Hellenic Cypriot Press Agency

“Εύχομαι το φως των Χριστουγέννων να φωτίσει τη ζωή σας και να σας φέρει χαρές και επιτυχίες για το νέο έτος!”

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για τις τηλεοπτικές άδειες

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα, 20 Σεπτεμβρίου, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος,
ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, βουλευτής Καρδίτσας, κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας και ο Συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, βουλευτής Αττικής, κ. Μάκης Βορίδης.

Θέμα, η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να αποδεχθεί το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να προσέλθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Λευτέρης Κρέτσος και οι 4 πλειοδότες στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:


Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Καλό μεσημέρι. Πριν μπούμε στη θεματική της σημερινής συνάντησης για την άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να δεχθεί το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας να προσέλθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων, ο κ. Παππάς, ο κ. Κρέτσος και οι 4 πλειοδότες του πρόσφατου διαγωνισμού για τις άδειες, θα ήθελα να θυμίσω ότι συμπληρώνεται, σήμερα, ένας χρόνος από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και τα γενέθλια της δεύτερης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Διαπιστώνουμε ότι η Κουμουνδούρου δεν έχει ακουστεί. Δεν έχει πει ούτε λέξη, ούτε ένα ψίθυρο. Προφανώς, ακόμα και για τους ίδιους, η σημερινή ημέρα δεν είναι επέτειος μνήμης, αλλά ημέρα λήθης και θλίψης. Προσπαθούν να ξεχάσουν τι έλεγαν πριν και τι έκαναν μετά.

Προσπαθούν, με τη σιωπή τους, να ξεχάσει και η κοινωνία τα λόγια, τα έργα και τις ημέρες τους. Ματαιοπονούν, όμως, γιατί οι Έλληνες ξέρουν.

Έτσι, τα σημερινά γενέθλια έχουν ήδη εξελιχθεί σε μνημόσυνο του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος.

Απόδειξη είναι και το θέμα του διαγωνισμού παρωδία, του διαγωνισμού οπερέτα, που έχει γίνει πλέον μπούμερανγκ, εάν όχι Βατερλό για την Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου – Παππά.

Για τα θέματα της σημερινής μας συνάντησης το λόγο έχει ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Τσιάρας και, στη συνέχεια, ο κ. Μάκης Βορίδης.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Όπως γνωρίζετε, από τις 8 Σεπτεμβρίου, η Νέα Δημοκρατία δια των βουλευτών που μετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κατέθεσε αίτημα προκειμένου να γίνει συζήτηση σχετικά με την διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

Με βάση το άρθρο 15, παράγραφος 2 του Συντάγματος και βεβαίως με βάση το άρθρο 43, παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος για τις ανεξάρτητες Αρχές και ο έλεγχος για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, είναι αρμοδιότητα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Από τότε έχει συγκληθεί δύο φορές η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ωστόσο απόφαση επί του αιτήματος της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει ληφθεί.

Σήμερα, μετά από έντονο διάλογο στην Επιτροπή, καταθέσαμε ένα ανανεωμένο κατά κάποιον τρόπο αίτημα, με βάση το άρθρο 41, παρ. Α’ του Κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο, με πλειοψηφία των 2/5 μπορεί να συγκληθεί Επιτροπή και να εξετάσει ένα συγκεκριμένο ζήτημα.

Αυτό το αίτημα δεν μπορούσε να μη γίνει δεκτό. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, στη δεύτερη συζήτηση απόφαση επί του αιτήματος της Νέας Δημοκρατίας, να γίνει συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και να εξεταστούν όλα αυτά τα οποία καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, κυρίως ως ερωτηματικά και απορίες, δεν έχει ληφθεί.

Και το λέμε αυτό, διότι – όπως ξέρετε πολύ καλά – υπάρχουν πλέον δημόσιες δηλώσεις, που αναφέρονται στο γεγονός ότι πραγματικός, ουσιαστικός έλεγχος του πόθεν έσχες των πλειοδοτών δεν έγινε. Και αυτή είναι δήλωση της Προέδρου της Επιτροπής.

Όπως, επίσης, υπάρχουν και δηλώσεις εκπροσώπων – εξ’ αυτών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό – που λένε «Εμείς δεν ενδιαφερόμαστε πραγματικά για το διαγωνισμό, παρά μόνο για το πώς θα ανεβάσουμε το τίμημα».

Όλα αυτά συνθέτουν μια εικόνα πολλών, μεγάλων, έντονων ερωτηματικών, που απασχολούν τη κοινή γνώμη. Προφανώς, είναι αίτημα συνολικά του πολιτικού συστήματος – πλην της Κυβέρνησης – να υπάρξει συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Δυστυχώς, η Επιτροπή – κυρίως δια της Προέδρου – αρνείται να μπει σε αυτή τη διαδικασία συζήτησης και παραπέμπει, για άλλη μία φορά, σε μία επόμενη σύγκληση της Επιτροπής, τη λήψη της απόφασης.

Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματικότητα που γεννά τεράστια ερωτηματικά.

Θεωρούμε – το έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές – ότι είναι ένας έωλος διαγωνισμός, που θα δημιουργήσει πολλά ζητήματα στο άμεσο μέλλον. Και βεβαίως για αυτό το λόγο, επιθυμώντας να υπάρχει άπλετο φως, ζητούμε να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα τα οποία έχουν τεθεί στο δημόσιο διάλογο και απασχολούν τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.

Γι’ αυτό το λόγο, πρέπει να γίνει συνολική συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου όλα αυτά, τα οποία αυτή τη στιγμή υπάρχουν, είτε ως ερωτήματα, είτε ως απορίες, να έρθουν στο φως.

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Νομίζω ότι σήμερα, μιας και είναι επετειακή ημέρα, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αποχαιρετήσει οριστικά το όποιο ηθικό πλεονέκτημα ισχυριζόταν ότι είχε.

Και αυτό γιατί σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ είχε τη δυνατότητα αυτή, δυνατότητα που της έδινε η αίτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ουσιαστικά κατά αποτέλεσμα, αρνήθηκε να στέρξει, να συναινέσει και να συμπράξει στον έλεγχο του προφανούς.

Προφανώς, θέμα αρμοδιότητας δεν τίθεται, αφού εξάλλου έγινε δεκτή αίτηση μειοψηφίας. Εισήχθη και ουσιαστικά έγινε δεκτό από τη μειοψηφία, αλλά αυτό θεμελιώνει την αρμοδιότητα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Θέμα αρμοδιότητας, λοιπόν, δεν τίθεται. Αλλά το σημαντικό εδώ είναι το θέμα της ουσίας. Δεν είναι το θέμα του κοινοβουλευτικού κανονισμού.

Και ποιο είναι το θέμα της ουσίας; Σύμφωνα με την προκήρυξη που έβγαλε η Γραμματεία Ενημέρωσης, η Κυβέρνηση, ο κύριος Παππάς, η Επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού διενεργεί έλεγχο της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των οικονομικών μέσων, που θα διαθέσουν για την απόκτηση των αδειών οι προσωρινοί υπερθεματιστές.

Αυτός είναι ο έλεγχος που έπρεπε να κάνουν. Προέλευση και τρόπος απόκτησης. Και υπάρχει ένα πρακτικό από τους 5 κυρίους της Επιτροπής, οι οποίο λένε: Πρώτον, ουσιαστικά ομολογούν ότι δεν μπήκαν σε αυτόν τον έλεγχο, γιατί η διατύπωση είναι πολύ πιο περιοριστική. Αλλά κυρίως εκείνο που λένε, είναι ότι δέχθηκαν τα όσα δέχθηκαν, πως; Λαμβάνοντας υπόψη το εξής. Ο έλεγχος αυτός που διενεργήθηκε – λένε – σύμφωνα με τα προσκομισθέντα στοιχεία, (19/9 πενταμελής ειδική Επιτροπή διενέργειας, πρακτικό 24), αναφέρεται σε περιουσιακά στοιχεία επί των οποίων υφίσταται εξουσία διάθεσης του προσωρινού υπερθεματιστή. Αυτό λένε.

Τι είναι η «εξουσία διάθεσης» σε απλά ελληνικά; Είναι κάτι που δεν είναι δικό του, αλλά που κάποιος, ένας τρίτος, του λέει ότι μπορεί να το έχει.

Πως προκύπτει από αυτά τα οποία έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, το τελευταίο χρονικό διάστημα, αυτή η «εξουσία διάθεσης»;

Με μία δήλωση του τρίτου. Δηλαδή, ανακηρύχθηκε οριστικός υπερθεματιστής κάποιος, ο οποίος δεν έχει τίποτα από τα ποσά που υποτίθεται ότι έπρεπε να έχει. Έχει, όμως, μια δήλωση ενός τρίτου, που λέει ότι έχει κάτι μετοχές σε μία τρίτη εταιρεία, που λέει ότι αυτή η εταιρεία έχει ένα ακίνητο που έχει εκτιμηθεί το 2011, ότι κάνει 100.000.000 ευρώ και ότι θα το διαθέσει αυτό το ακίνητο.

Αυτό είναι διαφάνεια; Έχουμε διατάξεις, οι οποίες μιλούν για ονομαστικοποίηση των μετοχών, μιλούν για πηγές προελεύσεως, μιλούν για υποχρέωση να προσκομίζονται στοιχεία των δανείων, αν τυχόν υπάρχουν αυτά.

Και εδώ η συγκεκριμένη Επιτροπή καλύφθηκε από έναν άνθρωπο ο οποίος δεν έχει ένα πενηνταράκι – έτσι όπως φαίνεται – αλλά τι έχει; Έχει το δικαίωμα να του δώσει κάποιος αν θέλει, όποτε θέλει, ένα τρίτο στοιχείο.

Δεν γεννιέται σε όλους μας η ερώτηση, αυτός ο τρίτος, αυτή η εταιρεία, γιατί δέχεται να αναλάβει βάρος 100.000.000 ευρώ για κάποιον που πάει να πάρει άδειες;

Αυτή είναι η διαφάνεια; Αυτά τα εύλογα ερωτήματα και άλλα νομικά που προκύπτουν, δεν απασχόλησαν τη συγκεκριμένη Επιτροπή;

Και περαιτέρω: Άκουσα να λέει ο κ. Τσίπρας, αν κάποιος δεν έχει κάνει κάτι καλά, δεν πειράζει, θα εκπέσει.

Πως θα εκπέσει; Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, με την 239 απόφασή του, ενέκρινε την απόφαση της Επιτροπής και όρισε ποιοι είναι οι οριστικοί υπερθεματιστές.

Ποια είναι η απάντηση που μας δίνουν;

Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη;

Δηλαδή, ενημερώνουν ότι υπάρχουν νομικά δικαιώματα στην Ελλάδα;

Αλλά, για αυτό μιλάμε τώρα;

Να τονίσω και κάτι ακόμα.

Αυτή η Επιτροπή, η οποία κάνει αυτές τις πλημμέλειες, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα ελεγχθούν και δικαστικά και η οποία είναι εκτεθειμένη αυτή τη στιγμή, έχοντας διαπράξει παράνομες ενέργειες, είναι η Επιτροπή που έκανε όλο το διαγωνισμό.

Αυτοί οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έκαναν το διαγωνισμό. Και είναι και η Επιτροπή που – αν τυχόν κριθεί ότι πρέπει σε τελευταία ανάλυση να ακυρωθεί αυτή η πράξη – θα εξακολουθεί να κάνει τον έλεγχο του πόθεν έσχες, αυτή η συγκεκριμένη Επιτροπή;

Και το επόμενο ερώτημα, από ποιους ανακύπτει; Ενώ είχε οριστεί η εταιρεία, ιδιωτική και ανεξάρτητη, η Grant Thornton, εκτιμητής, γιατί ειδικώς σε αυτή τη διαδικασία δεν εμπλέκεται;

Αυτά τα καίρια ερωτήματα, τα οποία βασανίζουν σήμερα τους πολίτες, για αυτό που υπήρξε η ναυαρχίδα υποτίθεται της «μεγάλης επιτυχίας» της Κυβέρνησης, για τη διαφάνεια, την καθαρότητα, την αποσαφήνιση του τηλεοπτικού τοπίου, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θέλει να τα συζητήσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Να διευκρινίσω ότι βεβαίως και θα έρθουν όλοι. Βεβαίως και θα έρθει ο κ. Παππάς. Βεβαίως και θα έρθει ο κ. Γραμματεύς. Βεβαίως και θα έρθουν οι 4 υπερθεματιστές. Αλλά θα έρθουν χάρις στη μειοψηφία.

