Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Αποσπάσματα συνέντευξης του Θανάση Θεοχαρόπουλου

Αποσπάσματα συνέντευξης του Θανάση Θεοχαρόπουλου στο Πρώτο Πρόγραμμα «Να πάρει πίσω τη ρύθμιση για τις offshore o Πρωθυπουργός»


Το ηχητικό της συνέντευξης: https://www.youtube.com/watch?v=hMgifc-22tg


Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στους δημοσιογράφους Γιώργο Πίκουλα και Μαρία Γεωργίου και μεταξύ άλλων επισήμανε:
Για το θέμα των offshore
Είναι απαράδεκτο αυτό το οποίο ψηφίστηκε και θα ήθελα να το πάρουν πίσω. Είναι δυνατόν να μπορεί σε χώρες που φορολογικά χαρακτηρίζονται συνεργάσιμες ένας πολιτικός να έxει offshore; Αν είναι δυνατόν. Και είναι 29 χώρες. Μπορεί να έχει στις Παρθένους νήσους στα Κέιμαν ή στο Τζέρσευ που εκεί πιθανόν να έχει αφορολόγητο ή μισή φορολογία από αυτή που ισχύει στη χώρα μας και επιτρέπει με αυτή την τροπολογία να το κάνουν οι πολιτικοί! Απορώ ποιους θέλουν να εξυπηρετήσουν με αυτή τη ρύθμιση! Χρειάζεται μια άμεση αλλαγή που θα τονίζουν ότι δεν μπορεί να έχει offshore, ούτε ο βουλευτής ούτε ο υπουργός, ούτε κανένας πολιτικός. Αν είναι δυνατόν την ώρα που ο λαός περνά τόσο δύσκολα να έρχονται τέτοιες ρυθμίσεις στα ξαφνικά και η οποία απορώ αν την είχαν συνειδητοποιήσει και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί κανένας βουλευτής και υπουργός να έχει διαφορετικό φορολογικό πλαίσιο από το μέσο πολίτη, να μπορεί να κάνει offshore σε ορισμένες περιοχές του κόσμου. Καλώ τον Πρωθυπουργό σήμερα να πει ότι το παίρνουμε πίσω και δεν υπάρχει καμία διαφορετική φορολογική μεταχείριση για κανένα πολιτικό στέλεχος της χώρας. Ντρέπομαι για αυτή τη ρύθμιση και καλώ τον Πρωθυπουργό να την πάρει πίσω.
Για την οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις
Δεν θα βγούμε από την κρίση με αυτά που συμφωνήθηκαν με μέτρα υπερφορολόγησης και με το δημόσιο χρέος ουσιαστικά να μην αναδιαρθρώνεται. Ένας μόνο τρόπος υπάρχει να γίνουν άμεσα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Να αποφασίσουμε άμεσα τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, η κυβέρνηση έπρεπε να το κάνει εδώ και 16 μήνες, δεν το έκανε με αποτέλεσμα να υπερφορολογεί. Να έχουμε αύξηση εσόδων από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, ταμειακές μηχανές σε όλες τις επιχειρήσεις συνδεδεμένες με την εφορία, την υποχρεωτική χρήση πιστωτικής κάρτας από πολύ χαμηλά ποσά για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Όλα αυτά που χρειάζεται ο τόπος για να μην φτάνουμε τελευταία στιγμή να παίρνουμε νέα μέτρα. Ακούω για αναδρομική κατάργηση του ΕΚΑΣ που ζητούν οι εταίροι που θα αποφέρει μόνο 70 εκ. ευρώ, όταν σε πρόσφατη ερώτησή μου ο Αν. Υπουργός Οικονομικών κ. Αλεξιάδης, μου απάντησε πριν δύο ημέρες ότι περίπου 70 εκ. ευρώ χάνουμε μόνο από τα ενοίκια των κτιρίων των υπουργείων, ενώ θα μπορούσαν να πάνε άμεσα σε ιδιόκτητα κτίρια του ελληνικού κράτους. Αυτή είναι η πρότασή μου για ισοδύναμο για να μην επιστραφεί το ΕΚΑΣ αναδρομικά. Αυτά τα συγκεκριμένα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν λύσεις αρκεί να αποφασίσουμε να τις προωθήσουμε.
