Hellenic Cypriot Press Agency

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Συνέντευξη του Θανάση Θεοχαρόπουλου στο Βήμα FM

Συνέντευξη του Θανάση Θεοχαρόπουλου στο Βήμα FM




Το ηχητικό της συνέντευξης: https://www.youtube.com/watch?v=5g26QNO_lbs
Στο Βήμα FM και στους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Δημήτρη Πετρόπουλο μίλησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:
ΕΡ: Η κυβέρνηση ελπίζει για την ελάφρυνση χρέους, έχοντας πάρει πάρα πολύ σκληρά μέτρα. Θα αποφέρουν τα αναμενόμενα;
Αυτά που ψηφίστηκαν είναι μια φοροεπιδρομή, το Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, που για 99 χρόνια – αδιανόητο – δεν μπορεί να αποφασιστεί τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων και ένας κόφτης που περιλαμβάνει τους μισθούς και τις συντάξεις. Ζήτησα να εξαιρεθούν οι μισθοί και οι συντάξεις και να υπάρξει κείμενο στο Eurogroup και το Σαββατοκύριακο στο νομοσχέδιο.
ΕΡ: Αν εξαιρεθούν μισθοί και συντάξεις μένουν μόνο φόροι. Τι κόφτης είναι αυτός;
Το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να έχουμε μια εξυγίανση και έναν εξορθολογισμό, όχι να κάνουμε οριζόντια μείωση συνεχώς. Ο κ. Τσίπρας είναι όμηρος του εθνικολαϊκιστή εταίρου του, του κ. Καμμένου, διότι από όλα αυτά τα άδικα που έφερε, προσπάθησε στο τέλος να μας φέρει μια νομοθετική βελτίωση, μόνο για τα ειδικά μισθολόγια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου του κ. Καμμένου. Αυτό δεν είναι πολιτική που μπορεί να γίνει με σχέδιο και με ανάπτυξη και με όραμα. Αυτό είναι ουσιαστικά μια λογική παζαριού μεταξύ τους, που καθορίζει σε ποια κοινωνική ομάδα θα έχουμε στο τέλος τα περισσότερα μέτρα.
ΕΡ: Τι αντιπροτείνατε σε επίπεδο ισοδυνάμων;
Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας, μάλιστα κατά τη συζήτηση για το ασφαλιστικό είχαμε καταθέσει την αντιπρότασή μας και ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος από το βήμα της Βουλής δήλωσε ότι μόνο η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατέθεσε προτάσεις, ωστόσο – αν και δεσμεύτηκε – δεν μας απάντησε ποτέ. Η εξοικονόμηση που προτείναμε ήταν ξεκάθαρη, με εξορθολογισμό στο σύστημα πρόωρων συντάξεων, με το να φέρνει ποιο νωρίς την εφαρμογή του νόμου του 2010, υπήρχε μια αναλυτική γκάμα που έφερνε αυτά τα ποσά.
Για το φορολογικό
Αυτά τα έσοδα δεν θα έρθουν, διότι θα ελαττωθεί η κατανάλωση. Δεν είναι μόνο κοινωνικά άδικα, αλλά και οικονομικά αναποτελεσματικά. Από ένα σημείο και μετά, δεν έχουν να δώσουν άλλο οι επιχειρήσεις, χάνουν εργαζομένους, αυξάνεται η ανεργία και δημιουργείται ο φαύλος κύκλος ύφεσης και ανεργίας. Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία δεν έχουν προχωρήσει, από τα ζητήματα σε σχέση με τους ελέγχους στις ταμειακές μέχρι τον εξορθολογισμό στο σύστημα καυσίμων, πάρα πολλά ζητήματα που δεν προχωρούν, ενώ φέρνουν συγκεκριμένα έσοδα. Έχουμε μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να κάνει τίποτα και στο τέλος έρχεται και αυξάνει τον ΦΠΑ. Αν δεν κάνει τίποτα, σε 6 μήνες θα πάει το ΦΠΑ ακόμη παραπάνω; Είναι πραγματικά αδιέξοδη αυτή η πολιτική.
