Hellenic Cypriot Press Agency

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Μήνυμα της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ για την Ολομέλεια του Στρασβούργου 9-12 Μάη 2016

Ενημέρωση από την Ευρωβουλευτή Κωνσταντίνα Κούνεβα για την Ολομέλεια του Στρασβούργου 9-12 Μαΐου 2016,
εκ μέρους της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω βίντεο/μηνύματος


Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, θα  μοιραστώ μαζί σας την καθιερωμένη σύντομη ενημέρωση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Eυρωκοινοβούλιο, για τα τεκταινόμενα στην τελευταία Oλομέλεια που έγινε στο Στρασβούργο.
Η συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.
Το σημαντικότερο γεγονός της πρώτης ημέρας , μία ημέρα μετά το Γιούρογκρουπ, ήταν η συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα.
Τρία τα βασικά στοιχεία:
Η θερμή, θα έλεγα, τοποθέτηση του Επιτρόπου Μοσκοβισί, υπέρ της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί με την κυβέρνηση.
Δεύτερο και πολύ σημαντικό στοιχείο, οι τοποθετήσεις όχι μόνο των εκπροσώπων της Αριστεράς αλλά και των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων - από τους Συντηρητικούς, τους Μεταρρυθμιστές, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους-υπέρ μιας γενναίας ελάφρυνσης του χρέους και του τερματισμού της λιτότητας. Πιστεύω ότι αυτές οι δηλώσεις εκφράζουν ένα θετικό συσχετισμό υπέρ της χώρας μας και της κυβέρνησης της.
Τρίτο στοιχείο, η έντονη κριτική του Δημήτρη Παπαδημούλη στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος  τον οποίο μάλιστα, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ρώτησε εάν βλέπει τον Έλληνα πρωθυπουργό στον ύπνο του.
Η νέα προσφυγική πολιτική της Ε.Ε.
Αυτή τη νέα πολιτική είχαμε τη δυνατότητα να τη δούμε  στις συζητήσεις για τη συνθήκη Σένγκεν, την Τουρκία και τον κανονισμό του Δουβλίνου.
Είμαστε αντίθετοι με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 4ης Μαΐου να προτείνει παράταση των αναλογικών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Νορβηγίας έως και για έξη μήνες.
Έντονη κριτική ασκήθηκε προς την Κομισιόν γιατί, στην ίδια συνεδρίαση, πρότεινε να απελευθερωθεί το καθεστώς θεωρήσεων για τους Τούρκους υπηκόους αν και η Άγκυρα δεν έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα.
Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς φαίνεται να μπλοκάρει την ευρω-τουρκική συμφωνία για τη βίζα. Ανακοίνωσε ότι δεν έστειλε στην αρμόδια Επιτροπή της Ευρωβουλής το έγγραφο της Κομισιόν για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και προέβλεψε  ότι η συμφωνία αποκλείεται να έλθει στο Ευρωκοινοβούλιο τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο.
Απασχόληση νέων-Γονική άδεια
Στα επίσημα κείμενα σπανίως θα δείτε τη λέξη ανεργία. Η συζήτηση αφορά πάντα την απασχόληση. Αλλά κι αυτή τη φορά η συζήτηση για την απασχόληση των νέων ήταν ένα ευχολόγιο χωρίς αντίκρισμα. 
Όσο για τη γονική άδεια, η έκθεση την οποία υπερψήφισαν οι Ευρωβουλευτές της GUE-NGL, μιλά για την αποτυχία της σχετικής Οδηγίας να συμβάλει στην ισότητα ανδρών-γυναικών, ζητεί να θεσπιστούν διατάξεις και για την πατρική άδεια, ενώ αναγνωρίζει ότι  σε ορισμένα κράτη  με συμβάσεις μηδενικού ωραρίου και ορισμένου χρόνου η  γονική άδεια παραμένει όνειρο θερινής νυκτός.
Tράφικινγκ
Πάνω από 880.000 είναι τα θύματα του τράφικινγκ στην Ευρώπη. Αλλά μόνο 8.000 υποθέσεις τον χρόνο φτάνουν στις κρατικές αρχές. Μόνο το 1% των θυμάτων διασώζεται, ενώ ελάχιστοι δουλέμποροι καταδικάζονται. Ναι, κι εδώ έχουμε μια καλή Οδηγία. Αλλά τα αποτελέσματα της είναι πολύ φτωχά. Γιατί έρχεται σε αντίφαση με τις άλλες πολιτικές της Ε.Ε. Η άρνησή της  να ανοίξει νόμιμους δρόμους μετακίνησης στέλνει τους μετανάστες  στην αγκαλιά των διακινητών.
Γι αυτό ψηφίσαμε τη σχετική έκθεση θέλοντας να στείλουμε ένα μήνυμα ότι η Ευρώπη πρέπει να κόψει κάθε σχέση με το απάνθρωπο εμπόριο ψυχών.