Hellenic Cypriot Press Agency

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Πρωτοχρονιάτικο Άρθρο Αλ. Μεϊκόπουλου -Ο νέος χρόνος έρχεται, η προσπάθεια συνεχίζεται

Πρωτοχρονιάτικο Άρθρο Αλ. Μεϊκόπουλου -Ο νέος χρόνος έρχεται, η προσπάθεια συνεχίζεται

Γράφει ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ

Μια νέα χρονιά έρχεται και η κυβέρνηση είναι εδώ. Το σενάριο της αριστερής παρένθεσης διαψεύδεται. Το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα των εθνικών Ισπανικών εκλογών δικαιώνει τους αγώνες της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στην Ευρώπη, αφού η κατάρριψη του μεταπολιτευτικού δικομματισμού στην Ισπανία σημαίνει ήττα της νεοφιλελεύθερης λιτότητας και άνοιγμα μιας νέας προοπτικής. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι βέβαιο ότι θα είχε προκύψει, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ παραχωρούσε την κυβέρνηση μπροστά στον εκβιασμό του Ιουλίου. Οι δυνάμεις που είναι με το μέρος της κοινωνίας μπήκαν δυναμικά στο πολιτικό σκηνικό. Η Ευρώπη αλλάζει.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, περνώντας δια πυρός και σιδήρου, αγωνίζεται έντιμα να φέρει την αλλαγή στην Ελλάδα. Τα πρώτα της βήματα δείχνουν τον κοινωνικό της προσανατολισμό και την ποιοτική της διαφορά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο δρόμος είναι ανηφορικός, όμως πιστεύω ότι θα οδηγήσει τελικά σε ένα καλύτερο τόπο... Δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι η απογοήτευση του κόσμου εξαφανίστηκε. Δεν ζω σε παράλληλο σύμπαν. Πώς άλλωστε θα ήταν δυνατόν η συσσωρευμένη οργή 6 χρόνων, να εκτονωθεί μέσα σε μερικούς μήνες; Όμως αρχίζει πλέον να γίνεται αισθητό ότι αυτή η κυβέρνηση, παρά τα μέτρα που είναι υποχρεωμένη να πάρει, και για τα οποία παλεύει καθημερινά μέσα από συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις να είναι λιγότερο επώδυνα, δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο με αντισταθμιστικές παρεμβάσεις που έχει αρχίσει να εφαρμόζει.
Θα επιχειρήσω μια μικρή αναδρομή στο χρόνο που πέρασε, ενδεικτική των δράσεων με κοινωνικό πρόσημο μιας κυβέρνησης, που δεν έχει κάνει ακόμη τα πρώτα της γενέθλια.
ΥΓΕΙΑ Μετά από 6 χρόνια στον χώρο της υγείας επιτέλους γίνονται προσλήψεις. Ήδη από τις 15 και 29 Οκτώβρη έχουν προκηρυχθεί 985 θέσεις, ενώ το αμέσως προσεχές διάστημα θα προκηρυχθούν άλλες 2440 θέσεις μόνιμες γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού. Στα νοσοκομεία δίνονται βάσει του νέου προϋπολογισμού 300 εκ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό. Η διαδικασία πρόσληψης των επικουρικών γιατρών απλοποιήθηκε, ενώ παρατάθηκε για 9 μήνες η θητεία των επικουρικών γιατρών και του λοιπού επικουρικού προσωπικού στα νοσοκομεία, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό το λουκέτο σε πολλές κλινικές και τμήματα του ΕΣΥ που βασίζουν τη λειτουργία τους σε αυτούς.
Σχεδιάζονται άμεσα η θεσμοθέτηση της ελεύθερης πρόσβασης των ανασφάλιστων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στις Δημόσιες Δομές Υγείας για νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με την κατοχή από αυτούς ΑΜΚΑ, η παροχή ιδιαίτερων κινήτρων στους γιατρούς που επιλέγουν να υπηρετήσουν σε ιατρεία νησιωτικών, άγονων και προβληματικών περιοχών, όπως μοριοδότηση της προϋπηρεσίας τους, αλλά και παροχή δωρεάν σίτισης, καταλύματος διαμονής ή χρηματικού επιδόματος για την κάλυψη των αναγκών τους από τους δήμους και τις περιφέρειες. Προωθείται η καθιέρωση της Λίστας Χειρουργείου (με εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά) ώστε η ημερομηνία της επέμβασης του κάθε ασθενούς να πάψει να αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής και να διασφαλίζεται η ισότητα των ασθενών στην παροχή χειρουργικών επεμβάσεων στα Νοσοκομεία. 
