Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Αποσπάσματα συνέντευξης του Θανάση Θεοχαρόπουλου στον Βήμα FΜ

Αποσπάσματα συνέντευξης του Θανάση Θεοχαρόπουλου στον Βήμα FΜ



Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος σε συνέντευξή του στον Βήμα FM και στους δημοσιογράφους Άρη Ραβανό και Αργύρη Παπαστάθη τόνισε μεταξύ άλλων:


Για την κεντροαριστερά
Υπάρχει μια κοινή προγραμματική ατζέντα από την Επιτροπή Διαλόγου που συγκροτήθηκε και ολοκλήρωσε την δουλειά της. Αυτό είναι ένα πρώτο θετικό στοιχείο. Από εδώ και στο εξής πρέπει να προχωρήσουν πολύ γρήγορα οι όποιες οργανωτικές διαδικασίες γιατί το κρίσιμο είναι το πολιτικό ζήτημα. Τους πολίτες ενδιαφέρει αν θα υπάρξει η ενιαία σύγχρονη κεντροαριστερά. Ένας ενιαίος σοσιαλδημοκρατικός φορέας. Εντός λίγων μηνών θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες τόσο για τη συγκρότηση νέου φορέα όσο και την εκλογή επικεφαλής από τη βάση. Δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις, ο χώρος έχει ταλαιπωρηθεί από ατέρμονες συζητήσεις και ατελείωτα διαδικαστικά σχέδια. Πρέπει επιτέλους να προχωρήσουμε μπροστά αφήνοντας στην άκρη συλλογικές και προσωπικές ανασφάλειες. Να προχωρήσουμε με ενότητα. Δεν υπάρχουν περιθώρια και για τον καθένα ξεχωριστά να λειτουργεί με όρους κατακερματισμού του χώρου. Υπάρχουν δυσκολίες είναι αλήθεια αλλά δεν είναι δυνατόν αυτές οι δυσκολίες να οδηγήσουν στην μη επίτευξη του τελικού στόχου. Πως θα υπάρξει μια εναλλακτική προοδευτική λύση, αξιόπιστη με στόχο να υπάρξει μια ισχυρή παράταξη αν δεν είμαστε ενωμένοι; Το δικό μου όραμα είναι η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην χώρα μας ώστε η ισχυρή ενιαία κεντροαριστερά να είναι ο ισχυρός εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στη χώρα μας απέναντι στον εκπρόσωπο του Λαϊκού κόμματος, τη ΝΔ.
Για ενδεχόμενες συνεργασίες και κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης
Ερ: Θα μπορούσατε να καθίσετε στο τραπέζι για να συζητήσετε για ενδεχόμενη συνεργασία και με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη;
Είμαι υπέρμαχος των ευρύτερων συνεννοήσεων και συνεργασιών, για αυτό έχω καταθέσει την πρόταση για εθνική συνεννόηση. Συνεπώς σε αυτό που με ρωτάτε βεβαίως θα μπορούσα να καθίσω στο τραπέζι για μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, με ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα με βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με όλες τις δυνάμεις, εκτός των αντιδημοκρατικών, που έχουν φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση εντός της Ε.Ε. και της ευρωζώνης. Να λέμε επιτέλους αλήθειες, να μην μετράμε το πολιτικό κόστος για να προχωρήσουμε σε μια άλλη λογική γιατί η χώρα θα βουλιάξει. Είμαστε προ αδιεξόδου και θα αναγκαστούμε στο τέλος να συζητήσουμε για συνεννόηση όταν η χώρα δεν θα έχει άλλα περιθώρια. Αυτό θέλω να αποφύγουμε, να μην φθάσει η χώρα στο αδιέξοδο.
Για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ
Η κρίση έφερε τα μνημόνια και όχι το αντίθετο όπως πιστεύει και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία από την άλλη στο ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ κρύβεται πίσω από τη δικαιοσύνη και για το πολιτικό θέμα. Αν δεν καταδικάζει ξεκάθαρα τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τη ΝΔ την περίοδο 2004-2009 κυρίως 2007-2009, που θεωρώ ότι μας έφεραν στην κρίση, τότε είναι φανερό ότι θα ξανακάνει τα ίδια λάθη.
Ερ: Ο κ Τσίπρας κάθεται στο ίδιο τραπέζι με όλους τους ευρωπαίους σοσιαλιστές. Δεν θα μπορούσατε να συζητήσετε το ζήτημα συνεργασίας εφόσον τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα;
Σας είπα ότι στο πλαίσιο της εθνικής συνεννόησης θα μπορούσα να καθίσω στο ίδιο τραπέζι με όλες τις δυνάμεις που δεν είναι αντιδημοκρατικές και έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Στο πλαίσιο της κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης δεν εξαιρείται ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εξαιρεί τον εαυτό του είναι άλλο θέμα. Πρέπει να γίνει όμως η συζήτηση βάσει προγράμματος. Για παράδειγμα στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ. Η διαχείριση του θέματος από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει την στρεβλή ανάγνωση των αιτιών της κρίσης. Πως θα υπερβείς την κρίση αν δεν μπορείς να την αναγνώσεις;
Όσον αφορά το θέμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ο ίδιος ότι δεν ανήκει στην σοσιαλδημοκρατία και ότι δεν τον εκφράζει η κεντροαριστερά. Είναι θετικό ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές προσπαθούν να βοηθήσουν την χώρα μας, όπως έγινε και το προηγούμενο καλοκαίρι. Αυτό δεν έχει καμία σχέση όμως με το ζήτημα της πολιτικής κατεύθυνσης και των ασκούμενων πολιτικών που δεν έχουν καμία σχέση με την ομάδα των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών.


29/8/2016