Δημ. Παπαδημούλης: Όλα τα συμβαλλόμενα μέρη να επιταχύνουν τους ρυθμούς για να κλείσει η συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα
Συνέντευξη
του Δημήτρη Παπαδημούλη στο ευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης EU Reporter για
το αποτέλεσμα της συμφωνίας του Eurogroup της 9ης Μαΐου 2016
Μιλώντας χθες στο EU Reporter, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης,
δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως στο προχθεσινό Eurogroup «δόθηκε σήμα
σταθερότητας και προοπτική ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, και
επιπλέον άνοιξε η συζήτηση για να καταστεί το ελληνικό δημόσιο χρέος
βιώσιμο», τονίζοντας πως αυτή η εξέλιξη είναι απαραίτητη τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρωζώνη συνολικά. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «το Eurogroup αποφάσισε την εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων ύψους 3% του ΑΕΠ, ενώ δεν δέχθηκε την πρόταση του ΔΝΤ για πρόσθετα, υφεσιακά μέτρα 2% του ΑΕΠ». Για τον μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής που αντιπρότεινε η ελληνική κυβέρνηση σημείωσε πως «η πλειοψηφία των θεσμών πιστεύει ότι αυτός ο μηχανισμός δεν θα είναι απαραίτητος», ενώ, συμπλήρωσε, ανάλογη στάση έχουν πάρει και ο Επίτροπος Μοσκοβισί, η ΕΚΤ, και ο ΕSM.
Στην ερώτηση για το εάν η συμφωνία γίνεται αποδεκτή από το σύνολο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Δημήτρης Παπαδημούλης απάντησε πως η πλειοψηφία αποδέχεται την συμφωνία, «πλην της ακροδεξιάς που θέλει η Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη γιατί πολύ απλά το πλάνο των ακροδεξιών δυνάμεων είναι να διαλύσουν την Ευρωζώνη συνολικά».
Για την αρνητική στάση της Γερμανίας και της Ολλανδίας απέναντι στην Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε εμφατικά πως ο μεν Σόιμπλε «επιθυμεί με έναν παθιασμένο τρόπο την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ την ίδια στιγμή αρνείται 100% τη θέση του ΔΝΤ για ελάφρυνση του χρέους», ενώ για τον Ντάισελμπλουμ τόνισε πως εκείνος ήταν αυτός που ανακοίνωσε τα θετικά για την Ελλάδα αποτελέσματα του Eurogroup.
Τέλος, για το γεγονός ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν περιλαμβάνει κούρεμα χρέους, ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε πως «υπάρχουν πολλοί τεχνικοί τρόποι για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο», εμμένοντας στην ανάγκη ύπαρξης «συγκεκριμένου πλάνου για την ελάφρυνση, το οποίο θα καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο», πράγμα που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να επανέλθει με σταθερά βήματα σε ρυθμούς ανάπτυξης.