Δημ. Παπαδημούλης: Η αξιολόγηση του φθινοπώρου θα είναι λιγότερη δύσκολη από την πρώτη
Μιλώντας σήμερα στον ρ/σ "Στο Κόκκινο" (Κ. Αρβανίτη), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:Ο στόχος της ελάφρυνσης του χρέους είναι το κλειδί για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη. Προτεραιότητά μας ένα ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο "made in Greece", που θα αξιοποιήσει τη δυναμική, ώστε να μπορέσουμε να αλλάξουμε οριστικά σελίδα. Οι θετικές εξελίξεις δεν θα προκύψουν από τον αυτόματο πιλότο.
Το κρίσιμο στοίχημα για την Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι να προβάλει το δικό της προοδευτικό σχέδιο για την ενοποίηση της Ευρώπης
Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, η Ευρώπη οφείλει να αντιμετωπίσει την πολυκρίση που βιώνει και που γεννά την ευρω-άρνηση, τον ευρω-σκεπτικισμό και την άνοδο της άκρας Δεξιάς. Στον ΣΥΡΙΖΑ -και το έχει επανειλημμένα πει και ο πρωθυπουργός- θέλουμε να μείνει η Βρετανία στο ευρώ, γιατί η έξοδός της θα προκαλέσει αρνητικές αναταράξεις και για την Ελλάδα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι αν αποφασίσουν κατά πλειοψηφία οι Βρετανοί να παραμείνουν θα είναι όλα καλά. Στην ημερήσια διάταξη υπάρχει το θέμα των αλλαγών στην Ευρώπη και το κρίσιμο στοίχημα για την Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι να προβάλει το δικό της προοδευτικό σχέδιο για την ενοποίηση της Ευρώπης, με κοινωνικά, δημοκρατικά χαρακτηριστικά, που να ενισχύει τη συνοχή και την ανάπτυξη και να πολεμά τη φτώχια και τις ανισότητες και όχι αλά καρτ, όπως τη θέλουν οι νεοφιλελεύθεροι.
Η δεύτερη αξιολόγηση, η ολοκλήρωση της οποίας προβλέπεται στα τέλη Οκτώβρη, θα είναι λιγότερο δύσκολη από την πρώτη
Η δεύτερη αξιολόγηση, η ολοκλήρωση της οποίας προβλέπεται στα τέλη Οκτώβρη, θα είναι λιγότερο δύσκολη από την πρώτη, αλλά θα έχει κι αυτή τα αγκάθιά της. Στη δεύτερη αξιολόγηση θα δοθεί έμφαση στην εφαρμογή, ενώ η πρώτη είχε ένα βαρύ και δύσκολο πακέτο νομοθέτησης, αλλά θα έχει μέσα και τα εργασιακά. Εκεί, όσο πιο ισχυρές είναι οι συμμαχίες μας και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα.
Θα επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θέλουμε μια ανάπτυξη που να μη στηρίζεται στην περαιτέρω συμπίεση αμοιβών και δικαιωμάτων της μισθωτής εργασίας
Το πλαίσιο της διαπραγματευτικής μας γραμμής τέθηκε χθες από τον πρωθυπουργό. Εμείς θα επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και θέλουμε μια ανάπτυξη που να μη στηρίζεται στην περαιτέρω συμπίεση αμοιβών και δικαιωμάτων της μισθωτής εργασίας. Γιατί στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια το μάρμαρο το πλήρωσαν κυρίως οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι και τα μεσαία στρώματα που φτωχοποιήθηκαν. Επομένως, το πρώτο που θέλουμε είναι να ξαναγίνει η Ελλάδα Ευρώπη, αποκτώντας συλλογικές διαπραγματεύσεις, γιατί αυτή τη στιγμή σε αυτό το θέμα είμαστε εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Κατά τα άλλα, υπογραμμίζω το κομμάτι της δήλωσης Γιούνκερ -που είναι θετικό-, στο οποίο επισημαίνει ότι για τα εργασιακά δεν είναι ειδικοί οι του ΔΝΤ, αλλά ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας. Και επιπλέον, ότι η Κομισιόν και η Ευρώπη έχουν πλουσιότερη τεχνογνωσία στα εργασιακά από το ΔΝΤ.
