Hellenic Cypriot Press Agency

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Συνέντευξη Θανάση Θεοχαρόπουλου στον Αθήνα 9.84

Συνέντευξη Θανάση Θεοχαρόπουλου στον Αθήνα 9.84




Στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 και στον δημοσιογράφο Ηλία Κανέλη μίλησε το πρωί της Δευτέρας (9/5) ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος ανέφερε:
ΕΡ: Πως αισθάνεστε που έχουμε σήμερα την υλοποίηση του 1ου Αριστερού Μνημόνιου;
Tόσο καιρό λέγαμε ότι η διάκριση μνημονιακών και αντιμνημονιακών ήταν τεχνητή και λαθεμένη και πλέον αυτό ήρθε να επιβεβαιωθεί, αφού η κυβέρνηση ψήφισε ένα επώδυνο σκληρό μνημόνιο. Μάλιστα, είδαμε αυτές τις δύο ημέρες τους κυβερνώντες να προσπαθούν να κάνουν το άσπρο μαύρο, να μην παραδέχονται ότι έγιναν λάθη, ότι είναι πολύ σκληρά τα μέτρα, ώρες – ώρες φαίνεται να νομίζουν πως είναι καλύτερα τα μέτρα αυτά που έρχονται από ότι είχαμε μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα, ο κ. Τσακαλώτος βγήκε και είπε πως έχουμε από τα υψηλότερα όρια αφορολόγητου στην Ευρώπη και διερωτήθηκε γιατί διαμαρτυρόμαστε, ενώ ένα μήνα πριν έλεγε πως αν πέσει το αφορολόγητο κάτω από τις 9.100 ευρώ θα παραιτηθεί, ενώ ένα χρόνο πριν τόνιζαν πως μία από τις βασικές κόκκινες γραμμές αυτής της κυβέρνησης είναι τα 12.000 ευρώ αφορολόγητο. Αυτό καταρρακώνει την αξιοπιστία της Αριστεράς, που θέλει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, και του πολιτικού συστήματος ευρύτερα. Επιπλέον, για τα ποσοστά αναπλήρωσης, μας είπαν χθες ότι είναι 84% και ένα από τα υψηλότερα της ΕΕ και το αυξάνουν μάλιστα, όπως είπαν, ενώ ταυτόχρονα έχουμε μείωση συνταξιοδοτικής δαπάνης 1,8 δις, «μαγικά» δηλαδή! Αλήθεια, με αυτά τα επιχειρήματα διαπραγματεύτηκε ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος; Λέγοντας ότι με αυτά που παίρνουμε έχουμε τα υψηλότερα ποσοστά, τα καλύτερα αφορολόγητα; Αυτή είναι η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας; Πώς να πάρει κάτι καλύτερο; Μάλιστα, φαίνεται πως άλλαξε η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε ότι το 3ο Μνημόνιο που ήρθε προς ψήφιση το περασμένο καλοκαίρι ήταν προϊόν εκβιασμού, άρα ήταν μια κακή συμφωνία, μια ήττα του χώρου του που δεν κατάφερε να πετύχει την διαπραγμάτευση, ενώ χθες ακούσαμε μια ομιλία που έλεγε «τι καλά τα πετύχαμε το καλοκαίρι και μας κατηγορούσατε όλοι». Μάλιστα, για πρώτη φορά είπε ότι δέχεται ότι μπορεί να τον κατηγορήσει κάποιος για αυταπάτες. Είμαστε έτοιμοι να τις μετρήσουμε, να δούμε πόσες αυταπάτες έχει αυτή η Κυβέρνηση, τα αποτελέσματα των οποίων είναι επώδυνα για τους πολίτες.
ΕΡ: Βλέπετε προοπτική για αυτήν την κυβέρνηση;
Δεν βλέπω προοπτική για αυτή την κυβέρνηση, στην ελληνική κοινωνία πλέον. Αυτό είναι ένα βασικό πρόβλημα. Αυτή η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική, πρέπει να φύγει και να υπάρξει μια κυβέρνηση που δεν θα έχει τις αυταπάτες και τις ιδεολογικές εμμονές τις ριζοσπαστικής αριστεράς και του νεοφιλελευθερισμού. Είναι αναποτελεσματική, λοιπόν, στην διοίκηση, ανεξαρτήτως δεξιάς ή αριστεράς, δεν ξέρει «να κάνει την δουλειά», για να το πω απλά. Επίσης, διαπραγματεύεται χωρίς να γνωρίζει βασικά