Δεν ψήφισε η πλειοψηφία.

Η μειοψηφία επέβαλε τη διαφάνεια που ζητάει ο ελληνικός λαός. Εδώ, λοιπόν, εγείρονται τεράστια πολιτικά θέματα. Προφανώς, αυτό θα απασχολήσει και δικαστικά. Αλλά, σε τελευταία ανάλυση, αυτό που μένει από τη σημερινή μέρα, είναι η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξει σε μία υπόθεση διαφάνειας, καθώς και η πλήρης απονομιμοποίηση αυτού του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Είναι πλέον βέβαιο ότι ο διαγωνισμός αυτός και όλη η διαδικασία έχει καταρρεύσει στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.

Ερωτήσεις παρακαλώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαφωνείτε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συμπράξει, ας πούμε, μαζί με εσάς για το αίτημα που καταθέσατε;

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Ελήφθη απόφαση με τα 2/5 της Επιτροπής, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής. Δηλαδή από τη μειοψηφία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμπράττει σε αυτό, αλλά θα γίνει γιατί ασκείται ως δικαίωμα της μειοψηφίας.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Το πολιτικό μήνυμα είναι ότι, ενώ προκύπτουν όλα αυτά, ενώ ο δημόσιος διάλογος για το ζήτημα αυτό έχει δηλητηριαστεί, αυτή η κυβερνητική πλειοψηφία κάνει ό,τι μπορεί, δίνει μάχες να μην αποκαλυφθεί τίποτα.

Αυτό είναι το πολιτικό μήνυμα και ο πολιτικός λόγος της σημερινής μας συνάντησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί τώρα με την πρόταση της μειοψηφίας, θα είναι η ίδια με αυτήν που θα υπήρχε αν είχε συμπράξει και ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό;

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Δεν είναι η ίδια διαδικασία. Εδώ προβλέπεται, με το άρθρο 41 του Κανονισμού της Βουλής, μία διαδικασία δύο συνεδριάσεων κανονικά, όπου στην πραγματικότητα δεν έχουν το δικαίωμα ερωτήσεων όλοι οι παριστάμενοι Βουλευτές.

Είναι, όμως, ένα δικαίωμα αναφαίρετο της συγκεκριμένης Επιτροπής, που δεν θα μπορούσε επ’ ουδενί να το αρνηθεί το Προεδρείο και βεβαίως και η κυβερνητική πλειοψηφία.

Αναγκάσαμε, ουσιαστικά, την κυβερνητική πλειοψηφία που μετέχει στη συγκεκριμένη Επιτροπή, να συρθεί μέσα σε μία διαδικασία η οποία προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής.

Και είμαστε βέβαιοι ότι, υπό την πίεση των πραγματικών γεγονότων, δηλαδή των γεγονότων που καθιστούν αυτόν το διαγωνισμό έωλο, προβληματικό, με τεράστια ερωτηματικά, και με μία κοινοβουλευτική πρακτική, η οποία όχι μόνο δεν αποδεικνύει αν θέλετε τη Δημοκρατία, αλλά ακριβώς το αντίθετο, ότι τελικά η κυβερνητική πλειοψηφία θα συρθεί και στη θετική αντιμετώπιση του δικού μας αιτήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες ακούσαμε τον Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Αυγενάκη, να συνδέει άμεσα θα έλεγα και με τρόπο ξεκάθαρο, το ζήτημα των πρόωρων εκλογών με την απόφαση του ΣτΕ. Αν δηλαδή, εκπέσει ο νόμος στο ΣτΕ, τότε πρέπει η χώρα να πάει σε πρόωρες εκλογές. Θα ήθελα μία τοποθέτηση επ’ αυτού. Γιατί είναι η πρώτη φορά το ακούσαμε χθες με τρόπο ξεκάθαρο.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Κύριε Τρουπή, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως αντιλαμβάνεστε, αναδεικνύεται σε κομβικής σημασίας στάδιο στην όλη αυτή διαδικασία, η οποία ήδη έχει καταπέσει, έχει καταρρεύσει στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.

