Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Να προχωρήσουμε χωρίς ανασφάλειες

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Να προχωρήσουμε χωρίς ανασφάλειες, με υπέρβαση των υφιστάμενων σχημάτων για το νέο που θα εμπνεύσει


Το ηχητικό της συνέντευξης: https://www.youtube.com/watch?v=yiQMHrlCSpc


Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha και στον δημοσιογράφο Πέτρο Κουσουλό, τόνισε μεταξύ άλλων:

Για την επίσκεψη Ομπάμα, το δημόσιο χρέος και το ΔΝΤ
Πάντοτε μία επίσκεψη του αμερικάνου προέδρου είναι ένα σημαντική, και μάλιστα του κ. Ομπάμα, του οποίου η θητεία θεωρώ ότι ήταν από τις πλέον θετικές στην ιστορία των Η.Π.Α. και αυτό θα καταγραφεί και μελλοντικά. Βεβαίως είχαμε την εκλογή του κ. Τραμπ, συνεπώς η επίσκεψη του κ. Ομπάμα εκ των πραγμάτων λαμβάνει μικρότερη διάσταση από το αν είχε γίνει σε άλλο χρονικό σημείο. Στην ουσία του θέματος του δημοσίου χρέους, το οποίο έχει αναφερθεί ότι θα συζητηθεί, έχουμε τα εξής θέματα. Το ελληνικό δημόσιο χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί, αυτά που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση δεν οδηγούν στην αναδιάρθρωσή του, χρειάζεται και οι Η.Π.Α. να μείνουν σταθερή στη θέση για την απομείωσή του και να υπάρξει πίεση στο ΔΝΤ να μην επιμένει με ιδεολογικές εμμονές σε άλλα μέτρα που δεν οδηγούν σε καμία επίλυση των ελληνικών προβλημάτων, όπως τα εργασιακά, οι ομαδικές απολύσεις κ.α. Αυτά θα πρέπει να τονιστούν και στον αμερικανό πρόεδρο στις συζητήσεις που θα γίνουν.


Για την εκλογή Τραμπ
Της νίκης του Τραμπ προηγήθηκε το Brexit, και αναρωτιέται κανείς τι έπεται. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι έσπευσαν να χαιρετήσουν την εκλογή Τραμπ σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας, υπερσυντηρητικές, ακροδεξιές δυνάμεις.
Ελπίζω ο κ. Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ να ασκήσει μια υπεύθυνη πολιτική, η οποία δεν θα έχει σχέση με όσα προεκλογικά έχει πει. Η επικράτησή του δείχνει ότι υπάρχει μια τάση αντισυστημικότητας, δεν μπορεί να συνεχίσει να εκφράζεται όμως από δήθεν αντισυστημικούς, όπως ο κ. Τραμπ. Η λύση για να μην έχουμε και άλλα τέτοια θέματα, να μην έχουμε πχ. την επικράτηση της Λεπεν στην Γαλλία, είναι η αλλαγή πολιτικών, να δοθούν απαντήσεις σε κορυφαίες προκλήσεις όπως το προσφυγικό, να έχουμε στόχο την άρση των ανισοτήτων, την μείωση της φτώχειας και να σταματήσουν οι πολιτικές δυνάμεις να είναι αποκομμένες από τα προβλήματα της κοινωνίας. Και σ’ αυτό το πλαίσιο, οι προοδευτικές δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς πρέπει να διαδραματίσουν επιτέλους καθοριστικό ρόλο.


Για το ΕΣΡ και τις άδειες
Η στάση μας όλη την προηγούμενη περίοδο ήταν η πιο υπεύθυνη. Καταδικάσαμε αυτά τα οποία προχωρούσε η κυβέρνηση και ήταν μια πολιτική ήττα τελικά της κυβέρνησης και με την απόφαση του ΣτΕ. Βεβαίως η στείρα άρνηση της Νέας Δημοκρατίας και οι εκβιασμοί και αιφνιδιασμοί της κυβέρνησης καθιστούσαν αδύνατη τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και οδηγούσαν την κατάσταση σε αδιέξοδο. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη επέβαλε την συνεννόηση και τελικά την συγκρότηση του ΕΣΡ. Τώρα χρειάζεται εγρήγορση για να γίνουν όλα όπως πρέπει, και νέοι παίκτες να μπουν και τα υφιστάμενα κανάλια που είναι βιώσιμα να μπορέσουν να λειτουργήσουν.


Για την Δημοκρατική Συμπαράταξη και την κεντροαριστερά
Στο πρόσφατο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, τελείωσαν οριστικά και οι τελευταίες αυταπάτες ορισμένων που παρακολουθούσαν ή ακόμη και ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, για στροφή στην κεντροαριστερά και στην σοσιαλδημοκρατία.
Την Κυριακή στην κοινή συνεδρίαση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης των Κεντρικών Επιτροπών ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Κινήσεων Πολιτών επιβεβαιώθηκε ο αυτόνομος πόλος της Συμπαράταξης, της σοσιαλδημοκρατίας που ανασυγκροτούμε, ανταγωνιστικός τόσο με τις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ όσο και με τις αδιέξοδες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συστρατευθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι προοδευτικοί πολίτες στην ανασυγκρότηση της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης. Για αυτό απηύθυνα κάλεσμα με ένα γενναίο άνοιγμα σε όλον τον κεντροαριστερό κόσμο. Σε όσους ανά περιόδους ψήφιζαν τα κόμματά μας ή και ανήκουν στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Για έναν ισχυρό ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό φορέα. Η θέση μου είναι ότι για να γίνει αυτό πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, να σηματοδοτηθεί ένα νέο ξεκίνημα στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Με υπέρβαση των υφιστάμενων σχημάτων για να δημιουργηθεί το νέο που θα εμπνεύσει. Με φυγή προς τα εμπρός, χωρίς τις ταλαντεύσεις που προέρχονται από την κυριαρχία μίας νοοτροπίας δικαίωσης και αυτοεπιβεβαίωσης. 
Πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά προς τα εμπρός χωρίς κανένα φόβο, καμία προσωπική ή συλλογική ανασφάλεια. Οι ιστορικές μας δεσμεύσεις και οι ιστορικές αντιπαλότητες δεν μπορούν να αφορούν το παρόν και το μέλλον του χώρου. Η δική μου γενιά, η νέα γενιά, αναζητά υπερβάσεις και όχι προσκολλήσεις σε στερεότυπα του παρελθόντος.

14/11/2016