Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Ρ. Σβίγκου: Να υπερβούμε τους δυσμενείς ευρωπαϊκούς συσχετισμούς και να δώσουμε κοινές απαντήσεις στα προβλήματα

Ρ. Σβίγκου: Να υπερβούμε τους δυσμενείς ευρωπαϊκούς συσχετισμούς και να δώσουμε κοινές απαντήσεις στα προβλήματα

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Σκάι ενόψει της έναρξης του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «εμείς δεν συγκροτούμαστε σε ένα συνέδριο απλώς για να εκλέξουμε αρχηγό, ούτε είναι διάφοροι δελφίνοι, βαρόνοι και όπως αλλιώς τους ονομάζουν στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που έρχονται να μοιράσουν τις καρέκλες και την εξουσία».
«Κάνουμε ένα συνέδριο ταυτότητας, ένα συνέδριο στο οποίο πρέπει να αναζητηθούν εκείνοι οι τρόποι ώστε να υπερβούμε τους δυσμενείς ευρωπαϊκούς συσχετισμούς και να δώσουμε κοινές απαντήσεις στα προβλήματα τα οποία απασχολούν τους πολίτες», προσέθεσε.
Ερωτηθείσα αν έχει αλλάξει ταυτότητα ο ΣΥΡΙΖΑ, από την εποχή που ήταν αντιπολίτευση έως τώρα, μετά τις δεύτερες εκλογές, είπε πως «έχουν αλλάξει σίγουρα οι συνθήκες. Πρόκειται για το συνέδριο ενός αριστερού κόμματος στην κυβέρνηση, και μάλιστα μιας αριστερής κυβέρνησης η οποία είναι η μοναδική δύναμη της Αριστεράς αυτή τη στιγμή που βρίσκεται στην εξουσία στην Ευρώπη».
«Αυτό από μόνο του δημιουργεί άλλες συνθήκες, ακόμα κι αν η Ελλάδα δεν βρισκόταν σε συνθήκες επιτροπείας που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια, ακόμα κι αν δεν είχε υπογραφεί η συμφωνία που υπογράφηκε τον Αύγουστο μετά από τους γνωστούς εκβιασμούς από την πλευρά της τρόικας», προσέθεσε.
Αναφερόμενη στο ευρωπαϊκό περιβάλλον είπε ότι «μιλάμε για ένα διαφορετικό ευρωπαϊκό περιβάλλον, το οποίο σε κάθε περίπτωση πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή συνθλίβεται από τις δυνάμεις της λιτότητας και της ακροδεξιάς, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν και ελπιδοφόρες, προοδευτικές αλλαγές που τείνουν να λάβουν χώρα, είτε μιλούμε για την κυβέρνηση στην Πορτογαλία, είτε μιλούμε για την ηγεσία των Εργατικών με τον Κόρμπιν».
Η κ. Σβίγκου τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δώσει απαντήσεις και στο ερώτημα «με ποιον τρόπο θα ενδυναμωθούν οι δυνάμεις στην Ευρώπη που προσβλέπουν σε προοδευτικές αλλαγές και στην αλλαγή των συσχετισμών. Και το Brexit αλλά και αρνητικές εξελίξεις, όπως είναι οι εξελίξεις με το προσφυγικό και οι αντιδράσεις χωρών, όπως η Ουγγαρία, δείχνουν ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να είναι πολύ ζοφερό αν δεν υπάρξει ένα μέτωπο ευρύτερων αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων».