Hellenic Cypriot Press Agency

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Ρ. Σβίγκου: Έπεσαν οι μάσκες της ΝΔ με την αποχώρησή της από τη Βουλή

Ρ. Σβίγκου: Έπεσαν οι μάσκες της ΝΔ με την αποχώρησή της από τη Βουλή

Συνέντευξη της εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στον ρ/σ «105,5 στο Κόκκινο», στους Νίκο Σβέρκο και Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Ενδεχομένως να ακούσατε τις κατηγορίες του κ.Τσιάρα για την τροπολογία στη βουλή…
Άκουσα το τελευταίο μέρος της τοποθέτησης του κ, Τσιάρα ο οποίος, όπως ανέφερε και ο ίδιος είναι 12 χρόνια βουλευτής, παρόλα αυτά η μνήμη του νομίζω ότι είναι λίγο ασθενής σχετικά με τις τροπολογίες που έχουν έρθει στη βουλή, γιατί θα μπορούσαμε να θυμηθούμε εντελώς πρόχειρα την τροπολογία που είχαν φέρει ξημερώματα, αν δεν κάνω λάθος,  με την οποία αμνήστευαν τα στελέχη των τραπεζών που είχαν δώσει θαλασσοδάνεια στα κόμματα.
Σωστό…
Μια χαρακτηριστική περίπτωση από τις πολλές περιπτώσεις που μέσα από τροπολογίες είχαν παρέμβει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη δικαιοσύνη, όπως είχαμε καταδείξει και στη σχετική συζήτηση στη Βουλή.
Την ίδια στιγμή βέβαια, για να κάνω σύνδεση με τα προηγούμενα και ο ίδιος ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι όντως ο νόμος ως ίσχυε, ο νόμος που είχαν ψηφίσει το 2010 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ήταν «πρακτικά ανεφάρμοστος» και ότι όντως έπρεπε να «συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις της GRECO», παρόλο που βέβαια μετά για προφανείς αντιπολιτευτικούς και επικοινωνιακούς λόγους η ΝΔ ανέβηκε στα κάγκελα για τη συγκεκριμένη αλλαγή στο νόμο, όπως τον φέραμε τις προηγούμενες μέρες.
Πώς κρίνετε την αποχώρηση της ΝΔ από την κοινοβουλευτική διαδικασία;..
Έπεσαν οι μάσκες της ΝΔ με την αποχώρησή της από τη Βουλή. Δεν μπόρεσε να αντέξει ούτε την κοινοβουλευτική διαδικασία να ολοκληρωθεί και να μείνει στη Βουλή, δεν μπόρεσε να αντέξει την ονομαστική ψηφοφορία, ακριβώς επειδή όλες οι αιτιάσεις που έχει επικαλεστεί τις προηγούμενες μέρες σχετικά  με τη δήθεν διαφάνεια, ήταν απλώς ένα προκάλυμμα λαϊκισμού και υποκρισίας από εκείνους οι οποίοι εκπροσωπούν ό,τι πιο σάπιο και πιο διεφθαρμένο έχει να παρουσιάσει το πολιτικό σύστημα.
Και οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι με μια σειρά ενεργειών όσο ήταν  στην κυβέρνηση προσπάθησαν να φτιάξουν ένα σύστημα όπου ο έλεγχος στα πολιτικά πρόσωπα για τέτοιες καταστάσεις ήταν πρακτικά αδύνατος, κουνούν το δάχτυλο περί αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, περί ηθικής, περί διαφάνειας κ.λπ.. Ο ΣΥΡΙΖΑ    και η κυβέρνηση σήκωσαν το γάντι, θέλοντας μ΄ αυτόν τον τρόπο να ενισχύσουν και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Στη ΝΔ αποφάσισαν να αποχωρήσουν και να μην μετάσχουν σε μια συζήτηση που νομίζω θα ήταν ωφέλιμη και για τον Κοινοβούλιο και για την ελληνική κοινωνία να την παρακολουθήσει.