Δεν είναι μία διαδικασία που, όπως διαφημιζόταν και προπαγανδιζόταν από την Κυβέρνηση, έχει ούτε καν ψήγματα διαφάνειας. Είναι πεποίθηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών ότι έχουμε και αδιαφάνεια και οσμή διαπλοκής και πάντως μία πολύ προβληματική κατάσταση σε ένα ζωτικό τομέα για τη λειτουργία της Δημοκρατίας, τον πλουραλισμό και την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών.

Επομένως, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έρχεται μέσα σε αυτό το περιβάλλον. Αυτό είναι ένα.

Άλλο είναι το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο βρίσκεται η χώρα. Έρχεται να προστεθεί στην άθλια οικονομική κατάσταση, στα τεράστια ζητήματα του προσφυγικού, και ένα μείζον ζήτημα ηθικής, πολιτικής και νομικής τάξης. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, το οποίο δεν μπορεί παρά να παράγει συγκεκριμένα, αν όχι αποτελέσματα, πάντως μία συγκεκριμένη πολιτική ατμόσφαιρα.

Μέσα σε αυτή, είναι γνωστό ότι η Νέα Δημοκρατία, σε ανύποπτο χρόνο, αλλά με σταθερότητα και πεπεισμένη ότι κάνει το σωστό, έχει υποβάλει αίτημα εκλογών.

Δεν συνδέονται, λοιπόν, τα δύο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προς τον κ. Βορίδη. Προηγουμένως, στην τοποθέτησή του είπε ότι θα δοθεί συνέχεια στη Δικαιοσύνη. Σκοπεύετε να κάνετε κάποια προσφυγή, να κάνετε κάποια μήνυση, πώς θα κινηθείτε δικαστικά;

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Προφανώς, αυτά είναι ζητήματα τα οποία απασχολούν και εγώ είμαι βέβαιος ότι τα παρακολουθούν άνθρωποι από τη Δικαιοσύνη. Βλέπω, παραδείγματος χάριν, ότι σιγά – σιγά αρχίζουν και υπάρχουν δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Διαβάζω, τώρα μόλις, δήλωση του κ. Κουρουμπλή, ο οποίος λέει ότι υπάρχουν ποινικές και πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση Καλογρίτσα.

Άρα, λοιπόν, προφανώς ένα τέτοιο έγγραφο με τα προβλήματα τα οποία έχει ένας τέτοιος έλεγχος του πόθεν έσχες για πολύ σημαντικά θέματα, αφήνει ζητήματα ανοιχτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λίγο για το διαδικαστικό, επειδή γνωρίζετε καλύτερα τα νομικά. Μπορεί να γίνει αυτό αυτεπαγγέλτως;

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πρέπει να το κάνει κάποιος από τους άλλους εμπλεκόμενους;

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Μπορεί να γίνει και αυτεπαγγέλτως, μπορεί να γίνει με μηνυτήρια αναφορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφερόμενος στον κ. Κρέτσο ο οποίος έχει ανακηρύξει, επί της ουσίας, τους 4 προσωρινούς υπερθεματιστές, εκτιμάτε ότι γεννώνται ποινικές ευθύνες και για τον κ. Κρέτσο σε περίπτωση που προκύψει ζήτημα για το πόθεν έσχες;

Και το δεύτερο ερώτημά μου, η απόφασή σας να χρησιμοποιήσετε το 41Α του κανονισμού συνδέεται, με κάποιο τρόπο, με τα όσα προέκυψαν χθες από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha για το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την Attica Bank, για το δανεισμό του κ. Καλογρίτσα;

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Το πολιτικό ζήτημα είναι ότι υπήρξε, πριν από λίγο, απόπειρα συγκαλύψεως μεγάλου σκανδάλου από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αυτό είναι το πολιτικό ζήτημα.

Προφανώς, όταν κάτι είναι σκανδαλώδες δημιουργεί σειρά ευθυνών. Αλλά αυτές τις ευθύνες θα τις αξιολογήσουν οι άνθρωποι που αξιολογούν αυτές τις ευθύνες.

Το ζήτημα της Τράπεζας Αττικής, επίσης είναι ένα μεγάλο θέμα. Και θα σας πω ότι κατά τη γνώμη μου δεν είναι δυνατόν το σχετικό πόρισμα του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να μην έρθει στην Εξεταστική Επιτροπή που εξετάζει τα δάνεια των κομμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης.

Το ζήτημα, λοιπόν, του συγκεκριμένου πορίσματος προφανώς, φαντάζομαι, αυτονοήτως ότι θα ζητηθεί και θα στέρξει και σε αυτό η κυβερνητική πλειοψηφία προκειμένου να εξεταστεί στην εξεταστική επιτροπή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω εάν υπάρχει ένα σκεπτικό να κορυφώσετε τις ενέργειες που κάνετε μέσω, για παράδειγμα, της κατάθεσης μίας πρότασης μομφής κατά του αρμόδιου Υπουργού για τον διαγωνισμό.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Μιλήσαμε για το στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα και για τίποτα άλλο.

Επειδή οι ερωτήσεις σας, ευλόγως, επικεντρώνονται στο ζήτημα το μείζον του ενός εκ των πλειοδοτών, θέλω να πω ότι αυτή η δηλητηριώδης ατμόσφαιρα διαχέεται στο σύνολο του διαγωνισμού. Και δεν το λέμε εμείς, δεν το λέει η Νέα Δημοκρατία, το διαβάζω στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας Συντακτών», όπου λέει: «Τα προβλήματα, η δόση και τα ραντεβού με τη Δικαιοσύνη, σουρωτήρι τα πόθεν έσχες συνολικά».

Σας ξαναλέω ότι δεν το λέμε εμείς. Αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να διαβάσουμε αυτά, τα οποία στον κατά βάση έγκριτο τύπο καταγράφονται.

Επομένως, ένα είναι το μεγάλο ζήτημα το οποίο απασχολεί, αλλά το οποίο είναι τόσο μεγάλο που προφανώς δηλητηριάζει το σύνολο της εικόνας για τον πρόσφατο διαγωνισμό – παρωδία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα επανέλθω στο θέμα και της Τράπεζας Αττικής. Θεωρείτε ότι συνδέονται οι δύο υποθέσεις; Και υπάρχει κάποια κίνηση που θα κάνετε στη σύνδεση της δανειοδότησης του ενός εκ των υπερθεματιστών από την Τράπεζα Αττικής και το πώς πήρε μέρος στο διαγωνισμό; Πέρα από τη διαδικασία του αγροτεμαχίου και των κατσικιών που υπάρχουν εκεί.

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα δεδομένο, μία εγγυητική επιστολή που χρειαζόταν για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό. Εδόθη στον κ. Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής.

Μας ενημέρωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής ότι η εγγυητική επιστολή αυτή εδόθη σε μία καινούρια εταιρεία με κατάθεση ισόποσου σε μετρητά, που δεσμεύτηκαν σε λογαριασμό για να εκδοθεί η εγγυητική επιστολή.

Κάτι ακούμε τώρα ότι έχει υπάρξει δανειοδότηση του κ. Καλογρίτσα για να καταθέσει τα συγκεκριμένα μετρητά.

Όταν έρχεται κάποιος και μας λέει ότι ο άνθρωπος έβαλε μετρητά και πήρε την εγγυητική επιστολή, μάλιστα. Αλλά, όταν έχει πάρει προηγουμένως δάνειο, από την ίδια τράπεζα, το οποίο το έβαλε στο λογαριασμό για να πάρει την εγγυητική επιστολή, αυτό είναι διαφορετικό.