Ορισμένοι εργοδότες, όπως η ΓΣΕΒΕΕ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχουν ταχθεί με σαφήνεια υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων, γιατί έχουν καταλάβει ότι με την τρομακτική συμπίεση αμοιβών και δικαιωμάτων των εργαζομένων και την έκρηξη της ύφεσης και της ανεργίας, έχασαν αγοραστική δύναμη εκατομμύρια Έλληνες και τζίρο οι επιχειρήσεις. Χρειαζόμαστε σταθερότητα και συλλογική διεκδίκηση της αμοιβής. Αν, όμως καταφέρουμε όχι περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, όχι περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων -γιατί στην Ελλάδα επικρατεί ζούγκλα- αλλά επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, τότε θα ενισχυθεί και η προσπάθειά μας στην ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας
Το βέβαιο είναι ότι έχουμε πληθώρα ενδείξεων ότι τα πολύ δύσκολα είναι πίσω μας. Υπάρχουν και μπροστά μας δυσκολίες, αλλά για πρώτη φορά είναι ορατή η προοπτική επιστροφής της χώρας σε ρυθμούς ανάπτυξης. Το κλειδί για μας είναι: ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο, αποτελεσματική κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως το βασικό κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, να βγει έξω στον κόσμο, ανοιχτά, ενόψει και του συνεδρίου μας, και να εξηγήσει ότι παρόλα του τα λάθη προσπαθεί να ορθοποδήσει μια χώρα, την οποία ρήμαξαν και χρεοκόπησαν κακοί κυβερνήτες για μια 40ετία.
Η απάντηση σε μια Ευρώπη αλά καρτ είναι η αλλαγή συσχετισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που να προτείνει ένα προοδευτικό σχέδιο ενοποίησής της
Υπάρχει το θέμα της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ενοποίησης, με την εγγύηση όλων των Ευρωπαίων καταθετών. Δηλαδή, όχι μόνο ισοτιμία μεταξύ των Τραπεζών, αλλά και ισοτιμία μεταξύ των Ευρωπαίων καταθετών, όπου κι αν έχουν τις καταθέσεις τους. Αυτό το έχουν υποσχεθεί όλα τα κόμματα στις Ευρωεκλογές. Το έχει προτείνει η Κομισιόν, το θέλει η ΕΚΤ και το μπλοκάρει η Γερμανία και οι πολύ στενοί σύμμαχοί της. Αυτή η Ευρώπη αλά καρτ, που όταν λαμβάνει αποφάσεις υπέρ της οικονομικής ελίτ τρέχει σαν λαγός, ενώ πηγαίνει σαν χελώνα όταν πρέπει να ληφθούν αποφάσεις υπέρ των συμφερόντων των πολιτών, μπορεί να απαντηθεί μόνο με μια αλλαγή συσχετισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που να προτείνει ένα προοδευτικό σχέδιο ενοποίησης της Ευρώπης.
Πριν 1,5 χρόνο ήμασταν μόνοι. Τώρα, υπάρχει μια καλύτερη κυβέρνηση στην Πορτογαλία, ενώ στην Ισπανία οι Unidos Podemos είναι καθαρά μπροστά από τους Σοσιαλιστές και διεκδικούν στις 26 Ιουνίου τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής ηγεσίας, που θα διώξει από την εξουσία τον Ραχόι, ενώ δεν αποκλείεται να βγουν και πρώτοι. Άρα, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -με όλες τις υποχωρήσεις- άντεξε και κράτησε αυτή τη χαραμάδα ανοιχτή για προοδευτικές εξελίξεις, παλεύοντας μέσα στην Ευρώπη, δίνει τη δυνατότητα θετικών εξελίξεων σε κάποιες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.
Το ζητούμενο, μετά τα αποτελέσματα του Brexit, είναι η Ευρωπαϊκή Αριστερά, με τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα στους πρωταγωνιστές, -απέναντι στη σημερινή κρίση που παράγει μια δεξιόστροφη πολιτική και στην ατζέντα της άκρας Δεξιάς, που είναι η διάλυση της Ευρώπης,- να προτείνει το αριστερό προοδευτικό σχέδιο ενοποίησης της Ευρώπης. Αυτό δεν θα γίνει σε μήνες και χρόνια, γιατί ορισμένα πράγματα θέλουν αιώνες για να εξελιχθούν, αλλά το σημαντικό είναι να έχουμε πυξίδα, κατεύθυνση και να υλοποιούμε στόχους, έστω και με μικρά βήματα.