Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Χαιρετισμός Λ. Αυγενάκη στο 8ο Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών: «Ο Κρητικός στο Αγώνα»



Χαιρετισμός Λ. Αυγενάκη στο 8ο Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών: «Ο Κρητικός στο Αγώνα»


Με αφορμή την έναρξη του 8ου Συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:
«Χαιρετίζω το εξαιρετικά ενδιαφέρον συνέδριο σας και λυπάμαι ειλικρινά που δεν μπορώ να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.
Θέλω να συγχαρώ την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου και, κυρίως, τους απανταχού Κρήτες για την διοργάνωση αυτού του συνεδρίου και τη συμμετοχή σας.  
Το Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών αποτελεί ήδη ένα σημαντικό θεσμό (8η διοργάνωση) για να κατανοήσουμε και να τιμήσουμε το παρελθόν μας, να διαχειριστούμε το παρόν μας, να απαντήσουμε στις προκλήσεις του μέλλοντος και να επικοινωνήσουμε και να ανταλλάξουμε γνώσεις και εμπειρίες με τους απανταχού Κρήτες.
Το τριήμερο συνέδριο με τίτλο «Ο Κρητικός στον Αγώνα» έχει πλούσια θεματολογία καλύπτοντας μια σειρά τομέων όπως ιστορία, πολιτισμό, παράδοση, οικονομία και ανάπτυξη και αθλητισμό. Σε μία εποχή που οι παγκόσμιες σταθερές μεταβάλλονται με ιδιαίτερα δυναμικό τρόπο, είμαστε υποχρεωμένοι να ανιχνεύσουμε τα κοινωνικοπολιτικά και πολιτιστικά ρεύματα που θα καθορίσουν τον κόσμο μας.
Έναν κόσμο που αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα, στον οποίο διακινούνται καθημερινά άνθρωποι και αγαθά με πρωτόγνωρο τρόπο για τον πολιτισμό μας. Σε αυτό το περιβάλλον, εμείς οι Κρήτες πρέπει να βρούμε το βηματισμό μας, να μείνουμε πρωτοπόροι στις εξελίξεις, να έχουμε μία διακριτή ταυτότητα στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης.
Μοναδικό ασφαλές μονοπάτι είναι η απόδοση τιμών στους αγώνες των Κρητών για ελευθερία, ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη και η μεταλαμπάδευσή τους στις επόμενες γενιές, η αναγνώριση, η αξιοποίηση και προβολή της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η μεταφορά στους νεότερους της σοφίας και της παράδοσης του τόπου μας, η ουσιαστική γνώση των αρχαιοτήτων και των μοναδικών αξιοθέατων της περιοχής μας, η αγάπη για το παρελθόν μας και τον σημαντικό πολιτισμό που μας κληροδότησαν οι πρόγονοι μας.    
Επίσης, η Κρήτη έχει τεράστιες οικονομικές δυνατότητες και μπορεί να συντελέσει στην οικονομική ανάταση της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι υγιείς, κοινωνικές δυνάμεις του νησιού να δράσουμε οργανωμένα. Στις δύσκολες αυτές στιγμές, οι προσπάθειες μας πρέπει να είναι συλλογικές και να έχουν και εξωστρεφή χαρακτήρα. Οι ομογενείς της Κρήτης (και όχι μόνο) μπορείτε να συμβάλλετε καθοριστικά στην οικονομική ανάκαμψη.
Έχουμε χρέος να συνεργαστούμε, να δουλέψουμε εμπιστευόμενοι τη δύναμη της συλλογικότητας, του ιδιωτικού τομέα και της ένδοξης ιστορίας μας στο επιχειρείν. Έχουμε όλοι ευθύνη, δεν μπορεί, ούτε και πρέπει να παραμένει κάποιος θεατής στην εξελισσόμενη πορεία της χώρας μας, του νησιού μας, της Πατρίδας μας. 
Ευελπιστώ ότι τέτοιες πρωτοβουλίες για τον τόπο μας, όπως αυτή, να συνεχιστούν και θα είμαι αρωγός στις προσπάθειες σας!
Με πραγματικό ενδιαφέρον αναμένω τα συμπεράσματα του Συνεδρίου σας και θα συνεχίσω να παρακολουθ,﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽στουλθορσότερες περιοχθΙδιαώ τις επόμενες πρωτοβουλίες σας».  

Το πρόγραμμα του 8ου Συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών: