Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Ομιλία του Κώστα Χρυσόγονου για το Σύμφωνο Μετανάστευσης

Ομιλία του Κώστα Χρυσόγονου για το Σύμφωνο Μετανάστευσης

Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση σχολίασε με ομιλία του ο Κώστας Χρυσόγονος στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Ευρωβουλευτής τόνισε πως το σχέδιο της Επιτροπής αποτελεί προσπάθεια αντιγραφής της πρόσφατης συμφωνίας με την Τουρκία, χωρίς να επιτυγχάνει να αντιμετωπίσει την ουσία του ζητήματος. Παράλληλα υπογράμμισε πως ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής είναι απαραίτητο, αφού οι αιτίες των έντονων μεταναστευτικών ροών είναι οι απάνθρωπες οικονομικές πολιτικές λιτότητας, η ανυπαρξία δημογραφικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η φτώχεια και οι πόλεμοι που μαστίζουν την ευρύτερη περιοχή.
Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας :
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο για ένα «Σύμφωνο για τη Μετανάστευση» με κεντρικές ιδέες τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης και την καταπολέμηση του δουλεμπορίου, σε συνεργασία με αφρικανικά και ασιατικά κράτη, περίπου κατά το πρότυπο της πρόσφατης συμφωνίας με την Τουρκία. Όλα αυτά όμως αποτελούν απλώς τρόπους προσωρινής διαχείρισης και δεν αντιμετωπίζουν την ουσία του ζητήματος. Οι έντονες μεταναστευτικές ροές οφείλονται αφενός στις απάνθρωπες οικονομικές πολιτικές λιτότητας και στην ανυπαρξία δημογραφικής πολιτικής στο εσωτερικό της Ένωσης, με αποτέλεσμα η Ευρώπη να υποφέρει από δραματική υπογεννητικότητα, και αφετέρου στη φτώχεια και τους πολέμους στον ευρύτερο γεωγραφικό μας περίγυρο. Χρειαζόμαστε ένα άλλο μείγμα πολιτικής στο εσωτερικό προκειμένου να υποστηρίζεται περισσότερο η ανατροφή παιδιών και η δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους και στο εξωτερικό ώστε να επικρατήσει ειρήνη στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί.