ευκαιρία"
  • Και τρίτον, η πλήρης αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση ... Υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια που η σημερινή Κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να αξιοποιήσει».