Δεν έχουν πρόταση. Μένουν στην καταγγελία. Με την αποχώρηση αυτό νομίζω ότι μένει στον κόσμο…
Νομίζω ότι αυτό που μένει είναι ότι δεν θέλουν να πιεστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση η οποία θα καταδείξει τη γύμνια της κριτικής που άσκησαν όλες τις προηγούμενες μέρες, συνεπικουρούμενοι από μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Πάντως υπάρχουν καταγγελίες ή υπαινιγμοί καλύτερα να το πω και από τη ΝΔ και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι προσπαθεί η κυβέρνηση  μ΄ αυτόν τον τρόπο, έστω και για μία μέρα, να αμνηστεύσει…
Όπως εξήγησε ο κ. Παπαγγελόπουλος και στην εισήγησή του αυτό είναι αδύνατο νομικά. Και μάλιστα προκάλεσε και ο ίδιος όσους το επικαλούνται αυτό να αποδείξουν με ποιον τρόπο νομικά μπορεί να γίνει αυτό.
Μισό λεπτό, για να το ολοκληρώσουμε το θέμα αυτό. Σε ό,τι έχει να κάνει με την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτή την αλλαγή της ρύθμισης, θεωρείτε ότι –όπως έγραψε και χθες η Αυγή- ήταν ένα θέμα για το οποίο βγήκε offside η κυβέρνηση; Αυτό αναδιπλώνεται σήμερα, ότι υπήρξε πολιτική αστοχία δηλαδή;
Ο προηγούμενος νόμος μπορεί να είχε μια αυστηρή φαινομενικά διάταξη η οποία όμως, όπως και ο ίδιος ο κ. Τσιάρας παραδέχτηκε, ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη. Και αυτό το γνώριζαν πολύ καλά. Η κυβέρνηση έφερε μια νομικά άρτια διάταξη, σύμφωνα και με τους διεθνείς κανόνες και σύμφωνα με τις διεθνείς λίστες.
Υπήρξε αυτή η οργανωμένη επίθεση από πλευράς συγκεκριμένων συμφερόντων. Την ίδια στιγμή, όπως είπα και πριν, επειδή δεν πρόκειται να πάρουμε μαθήματα ηθικής από εκείνους που κατέστρεψαν κάθε έννοια ηθικής, δείξαμε ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να επεκτείνουμε την απαγόρευση συμμετοχής και σε εταιρείες με έδρα εκτός χώρας. Ακριβώς επειδή δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε.
Έχουν να κρύψουν εκείνοι οι οποίοι ενδεχομένως ήθελαν να υπάρχει ο προηγούμενος νόμος που ήταν ανεφάρμοστος, ασαφής. Είδαμε και τα αποτελέσματα του προηγούμενου νόμου, ο οποίος δεν είχε πρακτικά οδηγήσει κάπου.
Πάμε και σε ένα τελευταίο ζήτημα. Θέλουμε να μας πείτε τι αποφάσισε χθες η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το ζήτημα του Συνεδρίου. Πάει για τέλη Σεπτεμβρίου, αν δεν κάνουμε λάθος;
Αυτό θα είναι και η εισήγηση της Π.Γ. στη Κεντρική Επιτροπή η οποία θα λάβει και την τελική απόφαση.
Σε κάθε περίπτωση, δεν ήταν η ημερομηνία αυτό που μας απασχόλησε, ήταν οι διαδικασίες μέχρι το Συνέδριο. Το πώς, δηλαδή, η προσυνεδριακή διαδικασία δεν θα αποτελέσει απλά και μόνο μια εσωτερική διαδικασία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το πώς θα είναι μια ανοιχτή διαδικασία που θα αποτελέσει σταθμό για την Αριστερά και θα κληθεί να απαντήσει σε στρατηγικά ερωτήματα που απασχολούν τόσο την Ευρώπη, όσο και τη χώρα μας. Είτε μιλούμε για την προσφυγική και οικονομική κρίση, είτε μιλούμε για το τι αριστερό αποτύπωμα οφείλει να αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση της χώρας.