Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Σωκρ. Φάμελλος: Στην απεργία η κοινωνία διεκδίκησε ένα βιώσιμο και δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα

Σωκρ. Φάμελλος: Στην απεργία η κοινωνία διεκδίκησε ένα βιώσιμο και δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα


"Στις χθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις εκφράστηκε η αγωνία της κοινωνίας να υπερασπιστεί κάποια από τα κεκτημένα της ή να διεκδικήσει κάποια νέα. Μιας κοινωνίας που βρίσκεται εδώ και επτά χρόνια σε αρνητικούς δείκτες ανάπτυξης, σε υφεσιακό περιβάλλον, σε περιβάλλον ανεργίας. Η απεργία εξέφρασε την αγωνία για την ύφεση και παράλληλα τη διεκδίκηση για την ύπαρξη ασφαλιστικού συστήματος, δημόσιου και βιώσιμου". Αυτό δήλωσε νωρίτερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στην εκπομπή "Τι τρέχει;" του Ρ/Σ ΒΗΜΑ 99,5 FM, αναφερόμενος στην χθεσινή, γενική απεργία.
Και συνέχισε, λέγοντας: "Δικαιολογημένα οι πολίτες ζητούν να ανασταλούν οι 11 περικοπές συντάξεων των τελευταίων χρόνων, μέσου ποσοστού 41%, από το δίδυμο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι συνταξιούχοι έχουν φτάσει σε επίπεδο μη βιωσιμότητας. Εχθές, η κοινή συνισταμένη της κινητοποίησης ήταν κατά της ύφεσης και της λιτότητας και υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος".
"Η κοινωνία διεκδικεί το καλύτερο δυνατό ασφαλιστικό σύστημα. Όμως τα ανύπαρκτα αποθεματικά των Ταμείων, λόγω PSI, Χρηματιστηρίου και δομημένων ομολόγων, επιβάλλουν δυστυχώς την σχεδίαση του ασφαλιστικού από μηδενική βάση. Η κοινωνία, η οποία απέδιδε για χρόνια τις εισφορές της, αντιλαμβάνεται ότι η πολιτεία έναντι των πολιτών αποδεικνύεται ασυνεπής. Και με διαλυμένα τα Ταμεία δεν μπορούμε να αυξήσουμε τις συντάξεις".
Και όλα αυτά, τη στιγμή "που υπάρχουν 1,5 εκατ. άνεργοι, 33% φτώχεια και 25% πτώση του ΑΕΠ και άρα δεν υπάρχει και χρηματοδότηση του ασφαλιστικού από την πραγματική οικονομία και παραγωγή". Συνεπώς, η κοινωνία που δεν ευθύνεται "για τις κακές επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων, πρέπει να υποστεί τις συνέπειες αυτών των κακών επιλογών, και λογικά αντιδρά. Ακόμα και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ από τον οποίο απαιτεί να λύσει σήμερα το πρόβλημα".
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως υπάρχει σε μεγάλο βαθμό περιορισμένη πληροφόρηση ή και παραπληροφόρηση για το τι ακριβώς διεκδικεί η κυβέρνηση. Εν κατακλείδι "το μήνυμα της κοινωνίας στην απεργία, να μην περικοπούν οι συντάξεις, μας βοηθά στη διαπραγμάτευση. Όμως υπάρχει και το μήνυμα της κοινωνίας να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή και να επιλύσουμε τα ειδικά θέματα των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών. Αναμένουμε και εμείς την τελική διατύπωση μιας πρότασης που θα είναι ευνοϊκή και για αυτούς τους κλάδους, όπως είναι για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους".
Επιπλέον, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε πως οι συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τον αρμόδιο Υπουργό θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα όπου "θα ολοκληρωθούν οι επεξεργασίες για το αγροτικό, παρότι οι αγρότες αρνούνται τον διάλογο". Ερωτηθείς δε για τον κ. Κατρούγκαλο, απάντησε: "Έχει επενδύσει πολλή σκέψη και πολύ χρόνο για το ασφαλιστικό. Οι γενικοί άξονες του ασφαλιστικού που διατυπώθηκαν δημόσια από τις 15 Δεκεμβρίου και η δημοκρατική διαδικασία του διαλόγου που ζήτησε εξαρχής ο Υπουργός, καλύπτουν απολύτως την πρότασή μας για ένα δημόσιο, δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό". Τόνισε δε πως "δουλεύουμε όλοι μαζί κάθε μέρα. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνουν πολιτική τα άτομα, αλλά η ομάδα".
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Σωκράτης Φάμελλος σχολίασε πως η κυβέρνηση δίνει μόνη τη μάχη για το ασφαλιστικό. "Η Αντιπολίτευση δεν έχει πει ακόμα κουβέντα για την υπεράσπιση των συντάξεων. Ας υιοθετήσει επιτέλους μία τίμια στάση. Εμείς την καλούμε να στηρίξει την κυβέρνηση και τις συντάξεις. Όμως, είναι πια ξεκάθαρο ότι η Αντιπολίτευση επιθυμεί περικοπή των συντάξεων. Αυτό δηλώνει η πρόταση Μητσοτάκη για ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Απλά, δεν τολμά να το πει στην κοινωνία. Στελέχη της ΝΔ πιέζουν τους αγρότες να μην δουν τον Πρωθυπουργό".
Και κατέληξε: "Αυτή είναι η πραγματική παραπληροφόρηση του συστήματος. Ας πουν ευθέως στους αγρότες ότι ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε κατάσχεση των επιδοτήσεων για τα χρέη του ΟΓΑ και ιδιωτική ασφάλιση και όχι να δημιουργούν αναταραχή μόνο για μικροκομματικά οφέλη και εις βάρος της διαπραγμάτευσης".