Όσον αφορά στο ζήτημα του χρέους, αυτό το οποίο συμβαίνει είναι πρωτόγνωρο. Είχαμε απόφαση το Νοέμβριο του 2012, μετά από μια διαπραγμάτευση με αυταπάτες του πρώτου επταμήνου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φτάσαμε στον Αύγουστο του 2015 που το μόνο που κατάφερε είναι να επαναδιατυπωθεί η λέξη «Νοέμβριος του ‘12» και τώρα με την προσυμφωνία στο προηγούμενο Eurogroup, πηγαίνει ακόμα πιο πίσω από αυτή την απόφαση. Να μην γυρίσει πίσω ο κ. Τσακαλώτος αν σήμερα το βράδυ στο Eurogroup δεν εξασφαλίσει, τουλάχιστον, ότι θα εφαρμοστεί από αύριο η απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Την προηγούμενη φορά διαπραγματεύτηκε «17 ολόκληρες ώρες», δεν είναι ωρομίσθιος ο πρωθυπουργός να μετράμε την δουλειά με τις ώρες, αυτή αξιολογείται με το αποτέλεσμα. Μας έφερε μετά από 7 μήνες αυτό το Υπερταμείο και απορούσαμε τι συμφώνησε και δεν το φέρνει τόσο καιρό στη Βουλή, το οποίο εκχωρεί ουσιαστικά τα πάντα, ενώ παλιά, υπήρχε εξασφαλισμένο να περνούν και από τη Βουλή οι αποκρατικοποιήσεις. Ούτε ο ρόλος της Βουλής πλέον υπάρχει. Με βάση τις προηγούμενες 17 ώρες, μην καθίσει σήμερα το βράδυ παραπάνω ο κ. Τσακαλώτος, γιατί αν καθίσει περισσότερες θα χάσουμε τα πάντα, και την ύδρευση και την ενέργεια, όλα τα περιουσιακά στοιχεία.
Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη
Ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβριο μια συνεργασία με όρους ισοτιμίας, για τη δημιουργία μιας ευρύτερης, μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και έχουμε τονίσει ότι σε αυτή τη διαδικασία χρειάζεται ένωση και όχι κατακερματισμός δυνάμεων. Για αυτό καλούμε και περισσότερες δυνάμεις, κόμματα και κινήσεις, για να κάνουμε αυτό που πρέπει. Δυσκολίες πάντα υπάρχουν, ωστόσο ο κοινός στόχος είναι να μπορέσουμε να δημιουργηθεί η μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη. Πριν λίγες μέρες προχωρήσαμε στην Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία όχι μόνο πήγε καλά, αλλά ενέπνευσε τον κόσμο, ήρθαν 2000 άνθρωποι και κατέθεσαν προτάσεις προγραμματικές και ξεκινήσαμε την προγραμματική μας ανασυγκρότηση. Σε αυτή τη διαδικασία που πρέπει να προχωρήσουμε από εδώ και στο εξής, θα πρέπει να καταλάβουν όλα τα κόμματα και οι κινήσεις, μιλάω για όλα τα κόμματα και κινήσεις του ευρύτερου χώρου, όχι μόνο για εμάς, ότι αυτό που κάναμε τον Σεπτέμβριο ήταν τολμηρό και αυτό που κάναμε είναι ένας οδηγός ώστε να δημιουργήσουμε τη μεγάλη παράταξη. Δεν είναι δυνατό να κυριαρχούν περιχαρακώσεις κομματικές, παραγοντισμοί, ηγεμονισμοί και εγωισμοί. Τα πολλά «εγώ» έχουν ταλαιπωρήσει αυτό το χώρο, για αυτό τα βάλαμε στην άκρη τον Σεπτέμβριο, για αυτό θα πρέπει να μπουν από τώρα και μετά στην άκρη από όλες τις δυνάμεις που θέλουν να συμβάλλουν ώστε να υπάρξει μια λύση στη χώρα, αυτός είναι άλλωστε στόχος μας.
24/5/2016