Hellenic Cypriot Press Agency

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Δ. Παπαδημούλης: Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό χωρίς την Ελλάδα και ιδίως εναντίον της

Δ. Παπαδημούλης: Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό χωρίς την Ελλάδα και ιδίως εναντίον της

Μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM (Ν. Χατζηνικολάου), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:


Η Ευρώπη χάνει σε αξιοπιστία και απειλείται από μια διαλυτική κρίση

Η Ευρώπη χάνει σε αξιοπιστία και απειλείται από μια διαλυτική κρίση, όσο εμφανίζεται ανίκανη να εφαρμόσει αποφάσεις που 'χει πάρει η ίδια εδώ και μήνες και όσο λειτουργεί a la carte και επιλεκτικά στην εφαρμογή του ρητού "pacta sunt servanda" ("οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται").

Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό χωρίς την Ελλάδα. Συμφωνώ απόλυτα με αυτή τη δήλωση και προσθέτω ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό, που να είναι εναντίον της Ελλάδας, όπως επιχειρούν παραθεσμικά χώρες όπως η Αυστρία. Η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ και η Κομισιόν έχουν ταχθεί με δηλώσεις τους εναντίον αυτής της πρωτοβουλίας χωρών που ανήκουν στον λεγόμενο "βαλκανικό διάδρομο". Ωστόσο, αυτές οι δηλώσεις θα πρέπει αν μεταφραστούν και σε πράξεις.

Συμπληρώνω, επίσης, ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό χωρίς πίεση προς την Τουρκία, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της 7ης Μαρτίου, ώστε να εφαρμόσει όσα έχουν συμφωνηθεί και να σταματήσει τα "ανατολίτικα παζάρια", ανοιγοκλείνοντας τη στρόφιγγα των προσφυγικών ροών, ώστε να κερδίσει κάτι στο Κουρδικό ή στο Συριακό. Και φυσικά δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο προσφυγικό εάν δεν επιταχυνθούν οι ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για πολιτική λύση  στη Συρία.


Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να απαιτήσει στη Σύνοδο την εφαρμογή των αποφάσεων

Πιστεύω ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, χρειάζεται μια αποφασιστική, πολυεπίπεδη, έμπρακτη δράση, η οποία θα πιέζει να εφαρμόζονται οι αποφάσεις. Κι εδώ, έχουμε ισχυρότερα ερείσματα από ό,τι νομίζουμε και η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή εθνική συνεννόηση και στήριξη, να απαιτήσει στη Σύνοδο την εφαρμογή των αποφάσεων. Αλλιώς, δεν είμαστε δεδομένοι. Δεν έχουμε καμία διάθεση ως ελληνικός λαός να μετατραπούμε στον Λίβανο της Ευρώπης, επειδή η Ευρώπη αποδεικνύεται ανίκανη να εφαρμόσει τις αποφάσεις της ή επειδή αποφάσισαν να τσαλαπατήσουν τη σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες.

Πρέπει να δοθεί οπωσδήποτε η ευρύτερη δυνατή στήριξη και εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό να κάνει ό,τι χρειάζεται, προκειμένου να υπάρξει μια δέσμευση της ΕΕ ότι θα υλοποιηθούν οι αποφάσεις. Τον Σεπτέμβρη αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων και η αναλογική κατανομή τους. Σήμερα έχουν μετεγκατασταθεί περίπου 500. Από την Ελλάδα η απόφαση αυτή προέβλεπε τη μετεγκατάσταση πάνω από 66.000. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουνε μετεγκατασταθεί μόλις 250. Υπάρχουν χώρες όπως η Ουγγαρία ή η Πολωνία που δεν μας έχουν στείλει ούτε μια κουβέρτα. Είναι αυτό ευρωπαϊκή αλληλεγγύη;


Η διαφθορά στην Ελλάδα είναι μάστιγα και εμπόδιο στην ανάπτυξη

Τα κόμματα επιβάλλεται να συνεννοούνται, παρά τις διαφορές τους, πάνω σε ζητήματα μείζονος σημασίας και θα πρόσθετα ότι πρέπει να επιδιωχθεί μια συμμαχία των εντίμων, ένα ευρύτατο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο εναντίον της διαφθοράς. Η διαφθορά στην Ελλάδα είναι μάστιγα και εμπόδιο στην ανάπτυξη.

Χρειάζεται επιτάχυνση, από όλες τις πλευρές, και να γεφυρωθούν οι διαφορές και να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα. Ο στόχος είναι να έχουμε τελειώσει μέχρι τις 27 Μαρτίου, στο Πάσχα των Καθολικών, στόχος εφικτός. Οι κορυφαίοι της ΕΕ λένε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση. Αυτό πρέπει να το ακούσει η Ουάσινγκτον και η κα Λαγκάρντ και να δώσουν εντολή σε Τόμσεν και Βελκουλέσκου να ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους και να έρθουν γρήγορα στην Αθήνα.