Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Παρέμβαση Ελίζας Βόζεμπεργκ στην ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Μουζάλα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Παρέμβαση Ελίζας Βόζεμπεργκ
στην ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Μουζάλα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


Προσκεκλημένος σε συζήτηση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την κατάσταση στην Ελλάδα αναφορικά με το μεταναστευτικό και την προσφυγική κρίση, βρέθηκε ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Μουζάλας, ο οποίος απάντησε σε ερώτηση της Ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Ελίζας Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη σχετικά με την πρόοδο εφαρμογής των ευρωπαϊκών αποφάσεων για την μετεγκατάσταση.
Η κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ άσκησε κριτική στην ελληνική Κυβέρνηση για την πολιτική των ανεξέλεγκτων συνόρων του πρώτου εξαμήνου, με την έλλειψη διαχωρισμού παράτυπων μεταναστών - προσφύγων, καθώς και για την πολυγλωσσία και τις άστοχες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά είπε: «δυσχεραίνουν τις συνομιλίες για το προσφυγικό και συμβάλλουν αρνητικά στην πρόοδο».
Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης της Ελληνίδας Ευρωβουλευτού:
«Γνωρίζετε πολύ καλά, κύριε Υπουργέ, ότι η διαχείριση του πολύ σημαντικού αυτού, παγκόσμιου πλέον, προβλήματος εξαρτάται από τρεις παράγοντες. Ο πρώτος είναι η Τουρκία. Πρόσφατα, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο αυξήθηκαν οι φωνές που άσκησαν κριτική στην Τουρκία, για το γεγονός ότι δεν έχει τηρήσει τις υπογραφές της σε επίπεδο επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών από τη μία πλευρά αλλά και για την προ τριμήνου συμφωνία της να ελέγξει τα δίκτυα των διακινητών.
Ο δεύτερος παράγοντας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίπεδο αλληλεγγύης, που έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική για την υλοποίηση του θεσμού της μετεγκατάστασης. Ο τρίτος παράγοντας είναι επανεγκατάσταση από τρίτες χώρες, αλλά αυτό το μέτρο θέλει πολύ χρόνο και τα κύματα προσφύγων αυξάνονται καθημερινά. Όπως μας διαβεβαιώνετε και εσείς, εξακολουθούν καθημερινά να έρχονται 2.500 άνθρωποι από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά.
Είναι γεγονός ότι στην κυβέρνηση υπάρχει μια πολυγλωσσία και άστοχες δηλώσεις, που δυσχεραίνουν τις συνομιλίες για το προσφυγικό και συμβάλλουν αρνητικά στην πρόοδο. Άλλος αξιωματούχος μιλάει για τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε 100.000 πρόσφυγες, άλλος κάνει λόγο για 150.000 ενώ άλλος, ότι τουλάχιστον μια διετία είναι βέβαιη για την παραμονή κάποιων ανθρώπων.
Δεδομένου ότι η μετεγκατάσταση ως θεσμός δεν λειτούργησε, αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι, εάν εσείς προσωπικά, από τις συζητήσεις με τους ομολόγους σας, γνωρίζετε ότι η Ε.Ε. μπορεί να υποχρεώσει τα κράτη μέλη, που δεν δέχονται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις. Βεβαίως, ξεχωρίζω τις τρίτες χώρες, όπως η ΠΓΔΜ, που ορθώνουν φράχτες, καθώς αυτό είναι ένα ξεχωριστό πρόβλημα. Με ενδιαφέρει, εάν εσείς έχετε κάποια διαβεβαίωση ότι η μετεγκατάσταση θα έχει έναν πιεστικό χαρακτήρα, ούτως ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει».
Ο αρμόδιος Υπουργός απέφυγε να απαντήσει στην ουσία του ερωτήματος και περιορίστηκε σε αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του Επιτρόπου για θέματα μετανάστευσης, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, περί 6.000 μετεγκαταστάσεων το μήνα από την Ελλάδα προς άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. με ενδιάμεσο στόχο μετεγκατάστασης 20.000 προσφύγων έως το Μάιο.