Αυτό είναι που θέλουμε να ερευνήσουμε με το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, θέλουμε να δούμε ποιες είναι οι δανειοδοτήσεις, ποια είναι τα ποσά.

Αλλά σίγουρα αυτά πρέπει να απασχολήσουν το ελληνικό Κοινοβούλιο γιατί όλα έχουν μία σχέση, όλα έχουν μία σχέση. Η Τράπεζα Αττικής, ο κ. Σπίρτζης, ο κ. Καλογρίτσας, ο κ. Καραμπάτσος, η Κυβέρνηση, η 5μελής επιτροπή, όλα αυτά φαίνεται να έχουν μία σχέση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, καταρχάς, αν σκοπεύετε να ζητήσετε τις παραιτήσεις ίσως του Γενικού Γραμματέα ή κάποιου άλλου στελέχους της Κυβέρνησης με αφορμή τις τελευταίες αποκαλύψεις. Και επίσης, τι σκοπεύετε να κάνετε αν εν τέλει συζητηθεί μόνο δύο φορές στην Επιτροπή το θέμα και αυτό δεν είναι αρκετό, δηλαδή δεν περάσει ποτέ το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας;

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Όσον αφορά στο πρώτο σας ερώτημα σας ενημερώνουμε για τις αποφάσεις που έχουμε λάβει, σήμερα. Από εκεί και πέρα, η πορεία των πραγμάτων είναι αυτή που καθορίζει και τις αξιολογήσεις και τελικά τις αποφάσεις.

Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημά σας: Αν αυτό συμβεί, θα είναι αποτέλεσμα, πρώτα από όλα της άρνησης της κυβερνητικής πλειοψηφίας να προχωρήσουμε σε μία διαδικασία που θα επέτρεπε την – με άνετο χρόνο – πλήρη συζήτηση για το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν την κοινή γνώμη.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πρόθεση να σταματήσει την προσπάθειά της, προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση. Δεν το ζητάμε εμείς μόνο, το ζητάει ο ελληνικός λαός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον περασμένο Μάιο, που ξεκίνησε η Εξεταστική Επιτροπή, είχατε ζητήσει από όλες τις τράπεζες να στείλουν στοιχεία σχετικά με τις δανειοδοτήσεις των Κομμάτων και των επιχειρήσεων των Μ.Μ.Ε. Είχατε ζητήσει και από την Τράπεζα Αττικής; Ήρθαν και από την Αττικής στοιχεία; Τα είχατε εξετάσει τότε; Αφορούσαν τον κ. Καλογρίτσα ή τον οποιονδήποτε κ. Καλογρίτσα από τους υπερθεματιστές; Και σε ποιο συμπέρασμα είχατε καταλήξει;

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Μα, ο κ. Καλογρίτσας δεν είχε μέχρι τότε Μ.Μ.Ε. Η εμπλοκή του είναι τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επομένως, δεν είχε δώσει δάνεια η Τράπεζα Αττικής μέχρι τότε στα Μ.Μ.Ε. ή στα Κόμματα; Δεν υπήρχε κάποιο αξιόποινο σκέλος, αν είχατε εξετάσει, και τα λοιπά;

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Εύλογη ερώτηση, αλλά τονίζω ότι ο κ. Καλογρίτσας, μέχρι πρότινος, ήταν ο εργολάβος ο οποίος, μάλιστα – αν θυμάστε – είχε και ασυμβίβαστο, γιατί ήταν η διαπλοκή των εργολάβων με τις τράπεζες και τα Μέσα Ενημέρωσης. Δεν την ξέρετε αυτή την αφήγηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Μέχρι τότε ο κ. Καλογρίτσας δεν είχε εμπλοκή σε Μέσα Ενημέρωσης. Ή εν πάση περιπτώσει, αν είχε, δεν είχε δάνεια στις εταιρείες Μέσων Ενημέρωσης. Μπορεί να είχε άλλα δάνεια. Το ενδιαφέρον τώρα προκύπτει από τη στιγμή που ο κ. Καλογρίτσας εμπλέκεται σε δραστηριότητες Μέσων Ενημέρωσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επί της διαδικασίας, πόσο πίσω πηγαίνει τώρα η όλη διαδικασία; Δηλαδή, πότε θα γίνει σύγκληση της επόμενης Επιτροπής; Και βλέπετε κάποια σκοπιμότητα πίσω από αυτό το ζήτημα;

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Ο προγραμματισμός των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών περνάει ουσιαστικά από τη διάσκεψη των Προέδρων, κατά βάση από την κυβερνητική «επιλογή».

