Hellenic Cypriot Press Agency

Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Αντιεθνική η στάση των κομμάτων αντιπολίτευσης στο ζήτημα

Π. Ρήγας: Να αποφασίσει το ΔΝΤ αν θέλει να παραμείνει ή όχι στο πρόγραμμα

 Δεν μπορεί το ΔΝΤ να παίζει αυτό το παιχνίδι αυτή την στιγμή. Γιατί το θέμα είναι εάν θέλει να παραμείνει ή όχι στο πρόγραμμα. Λέει ότι “εμείς δεν είμαστε αυτοί που φέραμε το ΔΝΤ στην Ευρώπη, ευθύνονται και άλλοι” και δεν μιλάει μόνο για την ελληνική πλευρά, ευθύνεται και η ευρωπαϊκή πλευρά… Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να πέσει η κυβέρνηση» δήλωσε ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Παναγιώτης Ρήγας, στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.

Αναλυτικά είπε:

Για τις διαρροές του Wikileaks για το ΔΝΤ:

«Νομίζω ότι έχουμε ξεκαθαρίσει και το γνωρίζουν και η ελληνική κοινωνία, αλλά και οι θεσμοί ότι εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω στην συμφωνία του Ιουλίου. Είναι μια δύσκολη, επώδυνη συμφωνία, με κάπαια θετικά σημεία που περιγράφει ακριβώς τι πρέπει να γίνει. Όλοι μας πρέπει να καταλάβουμε και να κατανοήσουν και οι θεσμοί ότι αυτό πρέπει να το τηρήσουν… Εκτιμώ ότι το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει. Δεν μπορεί να παίζει αυτό το παιχνίδι αυτή την στιγμή. Γιατί το θέμα είναι εάν θέλει να παραμείνει ή όχι στο πρόγραμμα. Λέει ότι “εμείς δεν είμαστε αυτοί που φέραμε το ΔΝΤ στην Ευρώπη, ευθύνονται και άλλοι” και δεν μιλάει μόνο για την ελληνική πλευρά, ευθύνεται και η ευρωπαϊκή πλευρά. Οφείλει, λοιπόν, τώρα και η Ευρώπη πια να αποφασίσει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτή την στάση, του να μην κάνει κάτι. Δεν διευκολύνει ούτε την ελληνική οικονομία, ούτε την τεράστια προσφυγική κρίση που υπάρχει… Υπάχει επικοινωνία για το πώς θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα, εάν οι διαρροές είναι πραγματικές ή όχι, εάν έχουν βάση. Κάποιοι κάθε φορά αναλαμβάνουν εργολαβικά να ανακαλύπτουν εμπόδια, να μεγεθύνουν τα ζητήματα και να υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια…Οι Ευρωπαίοι έχουν ξεκαθαρίσει την στάση τους και θεωρούν ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα… Μάλιστα έχει αποδειχτεί ότι όσα έχει ζητήσει το ΔΝΤ στο παρελθόν είναι αναποτελεσματικά και το έχει παραδεχτεί και το ίδιο. Τώρα υπάρχει το θέμα με το χρέος… Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αυτή την στιγμή έχουν μια στρατηγική ευθέως αντιεθνική, ως προς το κοινωνικό επίπεδο. Κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να πέσει η κυβέρνηση. Όταν χρησιμοποιούν αυτά τα μέσα, να είναι ελαστικοί με το ΔΝΤ, όταν μας κατηγορούν ότι εμείς παίρνουμε μέτρα και ταυτόχρονα μας λένε ότι πρέπει να στηρίξουμε το ΔΝΤ, αυτός ο ρόλος έχει αυτή την έννοια. Δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα στην Ελλάδα, ούτε στο κοινωνικό, ούτε στο οικονομικό, ούτε στο πολιτικό επίπεδο. Είναι η μεγάλη μάχη που δίνουν να κρατήσουν όλα τα status quo και τα ερείσματα εξουσίας που υπήρχαν στην Ελλάδα».

Για προσφυγικό:

«Δέχομαι ότι υπάρχει ολιγωρία σε ορισμένα πράγματα. Αντιμετωπίζουμε μια τεράστια κρίση, έχουμε μεγάλες ροές στην Ελλάδα και ταυτόχρονα κλείσιμο των συνόρων. Εν μέσω οικονομικής κρίσης είναι ακόμα δυσκολότερο να το αντιμετωπίσουμε. Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει τιτάνιες προσπάθειες… Πρέπει με την πειθώ και με τη βοήθεια όλων να μετακινηθούν οι άνθρωποι από τον Πειραιά και την Ειδομένη στους οργανωμένους καταυλισμούς. Παίζονται διάφορα παιχνίδια και από τις ΜΚΟ και από ορισμένους χώρους ώστε αυτοί οι άνθρωποι να παραμείνουν εκεί για να εξυπηρετήσουν οικονομικά συμφέροντα. Πρέπει με ειλικρίνεια να βοηθήσουν όλοι σε αυτή την κατεύθυνση, δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε βία. Η ελληνική κοινωνία το έχει αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο… Ελπίζουμε ότι με τον τρόπο που ακολουθεί η κυβέρνηση και όλο το δυναμικό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ανθρώπινες συνθήκες για τους πρόσφυγες για όσο καιρό χρειαστεί».

Για την εξεταστική για τα capital controls και το τρίτο μνημόνιο που αρνήθηκε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

«Είναι και μια μορφή αντιπερισπασμού. Για τα capital controls δεν υπάρχει θέμα εξεταστικής επιτροπής. Είχαμε πει δημόσια και είχαμε ζητήσει και από την κα Μέρκελ να μην δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ασφυκτικού κλοιού. Τα capital controls μας επιβλήθηκαν. Εάν θεωρούν ότι η προσπάθεια που κάναμε για την σκληρή διαπραγμάτευση τότε πρέπει να τεθεί υπό διερεύνηση, ας το πουν ευθέως. Την συμφωνία αυτή την ψήφισε και η Νέα Δημορκατία, άρα δεν έχει λόγο να ζητάει εξεταστική τώρα… Όλα είναι γνωστά…».