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε στις 24.12.2015 η κυβέρνηση συνεχίζει το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, επεκτείνοντας την παροχή δωρεάν ρεύματος, επιδόματος ενοικίου και επιδόματος σίτισης και στο επόμενο έτος. Μέχρι στιγμής διατέθηκαν 200 εκ. ευρώ για την εφαρμογή του προγράμματος, που κάλυψε τις ανάγκες σίτισης, ηλεκτρικού ρεύματος και στέγης περίπου 405.000 ανθρώπων. Η κυβέρνηση δημιούργησε για πρώτη φορά έναν χάρτη φτώχειας προκειμένου να διαθέσει με στόχευση τα χρήματα αυτά, ενώ παράλληλα ενίσχυσε και τις τοπικές αγορές χάρη στην κάρτα αλληλεγγύης, μέσω της οποίας διακινήθηκαν στα καταστήματα εμπορίας τροφίμων πάνω από 81 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, ενεργοποίησε το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους με συνολικό προϋπολογισμό 330 εκ. ευρώ για 7 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκεται υπό επεξεργασία το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σαν ένα ΕΣΥ στο χώρο της κοινωνικής προστασίας, που θα θεσμοθετηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με σκοπό τον έλεγχο των ροών ωφελούμενων και υπηρεσιών, την διαπίστωση των αναγκών και την καταγραφή των κάθε λογής χρηματικών ροών από δημόσιους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, από αξιοποίηση περιουσίας και από δωρεές. Προωθείται ακόμη νομοθετικά η σύσταση των Κέντρων Κοινότητας, με την λειτουργία των οποίων επιδιώκεται η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται σε κάθε περιοχή.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΕΡΓΩΝ Συνολικά μέχρι και τον Οκτώβριο του 2015 εντάχθηκαν 120.000 άνεργοι σε επιδοτούμενα προγράμματα. Από τον Νοέμβριο 2015 μέχρι και τον Μάιο του 2016 εντάσσονται σε προγράμματα 111.835 άνεργοι. Επίσης έχουν προγραμματιστεί δράσεις για την υποστήριξη 5.057 ανέργων από επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, μέσω της χρηματοδότησης από το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης. Ειδικότερα, όσον αφορά τα προγράμματα κατάρτισης, αυξήθηκε το ποσοστό πληρωμής που πηγαίνει στους άνεργους από 25-40% σε 60-75%.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Η κυβέρνηση προχώρησε στην προστασία των θεσμικών όρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλο το 2015, την κατάργηση του αντιδημοκρατικού θεσμού της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών, την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων, ώστε να περιοριστεί η μαύρη εργασία και η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς. Επίσης θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω την εμπλοκή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας στην διαπραγμάτευσή της με τους θεσμούς για την επανεξέταση της εργασιακής νομοθεσίας στην Ελλάδα, με σκοπό την εφαρμογή των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών, όπως και την επικείμενη κύρωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, που αποτελεί την πλέον σύγχρονη έκφραση των γενικών αρχών του Εργατικού Δικαίου.
ΕΣΠΑ Η κυβέρνηση ανοίγει το ΕΣΠΑ στην κοινωνία. Για πρώτη φορά σχεδιάζονται προγράμματα-ολοκληρωμένες χωρικές παρεμβάσεις σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας, που θα στηρίζονται στους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας που έχουν τοπικά μεγαλύτερη βαρύτητα. Δεν επικεντρώνεται σε φαραωνικά έργα, όπως στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, που δημιούργησαν πρόσκαιρη απασχόληση χωρίς να ωφεληθεί η τοπική παραγωγή, αλλά στην ενίσχυση ήπιων, κοινωνικά χρήσιμων υποδομών που θα συνδέονται οργανικά και με το αναπτυξιακό προφίλ της κάθε περιοχής αλλά και με άλλα έργα που έγιναν ή γίνονται μέσα σ’ αυτήν, με στόχο να σταματήσει η πολύ κακή πρακτική της υλοποίησης ασύνδετων έργων μεταξύ τους. Δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων, την ανάσχεση της τάσης φυγής στο εξωτερικό των νέων επιστημόνων με προγράμματα στήριξης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ανάπτυξης νεοφυούς επιχειρηματικότητας, την  οικολογική διάσταση του σχεδιασμού. Ακόμη μέρος του σχεδιασμού εστιάζει στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού με την δημιουργία ενός δικτύου αλληλοσυμπληρούμενων δομών για εκείνους που έχουν πληγεί πιο πολύ από την οικονομική κρίση, όπως οι Κοινωνικές Δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας, τα Κέντρα Κοινότητας, τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία, το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Φροντίδας Ηλικιωμένων και οι Δομές Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ Η κυβέρνηση επενδύει στη νέα γενιά και θέτει ως βασική της επιδίωξη τον τερματισμό της μάστιγας της μετανάστευσης του πιο υψηλά εκπαιδευμένου και εξειδικευμένου προσωπικού της χώρας. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, θα καταθέσει άμεσα το νομοσχέδιο για την έρευνα που έχει ήδη έτοιμο από καιρό, το οποίο αλλάζει τους όρους χρηματοδότησης της έρευνας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μπορεί να αποτελέσει ένα κρίσιμο αναπτυξιακό εργαλείο.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η κυβέρνηση προχωρά θεσμικές παρεμβάσεις για την στήριξη της κοινωνικής οικονομίας όπως η αναθεώρηση του ν. 4019/2011. Επιδιώκει να την ανοίξει σε όλους τους πολίτες και σε όλα τα πεδία της οικονομικής δραστηριότητας, προωθεί σχεδιασμούς όπως η δημιουργία Περιφερειακών Κέντρων Στήριξης της Κοινωνικής Οικονομίας, η σύσταση ανεξάρτητου Ινστιτούτου για την καταγραφή της συνολικής δραστηριότητας στην Κοινωνική Οικονομία και την παραγωγή τεχνογνωσίας, η ίδρυση Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας, η εκπαίδευση των συμβούλων του ΟΑΕΔ ώστε να παράσχουν εξειδικευμένη συμβουλευτική κα.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τη Μαγνησία που έχει πληγεί από την αποβιομηχάνιση είναι μεταξύ άλλων το πρόγραμμα που επεξεργάζεται για την βιομηχανική επανεκκίνηση. Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή η καταγραφή πανελλαδικά των βιομηχανιών που δεν λειτουργούν αλλά διαθέτουν αξιοποιήσιμη υλικοτεχνική υποδομή. Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, πριν από λίγες ημέρες, αποφάσισε τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και με αναπτυξιακό προσανατολισμό θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα επιτρέπει την επαναλειτουργία πτωχευμένων και εγκαταλελειμμένων επιχειρήσεων.
ΔΙΑΦΘΟΡΑ
Κυβερνητική προτεραιότητα είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς. Η κυβέρνηση κατάφερε ήδη να ελέγξει για φοροδιαφυγή 10.500 λογαριασμούς Ελλήνων στην Ελβετία, που μας διαβιβάστηκαν από την φορολογική διοίκηση της Ρηνανίας Βεσφαλίας, ενώ όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, έχουν ελεγχθεί 384 offshore στην Ελλάδα από τις 6.000 που είναι ελεγκτικά αξιοποιήσιμες και βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 129,5 εκ. ευρώ, και μάλιστα οι 321 ελέγχθηκαν για την περίοδο 2014-2015 και βεβαιώθηκαν φόροι 94,4 εκ. ευρώ. Φυσικά όλα αυτά τα έσοδα θα μεταφραστούν σε μείωση των φορολογικών βαρών για τους πολίτες.
Αξίζει να επισημανθεί ότι η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει και θα φέρει στη βουλή τον Γενάρη νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη της φοροδιαφυγής, προκειμένου να δοθεί μία τελευταία ευκαιρία σε όσους στο παρελθόν απέκρυψαν έσοδα, μεταβιβάζοντας τα σε τράπεζες του εξωτερικού, να τα εμφανίσουν και να πληρώσουν ό,τι αναλογεί στο ελληνικό δημόσιο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΠΛΙΤΩΝ
Στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής το νομοσχέδιο που κατατέθηκε για το σύστημα των μεταθέσεων των οπλιτών και των δόκιμων εφέδρων αξιωματικών, που θα αποτελέσει για πρώτη φορά αντικείμενο νόμου. Θα θεσπιστεί πλήρες σύστημα μοριοδότησης με υπηρεσιακά, κοινωνικά, οικονομικά και αντικειμενικά κριτήρια, προκειμένου το καθεστώς των μεταθέσεων και τοποθετήσεων να διέπεται από τις αρχές της διαφάνειας. Προβλέπεται η δυνατότητα όλοι να ενημερώνονται ηλεκτρονικά μέσω των επίσημων ιστότοπων των Γενικών Επιτελείων για τα μόρια που συγκέντρωσαν. Στο ίδιο νομοσχέδιο δίνεται το δικαίωμα στους οπλίτες πτυχιούχους γιατρούς να μπορούν να υπηρετούν σε κενές θέσεις μονάδων υγείας άγονων, απομακρυσμένων και προβληματικών περιοχών και ο χρόνος εκπλήρωσης της θητείας τους να αναγνωρίζεται ως χρόνος εκπλήρωσης της υποχρέωσης της υπηρεσίας υπαίθρου, και το δικαίωμα να μπορούν μετά το τέλος της θητείας τους να παραμείνουν στο αγροτικό ιατρείο μέχρι τη συμπλήρωση του χρόνου υπηρεσίας υπαίθρου, εφόσον το επιθυμούν.

Οι παραπάνω ενδεικτικές κυβερνητικές παρεμβάσεις μιλούν για μια πολιτική με κοινωνικό πρόσημο, που χαράζει αργά και σταθερά την πορεία της μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Η Ελλάδα αλλάζει. Όμως, η αλλαγή είναι μια αργή, επώδυνη διαδικασία, τα αποτελέσματα της οποίας δεν γίνονται αμέσως ορατά. Μπορείς, ωστόσο, να την αισθανθείς στο βλέμμα του πολίτη που γλυκαίνει, όσο έρχεται σε επαφή με δράσεις που αποδεικνύουν την έντιμη προσπάθεια των πολιτικών του αντιπροσώπων για απόδοση κοινωνικής δικαιοσύνης.
Καλή Χρονιά σε όλους.