Για την κεντροαριστερά και μία ισχυρή προοδευτική παράταξη
Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά για την ισχυροποίηση ενός προοδευτικού πόλου που θα έχει ως βασικό στόχο να συσπειρώσει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του μεταρρυθμιστικού κέντρου. Στο πλαίσιο αυτό προχωρήσαμε στην προγραμματική συνδιάσκεψη ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Κινήσεις Πολιτών πριν ένα μήνα και τώρα λέμε μέσω της επιτροπής διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, η οποία έχει συγκροτηθεί και πρέπει να προχωρήσει γρήγορα, να παραδώσει το πόρισμά της έως τέλος Ιουνίου. Πρέπει να αφεθούν στην άκρη οι κομματικές περιχαρακώσεις, παραγοντισμοί, κομματικοί εγωισμοί. Είμαι αισιόδοξος ότι θα προχωρήσουμε με βάση το πόρισμα για τις προγραμματικές θέσεις. Η συμπόρευση δεν θα γίνει στη βάση θεωρίας αλλά στη βάση συγκεκριμένων αναγκαίων μεταρρυθμίσεων με προοδευτικό πρόσημο. Με αυτό τον τρόπο θα σταματήσει ο κατακερματισμός του χώρου και θα αποτελέσουμε μια εναλλακτική προοδευτική λύση που έχει ανάγκη ο τόπος. Στις εκλογές όσοι θα παλέψουμε για την ενιαία, την ευρύτερη κεντροαριστερά θα επιβραβευτούν. Τελικός κριτής είναι ο λαός στις εκλογές.
Ερ: Η βάση θα κρίνει το σχήμα στην κάλπη και θα επιλέξει επικεφαλής;
Έχουμε ξεκάθαρα τονίσει τόσο εγώ όσο και η κ. Γεννηματά στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας κριτής μπορεί να είναι η βάση για αυτό έχουμε προτείνει, στο τέλος αυτού του σταδίου, η εκλογή του επικεφαλής να γίνει από τη βάση της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης. Με αυτό τον τρόπο αίρεται κάθε αμφιβολία για το εγχείρημα αυτό.
Ερ: Τον τελευταίο καιρό έχει ακουστεί το όνομα του Κώστα Σημίτη. Μπορεί ο κ Σημίτης να βοηθήσει αυτή την προσπάθεια;
Ο πρώην πρωθυπουργός έβαλε τη χώρα στο σκληρό πυρήνα της Ε.Ε., στην ευρωζώνη, έκανε τοποθετήσεις στο συνέδριο του Ποταμιού και την Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που είναι αιχμηρές. Είπε ότι πρέπει να είμαστε χρήσιμοι ακόμη και δυσάρεστοι αλλά και να λέμε αλήθειες και ότι ο χώρος της κεντροαριστεράς πρέπει να έχει μια σαφή κατεύθυνση και ότι η αριστερά δεν μπορεί να λαϊκίζει, ούτε να λέει άλλα σήμερα άλλα αύριο. Τοποθετήσεις που με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο και που άγγιξαν το μέσο μέλος και στέλεχος του χώρου. Είναι φανερό βέβαια ότι και από τις χθεσινές του δηλώσεις, από την πλευρά του προκύπτει ότι δεν μπαίνει σε αυτές τις διαδικασίες. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι οι δυνάμεις, κόμματα και κινήσεις, οι οποίες ασχολούμαστε πολιτικά ενεργά να πάρουμε πάνω μας όλη αυτή τη διαδικασία της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς. Συνεπώς όταν λέει ο ίδιος ο κ. Σημίτης αυτά δεν μπορούμε εμείς να λέμε άλλα.


30/5/2016