θέματα βασικών συσχετισμών, το απέδειξε η προσπάθεια επικοινωνιακής αξιοποίησης των τηλεφωνικών διαρροών από τα wiki leaks. Μη γνωρίζοντας τους διεθνείς συσχετισμούς, η Κυβέρνηση κάνει πράγματα που τα βρίσκει μπροστά της. Βεβαίως, σε ορισμένα σημεία υπάρχουν ακραίες απαιτήσεις από το ΔΝΤ και μακριά από τη φιλοσοφία της ΕΕ και έχουμε τονίσει πως αυτές οι απαιτήσεις πρέπει να αποφευχθούν. Αλλά, σε άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα στην ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, για την οποία ο κ. Τσίπρας είπε χθες πως από εδώ και πέρα θα είναι το βασικό του επιχείρημα για να το επιτύχει, ποιος είναι ο κυριότερος σύμμαχός μας, από τους εταίρους; Βλέπετε, λοιπόν, πόσο δύσκολα μπορεί να παιχτεί αυτό το πολυσύνθετο διαπραγματευτικό παιχνίδι, σε επίπεδο εταίρων και διεθνών συσχετισμών. Τον περασμένο Αύγουστο το μόνο που κατάφερε η Κυβέρνηση ήταν να επαναδιατυπωθεί η απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 και τώρα πρέπει να εφαρμοστεί.
ΕΡ: Τι μπορεί να προσδοκά η χώρα από το σημερινό Eurogroup, μετά τη χθεσινή ψήφιση του ασφαλιστικού;
Θεωρώ ότι αυτό που ψηφίστηκε χθες δεν είναι μεταρρύθμιση, δεν θα φέρει τη λύση. Η αύξηση εισφορών, η δημιουργία αντικινήτρων στην ασφάλιση των εργαζομένων, δεν δίνει λύσεις, δημιουργεί φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας. Η κυβέρνηση πάει σε μια διαπραγμάτευση και θεωρώ ότι πρέπει να τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης το δημόσιο χρέος, να μην ψηφίσει φυσικά προληπτικά μέτρα και ελπίζουμε να κάνει τις κατάλληλες συμμαχίες για την προώθηση των θέσεων της χώρας. Στην ΕΕ υπάρχουν κάποιοι κανόνες για το πώς λειτουργεί η διαπραγμάτευση. Για παράδειγμα, πηγαίνεις στο Eurogroup με στοιχεία και νούμερα και προσπαθείς να πείσεις για την πολιτική σου. Δεν πηγαίνεις με θεωρίες και διαλέξεις και αν αποτύχεις, επειδή αυτή η γλώσσα δεν είναι κατανοητή από τους Ευρωπαίους, να κάνεις πολιτική διαπραγμάτευση και να τραβάς χρήματα από τα αποθεματικά των ταμείων, να στερεύεις την αγορά.
Για την μη στήριξη της κυβέρνησης
Είμαστε ξεκάθαροι και το έχουμε τονίσει πολλές φορές, ότι η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί με οριακές πλειοψηφίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κατανοήσει πως δεν δίνονται λύσεις με αυτόν τον τρόπο, εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να στηρίξουμε μια αναποτελεσματική κυβέρνηση.
Για την κεντροαριστερά
Η κοινωνία χρειάζεται μια προοδευτική παράταξη, με συσπείρωση όλων των δυνάμεων, πολιτικών και κοινωνικών, που ανήκουν σε αυτόν τον ευρύτερο χώρο. Δεν αντέχει η πολιτική ζωή κατακερματισμό σε αυτό το χώρο και για αυτό πρέπει να αφήσουν όλοι τους κομματικούς παραγοντισμούς, τους προσωπικούς εγωισμούς, για να προχωρήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι, για να έχουν οι πολίτες μια εναλλακτική, γιατί οι προοδευτικοί πολίτες ήταν εγκλωβισμένοι και αυτή τη στιγμή αναζητούν την εναλλακτική. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, λοιπόν, με τις άλλες δυνάμεις που βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο, θα πρέπει να δώσουμε αυτή τη λύση.
9/5/2016