Θεωρητικά, μέσα στην επόμενη βδομάδα θα επαναληφθεί η σύσκεψη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σε αυτήν την τρίτη σύσκεψη θα ληφθεί επιτέλους απόφαση. Και επίσης, εμείς εκτιμούμε ότι, κάτω από το βάρος των γεγονότων, των καθημερινών αποκαλύψεων και ενός ζητήματος που έχει να κάνει ακριβώς και μόνο με τη διαφάνεια, κοινό αίτημα όλης της ελληνικής κοινωνίας, η Κυβέρνηση – δια των εκπροσώπων της στη συγκεκριμένη Κοινοβουλευτική Επιτροπή – θα συναινέσει και θα απαντήσει θετικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μία συνέντευξη σήμερα του Δημάρχου Μυτιλήνης στο News247 που λέει επί λέξει ότι: «Βλέπω ανθρώπους που συμμετέχουν στο Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να παρελαύνουν μαζί με τους Χρυσαυγίτες και να τους ξεσηκώνουν και να κάθονται με ικανοποίηση από πίσω και να τρίβουν τα χέρια τους. Προκαλώ την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας να μου ζητήσει ονόματα». Έχετε κάποιο σχόλιο για τα όσα λέει ο κύριος Δήμαρχος; Τους ζητάτε ονόματα;

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Δεν γνωρίζω τι έχει δει ή τι υπαινίσσεται ο κ. Δήμαρχος. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι να επαναλάβω, για μία ακόμη φορά, μία πολύ καθαρή θέση της Νέας Δημοκρατίας.

Η διαχείριση του προσφυγικού, πόσο μάλλον το στάδιο εκείνο του προσφυγικού, που είναι και το πιο σύνθετο για μία πολιτεία, που είναι η ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών στην πραγματικότητα, την ελληνική στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση, πολύ απαιτητική. Έχει γίνει πολύ δυσκολότερη στη χώρα μας λόγω της απόλυτης ανικανότητας της Κυβέρνησης να διαχειριστεί εγκαίρως και με αποτελεσματικό τρόπο το ζήτημα αυτό.

Οι τοπικές κοινωνίες ανησυχούν, προβληματίζονται για τη δημόσια τάξη, για τη δημόσια υγεία. Αυτές τις ανησυχίες κάθε ευνομούμενη πολιτεία πρέπει να τις ακούει. Πρέπει να είναι εκεί και να καταλαβαίνει τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας και να λύνει τα προβλήματα που διαμορφώνονται. Αυτό είναι ένα.

Και κάτι άλλο. Είναι απολύτως ξένο με τη λογική και τη φιλοσοφία της Νέας Δημοκρατίας ο λόγος και προπάντων οι πράξεις που έχουν μέσα τους στοιχεία ξενοφοβίας, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας. Ξεκάθαρα πράγματα, λοιπόν.

Ένα είναι το πραγματικό πρόβλημα για το οποίο έχει τεράστιες ευθύνες η Κυβέρνηση.

Ένα άλλο στοιχείο είναι οι πραγματικές ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών. Και αλίμονο εάν μία πολιτεία κινείται ερήμην των ανησυχιών των τοπικών κοινωνιών.

Και ένα τρίτο, είναι η απόλυτη καταδίκη φαινομένων και λέξεων και πράξεων, που έχουν τα στοιχεία του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της βίας. Πράγματα τελείως ξένα από το διαχρονικό ελληνικό πολιτισμό και πάντως από την ιδεολογική και φιλοσοφική στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στα κοινωνικά ζητήματα.