Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, μετά το τέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. (Βρυξέλλες, 16.11.15)



Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα είχαμε Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. Συζητήσαμε τρία θέματα: τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να φροντίσει για την ειρήνη στην περιοχή και την προώθηση της λύσης των δύο κρατών, καθώς και την ανάγκη να μεσολαβεί ως ειλικρινής, όπως λέγεται, διαμεσολαβητής ανάμεσα στους Παλαιστινίους και το Ισραήλ.

Κουβεντιάσαμε για τη Συρία, όπου ενημερωθήκαμε για τις συζητήσεις στη Βιέννη 1 και Βιέννη 2. Υπάρχουν ορισμένα ψήγματα - χωρίς να μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία - ψήγματα στοιχείων ότι θα υπάρξει ειρήνη στη Συρία, τουλάχιστον ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές που δεν κατατάσσονται στους τρομοκράτες. Συζητήσαμε μετά επί πολλές ώρες το προσφυγικό ζήτημα και την ανάγκη να υπάρξει μία κοινή εξωτερική πολιτική της Ευρώπης που να διασφαλίζει και την εφαρμογή των διεθνών νόμων και την εφαρμογή των ευρωπαϊκών αξιών και κεκτημένων.

Συζητήσαμε επίσης για τη βοήθεια που πρέπει να δοθεί σε κράτη που παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό το ζήτημα, όπως είναι ο Λίβανος και η Ιορδανία, καθώς και για το ρόλο της Τουρκίας, όπου, όπως ξέρετε, αύριο και μεθαύριο θα βρίσκεται αποστολή της ελληνικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα και στην οποία θα συμμετέχω κι εγώ».